Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

jason robert the death of stone stanley hi res cd cover art 1

Upravo danas, 5. veljače, pred nama je drugi studijski album Jasona Roberta, "The Death Of Stone Stanley". Album je u vlastitom aranžmanu objavio sam Jason, dok globalnu radijsku promociju provodi u posljednje vrijeme sve agilniji Doug Deutsch preko svoje Doug Deutsch Publicity Sevices.

Stone Stanley je glazbeni projekt glazbenika koji nam dolazi iz Kalifornije i to direktno iz pustinje Mojave. Vrlo lako mogu zamisliti sliku: sunce prži k'o blesavo, niz pjesak se kotrlja klupko osušenog trnovitog raslinja. U daljini se čuje zavijanje kojota, a niz pješčanu dinu vijuga tijelo pustinjske čegrtuše. Iz daljine sve bliže i bliže dolazi nam reski zvuk njegove gitare, slidea i opori vokal i tijelom sve jače i jače struji, bruji onaj poznati osjećaj ugode.

Taj osjećaj poznaju svi koji su se susreli s bluesom u njegovom iskonskom obliku i zvuku. Naime, sve to vrlo je daleko od bilo kakve buke, snažne elektrike i teških ritmova. Gitara, vokal, dlanovi, udaranje nogama o podlogu neki su od glavnih instrumenata kojima se služe glazbenici koji izvode tradicionalni ili tzv. "klasični blues". Naravno, tu je i onaj mali vragolasti instrument koji u rukama istinskog znalca postaje opako oružje što mete sve pred sobom.

Pa kako od tako oskudnog arsenala opreme i instrumenata dobivamo tako snažne osjetilne podražaje i reakcije? Radi se o onom što se u bluesu zove "mojo", njega imate ili ne. On se ne dobiva, on se ne stječe, njega se ne može naučiti, niti ga nekome možete ukrasti. A upravo taj "mojo" glavni je "krivac" za sve one lijepe trenutke koje nam pruža blues glazba. Slušatelji i provjereni poklonici ovog glazbenog stila jako dobro to znaju, prepoznati, osjetiti i u njemu jednako kao i sam glazbenik uživati.

Album "The Death Of Stone Stanley" je doista pravi, relevantni dokaz kako jedan glazbeni projekt pretočen u album s tako nadražujućim sadržajem može napraviti pravu malu revoluciju čak i kod onih koji su tu doma! Naime, i sam za sebe držim da sam tu stvarno doma. Da, mi je poznat svaki segment ovog jedinstvenog glazbenog izričaja i onda, kako se redaju pjesme, taj moj osjećaj postaje sve izraženiji, postaje sve snažniji i doslovno se pretapa u nešto što mnogi sami sebi neće moći objasniti.

Jason Robert započeo je svoj glazbeni put malo dalje od blues ozračja. No, kako se stvari razvijaju danas je sve očitije da Jason sve više i više ulazi u taj glazbeni žanr i postaje glazbenik kojem mnogi moraju skinuti kapu i kazati "bravo majstore!"

Njegovim nastupnim albumom iz 2011. odzvanja folk zvuk, ima tu čak i reggaea, ali evo samo nekoliko godina kasnije njegova sfera interesa postaje vrlo podražajni zvuk kojeg nazivamo "rootsy blues". On potom u kombinaciji sa rockom i folkom postaje tzv. "Mudstomp music".

Treba svakako istaknuti da uz Jasona na trenutnom popisu glazbenika koji snimaju i nastupaju u Stone Stanleyju nisu ograničeni i svedeni na njega samoga, već uključuju i Scotta Longneckera (bas), Dominicka Camera (bubnjevi) i Pat Lucca (usna harmonika).

No, veliki meštar ceremonije je sam Jason Robert, izuzetno kreativan majstor ovih ponuđenih skladbi, koji je pored toga i izuzetno je osoban i originalan u svom skladanju. S druge pak strane, držim da je baš to glavni razlog zbog kojeg tako snažno doživljavam ovaj album. Moram dodati i da nisam baš bio pretjerano uvjeren da će me samo tako ovaj ponuđeni glazbeni sadržaj tako osvojiti. Doslovno se sve odigralo na mah, na neočekivan način i izuzetno brzo. Vjerojatno ta Jasonova sposobnost glazbenog prenošenja svojih osobnih iskustava i pričama iz stvarnih, životnih situacija privukla me kao slušatelja. Osobno, uvjeren sam da će i vas ovaj album jednako tako privući i osvojiti na prvo slušanje.

PREPORUKA:
Briljantni spoj korijena i tradicije da se dobije i zaokruži jedinstven i intrigantan zvuk. Zajedno polučuju dojmljiv rezultat koji vam samo tako nudi Jason Robert svojim drugim studijskim albumom "The Death Of Stone Stanley".

Nema nikakve dvojbe, pred vama je album jednog od najboljih talenata u Americi danas! On je Jason Robert, a njegova glazba doista inspirira i govori svima nama da ako želite čuti i postići to "neko više stanje svijesti". Potražite, poslušajte, uživajte i činite to uz album "The Death Of Stone Stanley’’.

Više o svemu saznajte na:
www.stonestanley.com
www.facebook.com/StoneStanley
www.facebook.com/dougdeutschpublicity

Popis pjesama:

1. Someday /4:25
2. Soul of a Man/ 4:31
3. All I Need/ 2:36
4. Mr Bell/ 3:51
5. Moonshiner/5:18
6. You Gotta Move/3:29
7. Good Vibes/3:28
8. Sat Around/3:26
9. Never Gonna Die/3:32
10. John the Revelator/4:15
11. Hereafter/2:56
12. Woke Up This Morning/3:44

(Samostalno / Doug Deutsch Publicity Sevices)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike