Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Erja Lyttinen

Baš danas, 26. travnja izdavačka kuća Touhi Records, a preko Bluesland Productions, Erja Lyytinen objavila je svoj novi studijski album "Another World" i stoga, ova ekskluzivnost doslovno nosi ovaj projekt.

Biti ću toliko slobodan da napišem da njen rad pratim od njenih gotovo samih početaka i odmah vam kažem nije mi žao. Lijepo je kada se može pratiti i svjedočiti stalnom napretku glazbenika i to u svakom segmentu svog umjetničko-glazbenog bića. Naime,
moram priznati da dosta dobro poznam glazbeno djelovanje ove finske kraljice gitare i da izuzetno puno očekujem od ovog albuma. Do sada njenu glazbu određivao je blues i tu se vrlo lijepo snalazila. No, što nas sada očekuje? Erja je definitno odlučila istražiti nove granice i ključne odrednice raznih glazbenih stilova. Nije da bježi od bluesa, ali ova glazbenica jednostavno želi, može i hoće ići dalje. Već sam naziv albuma dovoljno nam govori i upućuje nas na možebitne radikalne glazbene zahvate.

"Another World" upućuje nas da Erja sada odlazi na drugi i drugačiji teritorij, da traži novo plodno tlo da bi iskazala svoje težnje, želje i strast. Njoj nikada nije bio problem probiti granice bilo kojeg glazbenog stila, čak što više... uvijek je to rado činila. Erja se nije doslovno držala nikakvih formula ni diktata... samo je stvarala svoju glazbu i činila je to vrlo uspješno!

Kako je album Stolen Hearts (2017) nastao u jednom vrlo teškom razdoblju a kada je Erja jednostavno odlučila okrenuti novi list, novu stranicu i dati sebi i svom osobnom i profesionalnom životu novu priliku. Shodno tome "Another World" je potpuno drugačiji projekt, sve se gleda i osjeća kao svojevrsni "reborn, remake". Album nam donosi novi, svježi život i nadu. A njegov glazbeni sadržaj nekako daje tu ružičastiju i zabavniju notu, glazbu. Naime, ne treba biti isključiv i stoga, odmah napominjem da ovo zapravo nije blues album, više je čak rock orijentiran, ali teško je izbjeći taj "bluesy sound" kako njene gitare, tako i snažnog ugođaja kompletne svirke.

Nema nikakve sumnje... Erja se sada odlučila poigrati s glazbenim elementima bluesa, popa, hard-rocka, prog-rock-a sve do čak i irske glazbene vibre. Taj posebno uzbudljivi glazbeni mix stvorio je legendarni blues glazbenik Chris Bell iz Texasa, koji je znalački podebljao ono što rade Erja i njen band! Evo ih : Erja Lyytinen (vokali, gitara, violina); Tatu Back(bas); Liro Laitinen (bubnjevi); Harri Taittonen(klavijature); Abdissa Assefa (udaraljke): Jennifer Batten (gitara“Snake In The Grass”) Sonny Landreth (slide gitara “Wedding Day” i “Break My Heart Gently). Nema nikakve sumnje ova ekipa jednostavno je odradila odličan posao!

S druge pak strane, ovaj album govori o dubokim osjećajima i situacija nakon nekog razlaza, raspada. Istovremeno, to je ciljano ketanje prema nečemu novom, toj nekoj hrabrosti i prirodnoj zainteresiranosti za budućnost.

Erja i band "furaju" svoj film i ne obaziru se ni lijevo i desno, već samo guraju naprijed i dalje. Njena gitara doslovno para i dere taj zvučni zid, koji gradi ovaj band. Posebno me se dojmila snažna, na trenutke tvrda i odlučna svirka glazbenika. Naime, osjeća se ta njihova beskompromisna određenost ka rockerskom pristupu ove glazbene priče. A svi koji su poslušali ovaj novi studijski album Erje Lyytinen spoznali su da to nije album, koji se bavi prošlošću.

"Another World" je potpuno novo viđenje svega oko sebe, to je svojevrsna podvučena crta, nakon koje Erja najavljuje neko novo poglavlje. Da li mi se to sviđa ? Itekako!
Na kraju ove priče krajnji ukupni dojam albuma "Another World" bio bi vrlo neobičan tonski zapis, koji nam donosi drastične i amplitudalne skokove u samom glazbenom stilu ili produkciji, dok se istovremeno osjeća da tu vlada izražena osobnost svake pjesme uz odgovarajuću prezentacijsku sliku svakog člana benda.

PREPORUKA:
Erja Lyytinen je više od AAA (Adult Album Alternative) orijentirana kao glazbenica a ne kao blues glazbenica. Album ima tu crtu modernosti, ima izvrsnu gitaru, izvrsno pjevanje, te produhovljene sjajne pjesme i produkciju. Sve to zapravo savršeno služi čitavom albumu, kojim Erja zasiugurno pomiče granice umjetničkog zvuka i žanra.

Na kraju ovdje definitvno postoje elementi bluesa, ali na albumu "Another World" imamo i puno drugih glazbenih elemenata, koji jasno pokrivaju taj blues "štih" i zapravo time ga još dodatno podebljavaju.

Uostalom, ako već niste OBAVEZNO sami poslušajte o čemu je riječ!

Svjedoci smo kako Erja Lyytinen i band doslovno otkrivaju neki drugi svijet. I slobodno, bez imalo straha krenite s njom u taj "Another World". Ili kako sama Erja kaže:“This album is about deep stories, emotions and feelings after a breakup. Going towards something new, discovering the new, and being courageous and naturally interested in the future. So take a step into Another World with me...”

Više o svemu saznajte na:
www.erjalyytinen.com
www.facebook.com/erjalyytinen
twitter.com/erjalyytinen
www.instagram.com/elyytinen/
www.bluesland.fi

Popis pjesama:

1. Snake In The Grass
2. Cherry Overdrive
3. Another World
4. Hard As Stone
5. Wedding Day
6. Miracle
7. Torn
8. Break My Heart Gently + Bonustrack “Without You”

(Touhi Records / Bluesland Productions)

Diskografija:
Stolen Hearts 2017
Live in London 2015
The Sky Is Crying 2014
Forbidden Fruit 2013
Songs From The Road 2012
Voracious Love 2010
Grip Of The Blues 2008
Dreamland Blues 2006
It's A Blessing 2005 - Erja Lyytinen & Davide Floreno
Pilgrimage - Mississippi To Memphis 2005- Aynsley Lister, Erja Lyytinen, Ian Parker
Blues Guitar Women 2005 - Various Artists
Wildflower 2003
Attention! 2002 - Erja Lyytinen & Dave's Special

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike