Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

solo ride

Za manje upućene, Bruce Katz se proslavio kao član fantastičnog benda Ronnieja Earla, što je svakako reputacija koja uvijek i svugdje otvara sva vrata i nitko, ali baš nitko, ne ostaje ravnodušan na njegovu svriku crno-bijelih dirki u bilo kojoj postavci i glazbenoj priči. Upravo jučer, 16. kolovoza, ovaj izvanserijski čarobnjak klavijatura objavio je svoj novi samostalni album jednostavno nazvan "Solo Ride" preko diskografske kuće American Showplace Music.

Poklonicima bluesa bilo bi zapravo smiješno i vrlo neozbiljno nešto posebno predstavljati Brucea Katza, jer o njemu i njegovom doprinosu svjetskoj blues sceni doista se sve zna. To je glazbenik koji iza sebe ima deset albuma, no više od studija, Bruce voli nastupati i biti "on the road" i on to i čini s imenima kao što su npr. pokojna Big Mama Thornton, pokojni Gregg Allman, Delbert McClinton, Maria Muldaur, Duke Robillard, John Hammond i mnogi drugi glazbenici. Evo sada pred nama je njegov novi samostalni uradak koji pršti od odlične, vrlo atraktivne glazbe, duboko uronjene u blues, soul, r&b i jazz. No, pored toga je zapanjujuća njegova artistička virtuoznost u kojoj vlada pravi kontrolirani kaos, jer Bruce svira klavir, orgulje Hammond B3, s kojima svira bas i potom sve to zajedno kombinira i to zvuči doista nevjerojatno efektno, atraktivno i zapanjujuće.

Na ovom albumu Bruce nas oduševljava svojom svirkom klavira u kojoj vlada nevjerojatna svježina, iskrenost ali i strašna predanost bluesu, odnosno svim oniom glazbenim formama koje su u izravnoj vezi i doticaju s ovim glazbenim stilom. On to čini toliko iskreno i duboko i ta njegova iskrenost, virtuoznost i nevjerojatna opuštenost u prezentaciji jednostavno osvaja na prvu. Zapravo, što napisati o ovom albumu... ispravno je da zapravo treba samo slušati što se to događa, kako Bruce uživa svirajući. Od ragtimea, jazza, boogie-woogieja i bluesa Bruce stvara glazbu koju on tako strastveno i jedinstveno prezentira na klaviru.

Dvanaest skladbi Bruce s toliko nevjerojatnom i efektnom prezentacijskom formom samo tako isporučuje i predaje svima koji vole blues ali i općenito dobru i kvalitetnu glazbu. Još kada se istakne činjenica da je čak jedanaest skladao sam, ona autorska snaga i težina još je značajnija. O svemu sam Bruce kaže: "My new album, Solo Ride is unusual and a little unique, I think. It is a purely solo acoustic piano album, no vocals and all original tunes of mine except one cover. It has Blues elements, to be sure, but also jazz (as in 1930s/40s style stride piano), there’s a country waltz, there’s a modern-day hymn, there’s a Ramsey Lewis style boogaloo. And yes, Boogie-Woogie/New Orleans and blues as well.”

PREPORUKA:
Svi oni koji slušaju ovu glazbu jednostavno će biti osupnuti količinom isporučenih 'blue notes'. Naime, album "Solo Ride" ima u sebi sve ono što treba svima koji jednostavno vole dobru glazbu. Evo kako i drugi to čuju: "The Bruce Katz Band’s music has the air of unflagging tradition yet it blurs the lines between genres. It is of itself and beyond itself at the same time. It’s like Mozart with a jazz trio playing at Junior’s Juke Joint on a Thursday night." - Blues Biscuit

Na kraju, držim da bi najbolja preporuka bila: "I’ve rarely heard anyone so at home with their instrument and so authoritative in such a wide range of styles. Mr. Katz is a virtuoso who delights in the joy and emotion of his music and draws the listener into what he calls, “improvisational American Roots and Blues music." Listen in." - Tom O’Connor

Više o svemu saznajte na:
www.brucekatzband.com
www.facebook.com/brucekatzmusic
www.americanshowplacemusic.com

Popis pjesama:

1. Down at the Barrelhouse 3:27
2. Crescent Crawl 5:36
3. It Hurts Me Too 3:45
4. Praise House 4:53
5. Red Sneakers 4:39
6. Dreams of Yesterday 4:02
7. Midnight Plans 5:41
8. Easy Living 2:58
9. Going Places 2:34
10. The Way to Your Heart 5:03
11. Watermelon Thump2:55
12. Redemption 4:22

(American Showplace Music)

Diskografija:

"Solo Ride", American Showplace Music, 2019
"Get Your Groove!", American Showplace Music, 2018
"Out from the Center", American Showplace Music, 2016
"Homecoming", American Showplace Music, 2014
"Live! At the Firefly", Brown Dog Music/Vizztone Records, 2008
“A Deeper Blue”, Severn Records, 2004
“Three Feet Off the Ground”, AudioQuest/Valley Entertainment, 2001
“Mississippi Moan”, AudioQuest, 1997
“Transformation”, AudioQuest, 1994
“Crescent Crawl”, AudioQuest, 1992

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike