Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mike Zito Blue Room

Pred nama je album kojim ovaj glazbenik obilježava 20 godina od izdavanja svog nastupnog albuma "Blue Room". Upravo danas, 16. studenoga, Ruf Records pušta u prodaju taj album, što je za mene pravi diskografski potez jer, primjerice, do albuma "Today" (Eclecto Groove Records, 2008.) nisam imao prigode čuti ovog glazbenika. Da, dragi moji, pred nama je nastupni album Mikea Zita "Blue Room".

Tada, u lipnju 1998., Mike Zito bio je 27-ogodišnji panker koji je otišao nakon cjelovečernjeg nastupa u studiju, zapravo u podrum prostorije SGM studija u St. Louisu i jednostavno za 1000 dolara snimio svoj prvi album. Snimio je svoje pjesme i učinio je to od prve, uživo, bez ikakvih dodatnih "cifranja". Tako se to dogodilo a uz Mikea Zita (vokali i gitara) na basu je bio Doug Byrkit, dok je bubnjeve svirao Brian Zielle. Kompletan album snimio je i miksao Kevin Gerdes.

Bez ikakve sumnje, činjenica je da je ovaj nastupni album devedesetih razbio tadašnju blues scenu i da je velika većina ljudi koji "kuže" ovu tematiku shvatilo da je pred njima jedan novi talentirani glazbenik. Život Mikea nije mazio i bio je prisiljen raditi ama baš sve što je donosilo novac kako bi preživio. Mike je svirao sa svima: s country bendovima, plesnim bendovima, rock i alternativnim bendovima, nije bio u poziciji da bira. No, istovremeno je radio na svojim pjesmama i čekao je svoj trenutak. Naravno, nije sve išlo glatko i od prve, ali je Mike bio itekako siguran u ono što radi. Danas, nakon punih 20 godina, Mike ima status apsolutno renomiranog i afirmiranog glazbenika za kojeg "svi" znaju. Moram ovdje ponovno istaknuti da sam izuzetno sretan što sam zadnjih deset godina neprestano uz Mikea Zita i njegovu glazbenu karijeru, da to pratim i da jednostavno uživam kada vidim kako kvaliteta i znanje dobivaju na značaju i težini. Osim aktivnog sviranja, Mike se bavi producentskim poslovima, ali i potiče i radi s mladim glazbenicima, koje netko mora "gurati". Zbog toga ga još više cijenim i poštujem.
"Blue Room" svakako ima onih početničkih slabosti ali globalno slušajući bila je to naznaka da je pred nama nova, buduća "zvijezda"!

Bez spavanja, materijal je snimljen u jednom danu bez ikakvih dodatnih "intervencija" osim što su vokali naknadno snimani. Sve se moralo uokviriti u 1000 $ studijskih troškova i to je bilo to!

Ovih devet pjesma uz obradu Elton Johnove "Rocket Man" značilo je istinsku prekretnicu u cijelokupnoj glazbenoj karijeri Mike Zita. Napokon publika je prepoznala njegov potencijal i polako su obrade Hendrixa i Creamovaca zamjenile autorske pjesme; bilo je to doista fascinantno! Mike Zito je proglašen umjetnikom doista rijetkog potencijala i tada ni on sam nije očekivao ono što će se dogoditi u budućnosti.

Na kraju nakon globalne afirmacije i uspjeha Mike se vraća svom nastupnom albumu i o tome sam kaže: "I find such joy in listening to the young man on this recording. I’m so proud that it’s finally being released by Ruf Records after twenty years…”

PREPORUKA:
Svih 10 skladbi na albumu imaju izraženu osobnost, eksplozivnost, osjećajnost i atraktivnost, a Mike Zito na svoj jedinstveni način prenosi svoje viđenje prezentacije glazbe i moram priznati to mu uspijeva i više nego dobro.

Ako želite poslušati jedan sadržajno bogati album, ne dvojite ni sekunde nego slobodno nabavite nastupni album tada mladog i talentiranog, a danas afirmiranog i nadasve poznatog glazbenika.

Više o svemu možete saznati na:
www.mikezito.com
www.facebook.com/mikezitomusic/
itunes.apple.com/us/artist/mike-zito/192567248

Popis pjesama:

1. Hollywood/4:05
2. Pull The Trigger/4:53
3. It’s All Good/3:28
4. Gravy Jam/5:04
5. Lovering/7:43
6. Shoes Blues/3:49
7. Ways About You/4:14
8. Soundcheck/4:17
9. Lightening Bug/7:54
10. BONUS TRACK: Rocket Man/5:19

(Ruf Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike