Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Michael Van Merwyk

25 skladbi sačinjava kompilaciju "I Had A Hard Way To Go Best of... So Far!" kojom izdavačka kuća Timezone Records obilježava 35 godina rada izvrsnog bluesmana Michaela Van Merwyka. I to čini u potpuno novom formatu "Smart Record", koji kombinira analogni i digitalni glazbeni užitak.

Meni ne ide baš na čast što vam tek sada, gotovo puna dva mjeseca kasnije, pišem o ovom izdanju, ali stvari su se tako poklopile da jednostavno nije bilo ni prostora, a bogme niti vremena, da to učinim na način koji mu s pravom pripada.

Što se nas ovdje u Hrvatskoj tiče, mi ovu glazbenu priču možemo zahvaliti Wiebke Etzien, radijskoj promotorici diskografske kuće Timezone Records. Osobno, odmah vam moram kazati da je ova kompilacija doista izvrsno složena i da će vam njezin sadržaj garantirano pružiti sjajno glazbeno iskustvo.

Michael van Merwyk je doista raritetan glazbenik, koji s gitarom u ruci već 35 godina putuje od grada do grada, i ne posustaje. A evo, i ovim albumom itekako zorno pokazuje svima da jednostavno morate biti vraški dobri, jedinstveni i 100% samouvjereni u ono što radite da biste opstali na blues sceni bilo gdje na kugli zemaljskoj.

Michael je pokušao kroz ovih 25 skladbi na neki način pokazati koje su to njegove najdraže pjesme. Kako album odmiče, tako pjesme postaju se opipljivije, postaju životne i stvarne i u potpunosti iscrtavaju sve slušateljeve težnje i nade.

Albumom se provlači blues, od svojih minimalističkih crta pa sve do onih skladbi u kojima taj i takav blues gori i iscrtava svaku notu.

Ovaj njemački blues glazbenik, već je istinski veteran europske blues scene. No, bez obzira na tu činjenicu Michael se ne ustručava istraživati, tražiti i činiti neke nove "stvari". Na albumu "I Had A Hard Way To Go Best of... So Far!" nalazimo 25 glazbenih brojeva koji doista zvuče impresivno!

Ako slučajno niste znali, Michael van Merwyk & Blue Soul njemački je blues sastav, koji je u veljači 2013. osvojio drugo mjesto na International Blues Challengeu u Memphisu. Njihov uspjeh europska blues scena popratila je samo jednom riječju – senzacionalno! To je bio prvi put da je neki europski bend osvojio tako visoko mjesto na ovom prestižnom blues natjecanju u tada 29 godina njegova postojanja. To je podatak koji svakako treba respektirati i stalno isticati bez imalo dodvoravanja bilo kome.

Michael van Merwyk je hrabar i samouvjeren glazbenik, koji doista jako dobro poznaje ovu tematiku. Onako, među nama, ta prezentacijska forma odiše svježinom i neovisnošću, neki čak vuku poveznice od američke glazbe do tzv. "Euro Style", što je svakako novina na ovim prostorima.

Naime, Michael svojim režećim vokalom, koji ide u paraleli između Dr. Johna i Johnnyja Casha, te izuzetnom svirkom gitare oko sebe stvara blještavu auru koja u sebi odaje "sound" funka Johnnyja Guitar Watsona, ali i emocionalno ispunjene svirke poput Alberta Kinga. Njegov stil je doslovno nepogrešiv i instrumentalno, vokalno i emocionalno i zato je i nazvan "American Blues – Eurostyle". Ovakvo tituliranje zaista ima svrhe i takav naziv zapravo govori sve.

25 skladbi zorno pokazuju kamo ovaj glazbenik puca i da to čini itekako uspješno! Sadržaj ovog albuma to mu neupitno garantira i odaje koliko je velika njegova glazbena širina i kako on ama baš svaku pjesmu može podrediti svojoj prezentacijskoj formi. Ovaj njegov glazbeni opus, koji je polučio kroz 35 godina rada odabir baš ovih 25 pjesama sjajan je dokument njegove predanosti glazbi i to osobito bluesu.

PREPORUKA:
"I Had A Hard Way To Go Best Of ...So Far!" Michaela van Merwyka treba jednostavno čuti što više blues znalaca a potom će se "usmenom predajom" samo širiti pozitivna priča, vibra oko albuma i ovog glazbenika.

A ovaj moj tekst je jedan od elemenata, koji će svakako doprinijeti da se pronese glas o njegovom dosadašnjem dugogodišnjem radu, o njegovoj ekspresivnoj glazbi, koja tako spontano klizi između sjajnih ljubavnih pjesama, nabijenih emocijama i tvrdih, čvrstih rock tema prenesenih u blues štih. Na kraju krajeva, meni osobno, kompletan "I Had A Hard Way To Go Best Of ...So Far!" jako je dobro "sjeo" i baš zato, nema nikakvog razloga da vam ne preporučim da se i sami uvjerite o čemu se radi. Vjerujte, vrijedi pokušati!

Više o svemu saznajte na:
www.bluesoul.de/
www.timezone-records.com/produkt-details
www.deezer.com/en/album/85693142
Popis pjesama:

1. The Well 3:08
2. Warm 4:36
3. Happy Man 3:07
4. Blues Keeps Calling My Name 3:01
5. Fight The Darkness 5:40
6. Count Your Blessings 3:59
7. A Soul Ain't Worth A Dime 4:48
8. Heal My Wounds 4:15
9. Will Love Find My Again 4:00
10. Coffee 2:52
11. Next Trouble To Come 3:10
12. Hard Way To Go 5:27
13. Won't Get Any Better 3:16
14. Darkest Night 5:43
15. Diddley Boogie 2:07
16. New Shoes 2:46
17. Ease My Pain 6:35
18. Road To Ruin 5:04
19. Here Comes Love 3:57
20. Motormouth Baby 3:16
21. Ain't No Bluesman 6:31
22. Good Loving 2:42
23. I Still Believe 4:30
24. New Road 5:15
25. If I Die Tomorrow 3:13

(Timezone Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike