Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

nick moss

Još prije deset dana, drugi studijski album za čikašku blues izdavačku kuću Alligator Records objavili su The Nick Moss Band Featuring Dennis Gruenling. "Lucky Guy" objavljen je, dakle, 9. kolovoza i već je u ovih proteklih deset dana izazvao dosta veliko zanimanje svih koji su na ovaj ili onaj način uključeni u sve što se trenutno događa na svjetskoj blues sceni.

Iako se Moss i Gruenling međusobno poznaju već 20 godina, tek su 2016. odlučili krenuti "full' gas i stalno raditi zajedno. Mossova gitara "duboko ukorijenjena u blues delte", ali zapravo potpuno suvremenog izričaja, te Dennisov čarobni "usnjak" dali su izuzetne rezultate. Na bini ova dvojica glazbenika funkcioniraju gotovo telepatski i nema se tu ništa posebno dodati, oni imaju tu "furku" i "feeling" to se zapravo osjeća u svakoj pjesmi. Tu je naravno i fenomenalni prateći bend, ali evo tko je sve sudjelovao u snimanju albuma: Nick Moss (gitara, vokali i back vokali), Dennis Gruenling (usna harmonika, vokal u “Movin’ On My Way” i “Wait And See” te back vokali), Taylor Streiff (klavir, Hammond B-3, klavijature, back vokali), Rodrigo Mantovani (kontrabas i električni bas, back vokali) i Patrick Seals ( bubnjevi i back vokali), a njima se pridružuju Kid Andersen (ritam gitara u “Lucky Guy” i “Me And My Friends,” ritam gitara i druga solo gitara u “Movin’ On My Way,”bariton gitara u “Tell Me There’s Nothing Wrong” i mandolina u “Simple Minded”) i “Monster” Mike Welch (solo gitara u “The Comet”).

Album su producirali Kid Andersen i Nick Moss i sve snimili u "Greaseland Studios" Kida Andersena, koji je i miksao cijeli album, a masteriranje su odradili Collin Jordan i Bruce Iglauer u "The Boiler Room" u Chicagu.

Sve ovo upućuje nas da se ovdje radi o albumu koji je nastao kao izravna posljedica snažnih međusobnih vibracija svih glazbenika. To se itekako osjeća kada se sluša ama baš svih gotovo 58 minuta albuma.

“Lucky Guy” donosi nam 14 skladbi, od kojih je 11 potpisao sam Moss, dvije je potpisao Dennis Gruenling, a tu je i pjesma Johnnyja O’Neala Johnsona: sve zajedno čini izvrsnu zbirku vrlo efektnih i poticajnih blues skladbi, koje će vas vjerujem svaka posebno osvojiti svojim sadržajem. Ovaj album definitivno je povratak Nicka Mossa tradicionalnom "Chicago and Jump Bluesu" ali i starom rock i rollu, što će svakako stariji fanovi itekako pozdraviti.

Osobno, poznavajući glazbeni opus Nicka Mossa samo sam se pitao kako će me ovaj put iznenaditi. Naravno, učinio je to svojom nadahnutom svirkom, no i ovaj put tu je i Dennis, te ostala ekipa na čelu s doista izuzetnim, izvanserijskim glazbenikom, gitaristom i producentom Christofferom "Kid" Andersenom (inače gitaristom benda Rick Estrin And the Nightcats).

I zato na kraju krajeva, nije mi uopće čudno što mnogi prepoznaju sve ono što doista krasi Nicka Mossa, ali i sve koji su tu uz njega. Evo samo nekih tvrdnji oko statusa ovog dvojca i njihove ekipe: "Dynamic excitement...Nick Moss is a major force in contemporary blues. Dennis Gruenling plays soaring harp... Infectious, finger-snappin’ R&B." – Blues Music Magazine

"Pure blues at its most urgently expressive. A rollicking tour de force." –Living Blues

Osobno, 100% podržavam ove tvrdnje, iz jednostavnog razloga što poznajem rad Nicka Mossa još od njegovog samostalnog djelovanja preko nezavisne izdavačke kuće Blue Bella Records. Shodno tome i ovaj novi album još je jedno iznenađujuće efektno i posebno dojmljivo glazbeno djelo.

Godinama slušajući i prateći blues glazbu, često sam se susretao s glazbenicima velikog potencijala, a onda bi sve otišlo u neku stagnaciju. No, kada se radi o Nick Moss Bandu to jednostavno ne dolazi u obzir, to ovdje nije slučaj. Oni su jedni od onih, koji iz albuma u album samo napreduju i svakim svojim novim albumom dodatno pojačavaju taj dojam i status.

Od sjajnih pjesama svakako moram izdvojiti dvije – "Sanctified, Holy And Hateful" i "The Comet", u kojoj "Monster" Mike Welch i Nick Moss odaju vrlo dojmljivu i osjećajnu posvetu nedavno nažalost, prerano preminulom blues glazbeniku Mike Ledbetteru, bliskom prijatelju obojice. Po om skromnom sudu obje pjesme slobodno mogu biti nominirane u kategoriji pjesme godine, kada je u pitanju predstojeća dodjela BMA.

The Nick Moss Band featuring Dennis Gruenling sa svojim zadnjim studijskim albumom "Lucky Guy" zaslužuju vašu pozornost. I zato, svi vi koji volite dobru glazbu čim prije, ako već niste, nabavite ovaj album! The Nick Moss Band featuring Dennis Gruenling pokazali su kako se to osjeća ali i prezentira blues "feeling" i zato pozorno poslušajte o čemu se tu radi. Osobno, garantiram vam da nećete požaliti!

A o svom doživljaju glazbe Nick kaže: "When the band and I get on stage the music takes over. We can’t hold back and the energy just comes pouring out. We get carried away and the audience gets carried away with us.And once that happens, everyone is in luck."

PREPORUKA:
"Lucky Guy" neoborivi je dokaz da se itekako može duboko zagaziti u blato Delte a da se pritom uspješno spoje svi do sada nama dragi i poznati glazbeni utjecaji. Da, ovdje su izraženi svi utjecaji koji su izgradili glazbenu osobnost i Nicka i Dennisa. Jednako tako jasno su osjetljivi i vidljivi neprikosnoveni osjećaji, glazbena realnost i neraskidiva tradicionalnost u njihovom glazbenom izričaju. Jednom riječju… izvrsno!

Više o svemu možete saznati na:
www.nickmossband.com
www.facebook.com/nickmossmusic
www.instagram.com/nickmossband
www.twitter.com/nickmossband
www.youtube.com/user/OfficialNickMoss
https://smarturl.it/nmb2
www.alligator.com
AirPlayDirect.com/NMB4993

Popis pjesama:

1. 312 Blood 3:09
2. Ugly Woman 4:48 (Johnny O’Neal Johnson, publisher unknown)
3. Lucky Guy 4:32
4. Sanctified, Holy And Hateful 5:30
5. Movin’ On My Way 4:28 (Dennis Gruenling, Small Scale Music, ASCAP)
6. Tell Me There’s Nothing Wrong 3:13
7. Full Moon Ache 3:07
8. Me And My Friends 4:36
9. Hot Zucchini 3:13
10. Simple Minded 5:06
11. Wait And See 4:37 (Dennis Gruenling, Small Scale Music, ASCAP)
12. As Good As It Gets 2:46
13. Cutting The Monkey’s Tail 3:00
14. The Comet 5:15

(Alligator Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike