Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 lee boys

M.C. Records i njezin vlasnik Mark Carpentieri dostavili su mi na vrijeme koncertni album "Live On The East Coast" The Lee Boysa, čiji je "street date" bio 19. travnja.

The Lee Boys je bend koji se po prvi put pojavljuje u Blues Corneru i na neki način to je njihova premijera pa ih s albumom "Live On The East Coast" predstavljam slušateljstvu, odnosno, svima onima koji posjećuju glazbeni portal SoundGuardian. Nekako najveća preporuka bila mi je upravo ono što za njih tvrdi poznati Warren Haynes, koji kaže: "Lee Boys is high energy Gospel infused jamming. This is the real thing!” Poznavajući jako dobro Warrenov glazbeni rad, teško da mu ne bih vjerovao i, priznajem, s velikim zanimanjem krenuo sam preslušavati što nam to nudi ovaj album. I moram vam priznati da je to glazba koja, naravno, nije čisti blues, više je gospel, ali glazbeno usmjerenje i vodilja su itekako involvirani u tu "roots" američku glazbenu baštinu.

Kako glazbena priča odmiče, njihova prezentacijska foram itekako me potiče na sve jače i čvršće druženje i povezanost s njihovom glazbom. The Lee Boys su svakako jedan od najboljih američkih “sacred steel” bendova. Ova obiteljska skupina sastoji se od tri brata: Alvin Lee (gitara), Derrick Lee i Keith Lee (vokal), koji djeluju zajedno sa svoja tri nećaka, Rooseveltom Collierom (pedal steel gitara), Alvinom Cordyjem Jr. (bas) i Earlom Walkerom (bubnjevi).

The Lee Boys sviraju “sacred steel” glazbu ukorijenjenu u gospelu, prožetu ritmom i bluesom, jazzom, rockom, funkom, hip-hopom, country i afričkom glazbom koju pokreće pedal steel gitara. Taj i takav pristup i prezentacijska forma pravi je magnet za brojnu publiku, ali i sve one koji poznaju i prepoznaju što je dobra i kvalitetna glazba. Bendu se pridružuje mladi pedal steel gitarist Chris Johnson iz Miamija, a koji je inače veliki fan poznatog i afirmiranog Roosevelt Colliera.

Njihov jedinstveni zvuk privukao je i mnoge druge poznate glazbenike kao što su: Allman Brothers Band, pokojnoi BB King, Buddy Guy, Robert Plant, Robert Randolph, Derek Trucks, Mavis Staples, Gov't Mule, Blind Boys Of Alabama, Black Crowes, John Legend i The Roots. Svi su nastupali s Lee Boysima ili su ih pozvali na turneju s njima. Dakle, teško da u glazbi ovog benda nema nešto vrijedno. Svi odreda su vrhunski glazbenici, sjajni izvođači i nadasve vrlo pristupačni ljudi. Na ovom albumu imali su gostujuće glazbenike a to su: Warren Haynes (vokal i gitara), Jimmy Herring (gitara, producent / inženjer / mikser), Matt Grondin (električna i akustična gitara, klavijature, backvokal).

Treba svakako istaknuti da je posljednji CD Lee Boysa, "Testify" iz 2012., objavljen preko izdavačke kuće Evil Teen Records, u suvlasništvu Warrena Haynesa (Gov’t Mule, Allman Bros. Band). Naslovnu pjesmu možemo čuti i na ovom albumu a to je doista zadivljujuća mješavina gospela, rocka i R&B koji će zasigurno privući i najzahtjevnijeg ljubitelja glazbe.

Naime, ovaj album predstavlja nam snimke sa njihova tri koncerta održana prošle godine: Rives Theatre u Martinsvilleu u Virginiji, Suwannee Roots Festivalu u Live Oak na Floridi i Allan Laws "Thanksgathering" u Winston Salemu, u Sjevernoj Karolini. Na albumu "Live On The East Coast" čujete doista jedinstveni "gumbo" benda s izražajnim soulom, funkom, bluesom i R&B.

Lee Boysi pronose svoju radosnu buku diljem svijeta već više od 10 godina. Nastupali su u Kanadi, Švicarskoj, Francuskoj i Tajlandu, a, naravno, stalno nastupaju u Americi, kako na nekim od najvažnijih festivala, tako i na specijaliziranim radio programima.

PREPORUKA:
Bree Sargent (Arts in Education Coordinator, Acadiana Arts Council, Lafayette) za bend kaže: "The Lee Boys’ show was so much more than just a performance. They really connected with the students and the teachers in their audiences. They worked with a variety of age groups successfully, and involved everyone in the shows. We’ve continued to get rave reviews from students, teachers and administrators." A to tako treba i shvaćati i prihvaćati, maknite od sebe sve te neke glupe zadrške, ograde, neka kruta pravila koja vas samo ograničavaju i prepustite se da ova nadahnuta glazbena forma učini svoje! The Lee Boys iz sekunde u sekundu "praše" da je to jedno pravo i potpuno ludilo. Na ovaj album trebalo je čekati punih sedam godina i, eto, sada treba se samo prepustiti i uživati. Budite pametni i učinite to! Nećete požaliti!

Evo, što o njima donosi Billboard: “The band’s dexterity with multiple genres is its strongest point; it combines folk, soul, funk, blues, country and gospel into upbeat, steel guitar-led performances that can’t help but inspire secular and sacred revelry.”

Dok, Midwest Record tvrde: "The Lee Boys moves the genre into the 21st century with fervor and energy that’ll just plain bowl you over. Killer Stuff!"

Više o svemu saznajte na:
www.leeboys.com
www.facebook.com/theleeboysnew/
airplaydirect.com/leeboyslive

Popis pjesama:

1. In The Morning (06:40)
2. Walk With Me Lord (08:47)
3. Don't Let The Devil Ride (04:06)
4. Praise You (05:33)
5. I'll Take You There (04:45)
6. Come On Help Me Lift Him Up (04:34)
7. Lord Help Me To Hold Out (05:31)
8. Turn on Your Love Light (04:24)
9. Testify (07:20)
10. Walk With Me (06:07)
11. You Got To Move (05:24)

(M.C. Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike