Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

mick clarke

Mick Clarke nam nudi svoj novi studijski album "Steppin' Out", kojeg je početkom ove godine u vlastitoj režiji, a preko Rockfold Records objavio ovaj odlični glazbenik. Do sada sam se već dobro upoznao s njegovim studijskim radom, a sada je pred nama novih 13 skladbi koje je Mick uvrstio u ovaj svoj album. No, o tome bi se dalo raspravljati, jer je već u međuvremenu Mick objavio novi EP, "Cut Loose, Vol. 1" za istu izdavačku kuću i to 4. ožujka ove godine.

Sve to upućuje nas na Mickov snažan studijski rad, kojim jednostavno želi svima dati do znanja da njegovo glazbeno biće diše punim plućima. I u jednom i u drugom slučaju radi se o novim pjesmama koje Mick prezentira na svoj jedinstveni način. Naime, on sve instrumente svira sam uz gosta na usnjaku, Davea Newmana. Kada pišem o albumu "Steppin' Out" onda se tu misli na njegove izvedbe poznatih pjesma Bobbyja Parkera, Eddieja Taylora, Hanka Williamsa i Elvisa Presleyja plus devet autorskih skladbi.

Kada pišem o EP-ju onda se tu misli na četiri pjesme tri drugih autora (Mississippi Sheik, Freddie King i B- strana singla benda The Boys, uz autorsku "Loafers and Liars" Micka Clarkea).

Naravno, nije Mick neko novo glazbeno ime, on je na sceni još od kraja šezdesetih, od poznatog, sjajnog britanskog blues booma. Svoju karijeru započeo je u bendu Killing Floor, koji su pratili poznate blues legende poput Freddieja Kinga, Howlin 'Wolfa, Otisa Spana i Arthura "Big Boy" Crudupa. Ovaj bend objavio je dva albuma, koji danas imaju kultni status i uvršteni su među dvadeset najboljih britanskih blues albuma između 1967. i 1970. godine. 2003. bend se ponovno okuplja, radi na studijskim snimkama, pokreće neke projetke, ide na turneje te svira na važnim europskim blues i rock festivalima.

Početkom osamdesetih godina krenuo je Mick Clarke Band, koji je bio osobito popularan u Londonu i okolici a uskoro stižu ponude iz Europe i Amerike. Radi sa sjajnim glazbenicima poput pokojnog Johnnyja Wintera, Canned Heat, Foghat i C.J. Chenierom. Danas, pripada jednom od redovitih, važnih glazbenih imena, koja redovito nastupaju Europi, Aziji i Americi.

"Steppin' Out", kao i EP "Cut Loose, Vol. 1", karakterizira dosta sirovi, prozračni način sviranja ali i same prezentacijske forme. Naime, Mick "praši" izuzetno snažno, nema tu puno mjesta za neke kompromise. On doista svojom prezentacijskom formom traži da se volumen glasnoće ne štedi, već idemo... što se bolje "frlji" to su ugođaj i feeling jači, efektniji i dojmljiviji.

Da, oba studijska albuma iznenađuju slušateljstvo svojom raznolikošću, energijom i osobitom atmosferom. Ima tu doista svega, albumi definitivno imaju onu neku posebnu, osobitu energiju, poruku, "mojo". Što ih više slušam to je njihova ekspresija snažnija! Po meni, oba albuma su istinsko iznenađenje, zbog svoje dinamičnosti, čvrstine i duboke određenosti ka rock n' bluesu, a ove ponuđene i snimljene skladbe direktno i snažno poduprijeti će njegovu daljnu i ponovnu globalnu afirmaciju.

Iako ovo nije moj prvi susret s glazbom Micka Clarkea, ipak sam ostao pomalo zatečen kako sve skladbe na ovim albumima poprimaju snažni "bluzersko-rockerski štih". Oba albuma već duže vrijeme čekaju da dođu na red i, evo, drago mi je što sam nakon toliko vremena uspio krenuti preslušavati albume. Nakon samo nekoliko preslušavanja u meni je u potpunosti stvorena izuzetno pozitivna percepcija ovih izdanja. Shodno tome tu i takvu precepciju sada jednostavno moram podijeliti s vama.

PREPORUKA:
Osobno, vjerujem da će se mnogi iznenaditi ako dođu u posjed ovih izdanja. Album "Steppin' Out", kao i EP "Cut Loose, Vol. 1" Mick Clarkea jasno pokazuju od kuda vjetar puše i kako se zapravo slušateljstvo s neviđenom lakoćom prilagođava novonastaloj situaciji. Oba albuma su izvrsno prihvaćena. I stoga, nema nikakvih razloga da i vi, poštovani posjetitelji Blues Cornera, ne potražite ova izdanja i kroz samo nekoliko dana oni će jednostavno postati dio vas samih.

A na kraju, ako nešto nije u redu, to je isključivo moja krivnja, kaže u šali sam Mick Clarke.

Više saznajte na:
www.mickclarke.com
https://mickclarke.bandcamp.com/album/steppin-out
mickclarke.bandcamp.com/album/ruffnroar-live-at-scratchers
https://open.spotify.com/album/03Xf0LRvHhs24qcMBJlL4T
https://itunes.apple.com/us/album/steppin-out/1444760808

Popis pjesama albuma "Steppin' Out":

1. Backroom Boy 02:45
2. Honky Tonk Blues 03:00
3. Nuthin'burger Blues 03:11
4. Spend Your Money 03:37
5. Big Town Playboy 04:04
6. Whisky Blues 05:17
7. Can't Help Myself 03:32
8. Watch Your Step 05:18
9. No Way Back 04:01
10. Early Bird 03:04
11. Tryin' to Get to You 03:11
12. Right and Wrong 03:44
13. 20th Century Man 03:41

Popis pjesama EP albuma "Cut Loose, Vol. 1":

1. Please Baby 04:30
2. Now I Got A Woman 04:10
3. Jumpin' 04:34
4. Loafers and Liars 03:54

(Rockfold Records)

Your bluesy,
Mladen Loncar - Mike