Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

double Ace

Moram priznati da se već dugo nisam tako iznenadio sadržajem jednog studijskog albuma. "Look Twice" studijski album koji je snimljen još prošle godine, a do mene stigla je informacija nažalost moram to priznatio još pčrije gotovo 3 - 4 mjeseca. Nikako nisam nalazio vremena da poslušam o čemu se radi, a onda, jedne kišne večeri, blagi potez i pritisak na tipku "play" otvorili su mi neke nove vidike kada je u pitanju blues n' rock. Da li vam nešto govori ime Saverio Maccne? Mnogi će se pitati tko je to? Evo odgovora odlični gitarist, pjevač i kompletni glazbenik koji sa svojim bandom nazvanim "Double Ace" drma, trese, valja i razvaljuje ovaj glazbeni stil k'o da mu je to zadnje što će učiniti u ovom životu.

Saverio Maccne & Double Ace je ime na koje svakako morate obratiti pozornost i posvetiti mu malo svog vremena. Vjerujte nećete se razočarati...SIGURNO!

Sa svojih nepunih 59 godina života moram priznati da sam se bogme naslušao bandova i albuma , među njima puno je onih , koji su me odvalili svojom svirkom, svojim sadržajem . Primjerice davno je to bilo kada me na primjerice nažalost , pokojnog S.R.Vaughna upozorio moj prijatelj i vjenčani kum. Bilo je to tada u našim mladim godinama strašno otkriće, pred nama se ponovo reinkarnirao pokojni Jimi Hendrix,ma... koje to to bilo ushićenje , kako smo samo upijali njegove albume . Prošlo je puno godina i onda se pojavila ona "skate–board" generacija mladih rock n' blues glazbenika koji su nas jednako tako oduševljavali svojom svirkom. Naravno, svakjo malo pojavljavala su se neka nova – neka mlada, neka inventivna i inovativna glazbena imena. Sve je to trebalo primiti k znanju i preslušati i utvrditi gdje je kome mjesto i gdje tko spada. A potom je došlo vrijeme kada se moj rad na promociji bluesa "isplatio", naravno, ne u lovi... ali isplatio se u vidu suradnje sa izdavačkim i promotivnim kućama, sa samim glazbenicima i njihovim PR agentima. Moj, stol, moja soba odjednom (ha, ha, ha nakon dugo, jako dugo vremena o.a.) počela se puniti albumima pozatih ali i potopuno nepoznatih blues glazbenika. Naravno, bilo je tu svega, ali "gro" materijala sa velikm žarom sam presušavao i učio ponovo i ponovo, i opet ...ponovo . Tako je započela moja nova era učenja svakim danom nešto novo, neke nove spoznaje i sve to davalo i daje mi veliku snagu da ustrajem u ovom promotivom radu.

Saverio Maccne je argentinski blues & rock gitarist, pjevač i tekstopisac, koji je rođen i odrastao u Buenos Airesu. Danas Saverio Maccne stvara glazbu diljem Finske i živi u mirnom selu Tornio, gdje crpi inspiraciju iz okolne laponske prirode. Nakon što sam preslušao ovaj album od prve do desete pjesme, ustao sam sa fotelje i otišao sam prošetati, no u glavi su mi odzvanjali nevjerojatno ritmični i dojmljivi tonovi koje sa dobio od ovog apsolutno nevjerojatnog trija. Double Ace čine: Saverio Maccne (gitare & vokali a bas gitara u 5#), Jeremia Kangas (bubnjevi) i Sami Huhtamella (bas).

Ova ekipa nam prezentira doista dubinski, osobiti i nevjerojatno snažni "roots sound", koji u sebi sadrži i efektno kombinira svu tu može se slobodno napisati sirovu slobodu i dinamičnu snagu s preciznošću svojih virtuoznih ritmičnih i gitarskih vještina. Da, svi već to znamo... nema muljanja kada se radi o ovokvoj postavi. Tu se nitko ne može sakriti iz nekoga, tu su svi u prvom planu i jednako važni. U triju je pravilo ili znaš ili ne ! Ili s unutra ili si "out"! Trećega nema!

Posebna isprika ide Robertu Blanesu, koji me još tamo u veljači upozorava na ovaj album, na ovog glazbenika i band a ja nikako da se primim posla i da vam što proije prezentirsam ovaj odličlni album i još boljeg glazbenika i njegov band. Dfoista se sada sramim, što vas već prije nisam upozorio na ovaj album. No, naravno stvar nije propala, već dapače zbog svoje izvrsnosti, sada ima doista posebamn tretman!

Da iskonska osobnost i jedinstvenost Maccneove glazbe temelji se na njegovom širokom i dugogodišnjem iskustvu mnogih glazbenih žanrova, te na njegovom talentu da ih kombinira i spaja na ovako spektakularno originalan i beskompromisan način. Da, nema nikakve dvojbe u onoj dubini i srži njegovog glazbenog izričaja možete čuti ljubav prema bluesu i starom rocku iz 60-ih i 70-ih godina, začinjenu preciznim tehnikama jazza ("Running The Rabbit")

Maccneova glazba je izuzetno nadahnuta vrsta intenzivnog električnog bluesa, neobrađena i neuglađena i kao takva ona nam pruža izvornu, gotovo primitivnu, žestoku moć i vibru. S druge pak strane mi osjećamo da je cijela ta glazbena priča savršeno uravnotežena i precizna. Tu je svaka nota apsolutno jasna, ona baš takva mora i biti, jer na neki način svaka nota mora odavati dio skladateljeve duše. Saverio je od malena bio posvećen gitari a već od 14 godina nastupa uz profesionalne glazbenike u mračnim barovima četvrti Buenos Airesa. Sa šesnaest godina počeo je studirati u konzervatoriju - ali nakon gotovo četiri godine studija, umjesto završnih ispita, jednostavno je otišao niz cestu u susret velikim avanturama. Svirao i živio je kao ulični glazbenik, kao svirač na svadbama da bi kasnije svirao sa poznatim argentinskim glazbenicima a to je uveliko pojačalo glazbeno iskustvo Maccnea. Danas, nastupa u Argentini, Nizozemskoj, Belgiji, Švedskoj, gdje već nekoliko godina nastupa na raznim Blues & Rock festivalima, događajima i svirkama u lokalnim barovima. To samo dokazuje koliko ima stvarih, životnih utakmica u nogama i vjere u sebe i ne boji se nikoga! Iskreno, SVAKA ČAST!

Saverio sklada svoje pjesme na španjolskom i na engleskom jeziku. Do sada su mu objavljena četiri albuma; Bucaro (2013), Crossing the Crosscurrents (2015.), Parte de Ello (2017) i Look Twice (2018), te dva singla; Pequeńa Parte de Ello (2016.), Double Ace (2017). Nažalost, ovo je tek moj prvi susret sa njegovom glazbom, ali iskreno se nadam ne i posljednji.

Njegov glazbeni izričaj i gitaristički rukopis odredili su velike ikone rock n' bluesa poput; Erica Claptona, Jimi Hendrixa, Stevie Ray Vaughana, Ritchie Blackmorea, velikani " roots bluesa" ; Robert Johnson, Freddie King, Buddy Guy, Albert Collins; ali i jedinstveni jazzer Charlie Parker. Tu su i legendarni gitaristi: Joe Pass, Django Reinhardt i argentinski Oscar Aleman. Svi oni su dali samo iskonske "flashove", koji su u konačnici oblikovali sve što se tiče glazbenog bića Saveria Maccnea.

Svi ovi glazbeni utjecaji imali su važnu ulogu u stvaranju njegovog, autentičnog zvuka koji će zauvjek krasiti tu glazbu i imati važnu ulogu u prepoznavanju slušatelja o kome se radi.

PREPORUKA:
Apsolutno vam preporučam da si, ako već niste što prije osigurate svoj primjerak albuma "Look Twice", kojeg potpisuju Saverio Maccne & Double Ace.

Za one koji se privikavaju na ovaj glazbeni izričaj album "Look Twice" biti će odličan mamac da ti početnici progutaju udicu do grla. Za nas koji smo to već apsolvirali, album "Look Twice" je odličan podsjetnik da uvijek sa pravim materijalima valja ponoviti gradivo!
Osobno se nadam i duboko vjerujem da će Saverio Maccne & Double Ace na ovaj ili onaj način još dugo biti na sceni i da je ovo zapravo pravi put ka istinskoj i globalnoj afirmaciji ovog izvrsnog glazbenika i njegovog banda. Apsolutno preporučam!

Više o svemu saznajte na:
www.saveriomaccne.com
www.facebook.com/saveriomaccneguitar/
open.spotify.com/album/2Cu1C8QaVvwDk3JB6kgR6j?si=c0oz6zkxRJOPcPN1shGA0g

Popis pjesama:

1.Feeling The Blues 4:47
2. The Only Thing I´ve Got 3:42
3. Imagination Is Waiting 4:24
4. Another Circus Left The Town 3:36
5. You Just Have To Let It Roll 4:00
6. Outside Woman Blues 3:13
7. Muchas Lucecitas 3:29
8. Flashing Back Roll 4:00
9. Outside Woman Blues 3:18
10. Walking Blues 2:59

(Samostalno)

Yours bluesy,
Mladen Locar - Mike