Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sweet Thing

Pred nama je gotovo 49 minuta istinske glazbene uživancije koja nam dolazi s albuma "Sweet Thing" objavljenog 13. travnja preko Rhythm Bomb Records i uz radijsku promociju ABIK Radio Pr. Album pripada odličnim Bonita & The Blues Shacks. Bilo kako bilo, pred vama je još jedna nova priča.

Priča o ovom bendu traje već više od dva desetljeća. Na neki način tijekom ova dva desetljeća etablirali su se kao jedan od vodećih europskih blues & soul bendova. Od combo do jump bluesa ali i R&B-ja četrdesetih i pedesetih godina prošloga stoljeća, kojeg ovaj bend preferira i prezentira, pa do njihove moderne prezentacijske forme.

The Blues Shacks nevjerojatni su izvođači tradicionalne glazbene baštine afroamerikanaca. A ta i takva glazba doživjela je svoje najvažnije trenutke od sredine 50-ih do kraja 60-ih. To je doista "Vintage Music" u svom najčišćem obliku, bez ikakvih osvrtanja ili gledanja unatrag i zapravo svojom svježinom i kvalitetom teško ju je razdvojiti od sadašnjosti.

Ovaj najnoviji projekt pet izvrsnih glazbenika sa sjevera Njemačke duboko usađuje i produbljuje taj trag vjerodostojnosti. Nakon suradnje na albumu iz 2012., "Come Together", Bonita Niessen, doista izuzetna pjevačica, sudjelovala je na zajedničkom nastupu na festivalu u Hildesheimu i to je bio svakako jedan od ključnih razloga za realizaciju njihovog prvog zajedničkog albuma Bonita & The Blues Shacks a sada ovo sjajna glazbena priča ide dalje. "Sweet Thing" je album koji nam vrlo direktno pokazuje kuda ova ekipa ide, što želi i kako to inspirativno i nadahnuto rade.

B & Blues Shacks dolaze nam iz Njemačke, iz grada Hildesheima u Donjoj Saskoj. Tu su 1989. godne "glavne face", braća Andreas (gitara) i Michael Arlt (vokali i usna harmonika), pokrenuli cijelu priču i ne treba okolišati, jer ih mnogi drže za jedan od najboljih predstavnika tradicionalnog bluesa u Europi.

Do sada bend je održao više od tisuće nastupa uživo i to kako po domicilnoj Njemačkoj, tako i po cijeloj Europi, SAD, u Dubaiju, pa sve do Južne Afrike i Australije. Njihova odlika je svirka "autentičnog bluesa" u stilu poznatih izvođača poput Fabulous Thunderbirds, Little Waltera, T-Bone Walkera, Slima Harpoa i Waltera Hortona.

Bend preferira različite blues stilove kao što su chicago blues, louisiana blues ili delta blues, te blues 40-ih i 50-ih godina. Prioritetno izvode svoje autorske skladbe, ali jednako tako vole izvoditi skladbe svojih uzora. Kod nas nisu previše poznati niti su predstavljani u medijiima, no sada je došlo vrijeme da se to promijeni. Sadržaj albuma "Sweet Thing" će tome svakako pripomoći i dovesti ovaj bend do velikog broja poklonika ovog glazbenog stila.

Bonita Niessen je pjevačica iz Južne Afrike i gotovo savršeno se nadopunjuje vokalom Michael Arlta ali i s ostalim članovima benda. S nevjerojatnom količinom 'soula' u glasu Bonita Niessen prezentira blues i soul skladbe na doista jedan poseban način. Osjećajnost, silna snaga i energija izlaze iz vokala Bonite Niessen a s druge pak strane njihov spoj odaje snažnu crtu dobrih vibracija i odlične zabave. Njezini uzori i inspiracija nalaze se u glazbi velikih vokalnih diva: Ette James, Arethe Franklin, Ann Peebles, Ruth Brown, Lula Reed i Barbare Lynn. U takvoj postavci, u glazbi ljepšeg spola i soul i blues sve poprima dodatnu putenu notu. Na kraju taj spoj Bonite i The Blues Shacks, ta fuzija "Vintage Music" i moderne prezenatacijske forme odaju svu snagu i neospornu kvalitetu ovog albuma. Nema sumnje da ovim albumom Bonita & The Blues Shacks zajednički vrlo efektno ocrtavaju glazbenu baštinu, ali i svoju energiju, kvalitetu i ljubav prema bluesu.

Bonita & The Blues Shacks su:
Bonita Niessen (vokal i prateći vokal)
Michael Arlt (vokal i usna harmonika)
Andreas Arlt (gitara)
Henning Hauerken (kontrabas)
Fabian Fritz (klavir, orgulje Hammond B3 + Fender Rhodes)
Andre Werkmeister (bubnjevi)

Nema nikakve dvojbe, ova ekipa doista vole glazbu i znaju animirati i zabavljati publiku, baš onako kako to treba činiti. Oni svojom glazbom razdrmaju sve i publiku u klubovima i na festivalima. Nije bitno gdje nastupaju, ali bitno je da nastupaju, oni to vole, za to žive i na taj način hrane svoju dušu, ali i pune i prazne svoje baterije, bez toga jednostavno ne bi postojali. Bonita & Blues Shacks dokazuju s ovim albumom da mogu biti glavni krivci što će se mnoge dnevne sobe pretvoriti u plesne dvorane i klubove.

PREPORUKA:
Ovih 16 pjesama vrijedi slušati u kompletu ne izostavljajući niti jednu. Tako ćete dobiti potpni blues & soul ugođaj u njegovom najboljem izdanju. Album "Sweet Thing" Bonita & The Blues Shacks svakom pokloniku ove glazbe daje priliku koju ne treba propustiti. Bendu su trebale pune četiri godine da snime i objave ovaj album. I stoga ne gubite vrijeme, već potražite i poslušajte "Sweet Thing", koji će vam dati potvrdu koliko je ova glazba i dalje živa, stvarna i sveprisutna.

Više saznajte na:
www.bluesshacks.com
https://www.bluesshacks.com/de
www.facebook.com/BBTBS
www.facebook.com/bonitabluesshacks

Popis pjesama:

1. He Made A Woman Out Of Me (Fred Burch / Don Hill) 2:54
2. Momma’s Goin’ Dancin’ (Andreas Arlt / Bonita Niessen, Michael „Maddy“ Arlt) 3:39
3. Sweet Thing (Joe Josea / Riley King) 2:52
4. Too Much Mystery (Homer Banks / Bettye Crutcher / R. Jackson) 3:12
5. Who’s That Guy (Smokey McAlister / Gene Redd) 2:33
6. Me And The One That I Love (Luigi Creatore / Hugo Peretti / George David Weiss) 3:02
7. Singing A New Song (Ted Jarrett / Freddie Waters) 2:33
8. Hottest Wings In Town (Andreas Arlt / Bonita Niessen, Michael „Maddy“ Arlt) 3:06
9. So Close (Andreas Arlt / Bonita Niessen, Michael „Maddy“ Arlt) 2:34
10. That’s My Baby (Marvin Johnson) 3:14
11. Make Me Yours (Bettye Jean Champion) 3:23
12. Southern Girl Northern Boy (Andreas Arlt / Bonita Niessen, Michael „Maddy“ Arlt) 2:23
13. Where’s The Money Honey (Chubby Newsome *) 2:46
14. Sunny Day (Andreas Arlt / Bonita Niessen, Michael „Maddy“ Arlt) 3:30
15. Singing Cadillac Song (Andreas Arlt / Bonita Niessen, Michael „Maddy“ Arlt) 2:56
16. You Can’t Hide (Freddie King / Rudy Toombs) 3:52

(Rhythm Bomb Records / ABIK Radio Pr.)

Diskografija:
Feelin’ Fine Today (1994)
Jive Talk, Slow Walk (1995)
Reality Show (1997)
Live at Lucerne Blues Festival (1998)
Straight Blues, Big Swing: The Blues Edition (1999)
Straight Blues, Big Swing: The Swing Edition (1999)
Midnight Diner (2001)
Blue Avenue (2003)
Live at Vier Linden – CD (2006)
Live at Vier Linden – DVD (2006)
Unique Taste (2008)
London Days - CD/LP (2010)
All-Time Favorites - Solo-CD Andreas Arlt (2011)
Come Along (2012)
Businessmen (2014)
Bonita & The Blues Shacks (2015)
Sweet Thing (2019)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike