Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ttb signs

Možda se netko može čuditi, ali kada su u pitanju Tedeschi Trucks Band meni je nekako ispred svega upravo taj nevjerojatni vokal Susane Tedeschi. Znam, sve znam, ali nisam nikada uspio odgonetnuti što je toliko snažno, što je toliko zanimljivo u tom njezinom vokalu, ali on jednostavno plijeni svu moju pozornost. 15. veljače Fantasy Records objavljuje četvrti album benda, "Signs".

Nakon Susanina vokala, redom stižu gorljiva, sliderska gitara Dereka Trucksa, kojem se pridružuju gostujući gitaristi: Warren Haynes, Oliver Wood i Doyle Bramhall II, te udaraljkaš Marc Quiñones. Ali, evo odmah na početku "full' postave Tedeschi Trucks Banda:

Susan Tedeschi (vokali, gitara)
Derek Truck (gitara)
Kofi Burbridge (klavijature, flauta)
Tyler “Falcon” Greenwell ( bubnjevi, udaraljke)
J.J. Johnson (bubnjevi, udaraljke)
Tim Lefebvre (bas gitara)
Mike Mattison (vokali)
Mark Rivers (vokali)
Alecia Chakour (vokali)
Kebbi Williams (saksofon)
Elizabeth Lea (trombon)
Ephraim Owens (truba)
Jonathan Kuo, Gabriela Pena-Kim (violina)
Jorge Pena (viola)
Alexei Romanenko (violončelo)

Pred nama je "strašna" svirka, pred nama je glazbeno djelo dvanaestero ljudi, koji su u gotovo 47 minuta, kroz 11 skladbi ostavili sve svoje osjećaje i potrudili se da udare jedan nadasve osebujan i vrlo poseban pečat. Taj i takav glazbeni sadržaj teško da se može kopirati, teško da se može samo tako izvoditi! A da biste izvodili glazbu s ovog albuma jednostavno morate biti 1000% u cijeloj toj glazbenoj priči! Ovo što rade Tedeschi Trucks Band istinsko je glazbeno nadahnuće i iskustvo, koje nećete nigdje drugdje doživjeti. Kako se pjesme redaju svako malo ostanem osupnut onime što čujem i svaki put se zapitam je li to moguće, je li to neki posebni "mojo" u pitanju. Da, definitivno ovo nije blues, nije niti ništa drugo, ovo je jedna nevjerojatna glazbena priča u kojoj imamo sve što se u glazbi može naći, čuti i prezentirati. E... tu smo, kada se radi o prezentaciji, to treba znati pospojiti i potom dati publici, a bogme tu su Tedeschi Trucks Band jednostavno apsolutno fenomenalni i jedinstveni. Doista impresivna zvučna slika!

Ovaj dvanaesteročlani bend pokazuje svoj široki raspon: od snažnih glazbenih udara do gotovo potpunog šapata, dok upravo te velike amplitudalne razlike govore i ukazuju, kako treba umješno i znalački kontrolirati svu tu sveprisutnu glazbenu raskoš. A sve to zapravo se provlači kroz pjesme koje su doista maestralno izvedene u studiju.

Nema nikakve sumnje, svojom svirkom TTB pokrenuli nove 'movinge' na svjetskoj glazbenoj sceni.

Fenomenalna pjevačica i gitaristica Susan Tedeschi i briljantni gitaristički čarobnjak Derek Trucks svima su dobro znani. Svojom raskošnom i sada naravno, zajedničkom glazbenom baštinom, koja je pak duboko ukorijenjena u blues, ali jednako tako i široko otvorena ka onim najboljim odlikama i utjecajima rocka, jazza, gospela pa sve do utjecaja tzv. 'World music".

Bez ikakve dvojbe, ovo dvoje izuzetnih glazbenika uz pridružene im glazbenike otvorili su potpuno novu stranicu glazbenog idioma, a svemu tome pridodali su još izuzetno prilagodljiv i fleksibilni aranžerski ugođaj i šarm.

Kroz jedanaest skladbi bend prezentira i isijava sve najbolje utjecaje i vibracije mnogih i izuzetno značajnih glazbenih stilova iz bogate baštine poglavito američkog kontinenta: od delta bluesa i memphis soula, preko elemenata rocka šezdesetih ali i nepobitnog utjecaja funka i rocka sedamdesetih, "world music" te i svih onih drugih jednako važnih i utjecajnih glazbenih stilova moderne glazbe uopće. Da, važno je upravo ovo ponovo naglasiti, jer baš u tome TTB su jedinstveni i neponovljivi.

Naravno, u prvom planu su Susane i Derek, koji zajedno daju i pružaju "ono nešto" u energičnim temama, ali i osjećajnim baladama pokazuje se primarno izuzetna snaga i senzibilitet vokala Susane Tedeschi dok jedinstveni i originalni gitaristički rukopis Dereka Trucksa plijeni pozornost svojom ekspresijom. No, posebno mi je drago što su se usredotočili na jačanje glazbene strukture pjesama, na tekstove, na ostale glazbenike u bendu više nego na same sebe. Bend diše tolikim zajedništvom da se to jednostavno osjeća. Strašno! Baš se vidi se da su jednostavno u ama baš svakom pogledu sazreli i to je ono, što svakako rezultira ovako izvrsnom svirkom, prezentacijskom formom, ali i ovako fenomenalnim studijskim albumom.

A tijekom nastanka i snimanja albuma, bend je prošao kroz nekoliko tragedija: smrt mentora kao što su Leon Russell i pukovnik Bruce Hampton, Gregg Allman, te Butch Trucks, koji je umro u siječnju 2017. Nema nikakve sumnje da su ovi gubici itekako utjecali na vlastiti glazbeni senzibilitet benda a potom u konačnici i samog albuma.

Album "Signs" zatvara pjesma "The Ending", koju su posvetili "In loving memory of Gregg Allman, CeDell Davis (Ambassador to the Col.), Leon Russell, B.B. King and Butch Trucks."

PREPORUKA:
S uzbudljivim zvukom koji spaja R&B, gospel i mnoge mininijanse bluesa, Tedeschi Trucks Band ovim albumom prenose ostavštinu The Allman Brothers Banda i to na način da stvaraju nove sfere, da otvaraju nove vidike. A sve to mogli bismo nazvati "southern rock ekspanzionizmom".
Na kraju, sam Derek Trucks o svemu kaže: "This is the first record we’ve made where, when I listen to it, it puts me in a specific place. It puts me in a zone and hits some raw nerves.”

Više o svemu saznajte na :
https://www.tedeschitrucksband.com/
www.sussantedeschi.com
www.derektrucksband.com
www.tedeschitrucksband.com
www.facebook.com/DerekAndSusan
twitter.com/derekandsusan

Popis pjesama:

1. Signs, High Times
2. I'm Gonna Be There
3. When Will I Begin
4. Wlak Through This Life
5. Strengthen What Remains
6. Still Your Mind
7. Hard Case
8. Shame
9. All The World
10. They Don't Shine
11. The Ending

(Fantasy Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike