Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

boo tree

Još tamo 12. siječnja ove godine u najavi za 387. emisiju "Blues za vas" pisao sam: "Boo Boo Davis sprema novi album, koji će biti objavljen za Black And Tan Records. Naime, nakon obrada poznatih blues standarda na digitalnim singlovima za KuvVer Records, sada je u pripremi novi autorski album Boo Boo Davisa, koji se zove "Tree Man" i kojeg će Black And Tan Records pustiti u službeni opticaj uoči njegove predstojeće europske turneje u ožujku ove godine. Na kraju, konačni datum objave ovog albuma bio je 18. veljače i sada nema natrag! Što je tu je!¨

Činjenica je da sa starim, provjerenim bluesmanom, teško da se može "fulati". Boo Boo Davis i ovaj puta ide direktno u glavu, on ne bježi od svoje istine i životne i glazbne priče. Stoga je i ovaj album skroz na skroz tradicionalan i po sadržaju i po aspektu. Ovaj bluesman ne želi odustati iako je njegova glazba po vokaciji tzv. "old school blues" ona je i prilagođena trenutnim glazbenim izazovima.

Boo Boo Davis nije nimalo opterećen nekim diktatima, zahtjevima ili sličnim situacijama. On nam jednostavno isporučuje sve što je potrebno i to na način, kojeg se ama baš nitko od vodećih blues glazbenika ne bi posramio, upravo suprotno. Dio zasluga za sve to ide sirovoj prirodi tonskog zapisa. Nema tu nikakvog "poliranja, peglanja i glancanja" sve je onako kako je... i tu je priči kraj! Tako to rade pravi majstori ovog glazbenog žanra.

A Black & Tan Records na čelu sa Janom Mittendorpom priredili su svima nama, ponovo jednu sjajnu studijsku snimku, album "Tree Man" svirača usne harmonike Boo Boo Davisa. On pripada posljednjoj generaciji bluesmana, koji skladaju i sviraju blues onako, direktno iz prve ruke. Boo Boo Davis kao i mnogi prije njega, čine to na temelju teškog, stvarnog i iskustvenog života na Delti Mississippija.

Da, Davis je rođen i odrastao u gradiću Drew, u srcu Delte. Znamo da je cijelo to područje bogato pamukom, koji je zahtjevao puno radne snage, među baš tim radnicima, bilo je dosta sjajnih glazbenika, koji su obilježili blues kao glazbeni stil. Primjerice, Charley Patton samo je jedan od njih. Ljudi su trebali da ih netko odmakne od teškog rada, od sunca, znoja, i da im u smiraj dana ponudi nešto što će ih oraspoložiti i dati im snage za novi radni dan. To je zapravo bila glavna zadaća glazbenika koji su izvodili blues, boogie, R&B i sve ono što ima dodirnih točaka sa ovim glazbenim pravcima. Od najranijeg djetinjstva Boo Boo okružen je glazbom, crkvenim pjevanjem, a njegov otac Sylvester Davis, osim što je bio nadničar svirao je sa imenima kao što su John Lee Hooker, Elmore James i Roberta Pete Williams. Nije čudno što Davis Jr. pamti kako su svi oni vježbali u njihovoj kući i to je zapravo urezalo itekekve duboke i neraskidive veze i brazde u njegovom biću.

Sa nepunih osamnaest već je nastupao sa ocem i starijom braćom. Sve to značilo je biti non-stop "on the road" po cijeloj Delti. U ranim šezdesetim Boo Boo i njegova braća odlaze na sjever u St. Louis gdje su nastupali uz velikane glazbene scene St Louisa (Albert Kinga, Ike Turnera, Chuck Berryja i drugim).

The DAVIS BROTHERS BLUES BAND svaki vikend bio je kućni bend u Tabby’s Red Room in East St Louis punih osamnaest godina. Da ga život nije mazio,. To je 100% točno ... Davis nije naučio čitati ni pisati, jednostavno nije bilo vremena ili novaca za njegovo školovanje ; no pronašao je on, načina da opstane u modernom svijetu. Da se ne osjeća manje vrijednim... dapače, Boo Boo Davis stekao je reputaciju izvrsnog blues glazbenika, kome taj i takav blues pomaže da zadrži svoj duhovni mir i život na razini dostojnog čovjeka. Jer treba preživjeti svaki novi dan i to je zapravo taj život. Iz njega Davis čupa elemente za svakodnevni opstanak i o tome on pjeva. Život donosi i dobro i loše, on je običan i jednostavan... i stvaran je.

Ušavši u studio Davis samo krene i pjesme izlaze jedna za drugom. Na ovom tonskom zapisu uz Boo Boo Davisa na vokalu i usnjaku slušamo prateće glazbenike, koji su
su snimili jedanaest novih pjesama. Tom prigodom proveli su u studiju punih pet sati i sve odradili u jednom dahu, onako u uživo, bez puno mudrovanja, kako su nekada to radili i snimali legendarni blues glaznenici. Baš zato sve ovo što čujete zvuči tako nadahnuto, sirovo, tako dobro, tako stvarno i efektno... Davis i ekipa odradili su sjajan posao. A sve to zvuči tako prokleto prirodno, kao nešto što samo izlazi iz ovih glazbenika. Ma, da ne povjerujete da je sve to baš tako, ali tako je!!

PREPORUKA:
Blues je kao glazbeni stil vrlo star, dobro preko sto godina ali istovremeno on je još uvijek vrlo "cool". Dok vam Davis u "shauterskom" stilu probija zvučnike, John i Jan prate ga u stopu i neposustaju, već daju onaj dio koji sve diže na viši nivo. Tu je i Davisov usnjak, koji opisuje sve ono što se može doživjeti na velikom području Delte Mississippija.

Svakako potražite "Tree Man" Boo Boo Davisa i otiđite na Deltu Mississipija iako se sve odvijalo u Europi. No, nema veze Davis i bend snimili su vraških 11 pjesama, koje će vas svaka na svoj način dirnuti baš onda kada se najmanje nadate. Poslušajte album i znat ćete o čemu pišem!

Više o svemu saznajte na:
www.booboodavis.com/music.html
https://www.facebook.com/BooBooDavisMusic
https://open.spotify.com/album/35Pb9aa7G9eMLT7rvKF5AD
https://itunes.apple.com/us/album/tree-man/1452127730
https://www.blackandtanrecords.nl › Boo Boo Davis

Popis pjesama:

1 Dirt Road 4:31
2 Big House All by Myself #2 3:41
3 Stay out All Night Long 4:49
4 She Won't Call Me on the Telephon 4:26
5 Oh Baby 3:21
6 Bring My Baby Back Home 3:28
7 Tree Man 4:17
8 What the Blues is All About 4:00
9 Chocolate 4:19
10 What's the Matter with You Baby 4:01
11 I'm Getting Old 5:06

(Black And Tan Records / KuvVer Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici