Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kai Strauss The Electric Blues All Stars Live in Concert

Moram priznati da sam ovaj dvostruki koncertni album sve do prije par dana intenzivno preslušavao i da mi se čini kako je njegova glazbena priča izražanija što ga više slušam. No, da ne duljim, "Live in Concert" je 19. travnja objavila nizozemska izdavačka kuća CRS/Continental Record Services i nešto prije službene objave ovaj album bio je na mom stolu. Istog potpisuje Kai Strauss i njegovi The Electric Blues All Stars.

Blues kao glazbeni stil najintenzivnije se doživljava kada ga slušate uživo, stoga kroz ovih sat i 26 minuta zvučnicima se ori istinsko slavlje ovog jedinstvenog glazbenog stila. Naime, budite uvjereni da je Kai Strauss jedan od ponajboljih njemačkih gitarista, pred kojim je zasigurno lijepa i plodonosna budućnost. A do sada je snimio tri visoko cijenjena studijska albuma (i izdao kolekciju najboljih pjesama kao što je "The Blues Is Handmade" na vinilu), te istovremeno odsvirao većinu važnih međunarodnih blues festivala, gdje je publici bez imalo zadrške pokazao svoju eklektičnu gitaru i raskošni baršunasti vokal. Nema nikakve dvojbe, Kai i njegov bend dobrodošli su ama baš u bilo kojem dijelu glazbenog svijeta. Stoga nije nikakvo čudo što je Bruce Iglauer jedan od vatrenih pristaša ovog glazbenika i njegove prezentacijske forme bluesa. Kai je jednako važan, plodonosan i snažan skladatelj, gitarist ali i čovjek koji će uvijek i stalno poticati, svirati i promovirati ovaj glazbeni stil.

Kai Strauss i bend sve pjesme ovdje izvode vrlo nadahnuto, izuzetno usvirano i naravno, publika to itekako jasno i snažno osjeća. I da, ono što slušatelja odmah zapanjuje to je ta nevjerojatna uigranost svih uključenih u realizaciju albuma.

PREPORUKA:
Dugo sam dvojio što napisati kao preporuku za album "Live in Concert" Kai Straussa & The Electric Blues All Stars. Naime, u tim svim tonskim zapisima kompletna ekipa vrlo snažno odašilje svoju jasnu poruku. To jednostavno očuvanje ovog glazbenog stila živim i nadahnutim zahvaljujemo samo nevjerojatnoj vibri kompletne ekipe.

U tim snimkama Kai Strauss vibrira s dubokim glazbenim razumijevanjem i pokazuje pravo utemeljenje u korijenima tzv. "roots music". Zaista, ovdje nema ničega što je ispunjeno nepozvanim, mahnitim gitarističkim linijama. Ništa mehanički ili neprimjereno, dapače baš suprotno!

Njegov repertoar na ovom albumu zvuči kao da dolazi iz onog poznatog "Theresa's Lounge" bara u Chicagu 1967. Izuzetno da se svatko od nas jednostavno mora zapitati, do kuda to ide?

Kaija Straussa zapravo ne možete označiti kao samo još jednog Europljanina i samo tako ga odvojiti od američkih glazbenika. On je doista previše dobar za takvu diferencijaciju. Nema nikakve dvojbe, Kai je glazbenik koji svoje glazbene temelje i nadahnuće crpi iz autentičnog chicago bluesa. I zato me uopće ne čudi što je o svemu vrlo sažeto rekao poznati Otis Grand: "Kai Strauss' so good here it's scary"!

Više o svemu saznajte na:
www.kaistrauss.com /english/
https://www.facebook.com/kaistraussblues/
https://continentalrecordservices.bandcamp.com/

Sadržaj albuma:

Disk 1.
1 Gotta Let You Go 6:10
2 Highway Blues 7:03
3 Ain't Gonna Rumble 4:31
4 Judgement Day 6:26
5 Did You Wrong 5:23
6 Hard Life 8:28
7 Get The Ball Rolling 4:19

Disk 2.
1 The Blues Is Handmade 6:49
2 This Game Ain't Worth Playing 4:27
3 Let Me Love You Baby 6:30
4 Put That Bottle Down 5:12
5 Got To Be Some Changes Made 4:56
6 I Ain't Buying It 6:02
7 Shades Of Earl 9:35

(CRS/Continental Record Services)

Yours bluesy.
Mladen Loncar - Mike