annika sass

Nakon što je osvojila ovogodišnju nagradu BMA za ženskog blues izvođača godine, Annika Chambers časti nas svojim trećim studijskim albumom, "Kiss My Sass", kojeg je 9. kolovoza s velikim zadovoljstvom objavila VizzTone Label Group.

Kao i svaki put do sada, Annika nas osvaja svojim dinamičnim, nevjerojatnim vokalom. Ta snaga, žestina i odlučnost u svakoj nas izvedbi lomi, a još kada se tome doda odlična glazbena podloga pratećeg benda uz sjajne aranžmane i produkciju Larryja Fulchera, Richarda Caglea i Tonyja Braunagela, doista sve ide na nevjerojatne soulfistične granice. Još kada se tome pridodaju odlični dueti s Ruthie Foster i kanadskim blues glazbenikom Paulom DesLauriersom, te sjajna počast "Texas blues women" Angeli Strehli i Carolyn Wonderland, ova glazbena priča je nevjerojatno nadahnuta i efektna.

Naime, kada se radi o izvođačima koji se trude osvojiti publiku i da to čine vlastitim snagama, uvjereni u svoju kvalitetu i vrijednost, onda to vrijedi poslušati i pokloniti im svoje vrijeme i pažnju. Annika Chambers mnogima je, kao i meni osobno, snažno glazbeno iskustvo kada se radi o ovoj glazbi koju osobno izuzetno cijenim i preferiram.

A o čemu se zapravo radi itekako plastično pokazuju ovih 10 pjesama, koje u ukupno 44 minuta i 22 sekunde daju snažan glazbeni osvrt na ovo čime se bavi Annika. Na ovaj način svi dobivamo informaciju koji je to i kakav je njezin primarni glazbeni izričaj.

Imala je itekako osebujno glazbeno krštenje, po raznim egzotičnim lokacijama od Kosova do Iraka jer je bila u američkoj vojsci. Nakon punih osam godina vratila se u rodni Houston i priča je sada poprimila itekako drugačiju konotaciju. I zato ako se nalazite u glazbi koju izvode Beth Hart, Etta James i Susan Tedeschi, vjerojatno ćete brzo doći na svoje. Annika se kreće u tim okvirima uz snažnu potporu pratećeg banda, koji će vas svojom svirkom itekako oraspoložiti i u vama pobuditi sve one pozitivne emocije i vibracije.

Tu listu sjajnih osoba i glazbenika predvodi basist Larry Fulcher i jedan od producenata albuma s vlasnikom i ujedno i glavnim snimateljem Montrose Records Richard Cagleom. Fulcher je dvostruki gremijevac i radio je na dva izvrsna albuma, “Shoutin’ in Key” i “Senor Blues” Taj Mahala. Pored toga redovni je član Phantom Blues Banda, grupe koja je nastupala s izvođačima poput Erica Claptona, Bonnie Raitt, Marije Muldaur, Willieja Nelsona, Ruthie Foster, Curtisa Salgada, The Crusaders te Smokey Robinson and The Wailers. A tu je još i odlični bubnjar i producent Tony Braunagel. Stoga ne čudi rezultat koji je polučila ova sjajna ekipa a to je da se stalno ističe taj funky, bluesy, soulom ozračen, te izuzetno dojmljiv i snažan vokal Annike Chambers, pjevačice koja će zasigurno ostaviti snažan pečat na svjetskoj blues i soul sceni.

Kao i mnoge pjevačice i izvođači prije nje, Annika je počela pjevati prvo u crkvi, gdje je istesala sve ono što danas prezentira. Baš iz tog razloga ovaj album cijenim kao doista izuzetno glazbeno djelo koje će vas osvojiti u svakom pogledu, i artistički i tehnički. Naime, nije to nikakvo pretjerivanje jer Annika je dala sve od sebe a ovaj prateći bend samo je cijelu tu priču dodatno podebljao. Izuzetni vokal jednako dobro i strastveno snalazi se u prizemnim, tradicionalnim blues temama i okvirima, a potom se osebujno i impresivno nosi s modernim blues kretanjima. I naravno, nije joj bitno radi li se o soul ili funky predlošcima, ona ih sve s lakoćom savladava i ukazuje na svoju neospornu kvalitetu. Isto tako neosporan je njezin vokalni raspon, koji impresionira i pokazuje da je jednako dobra u modernim ali i klasičnim temama i baš zato duboko sam uvjeren da će itekako ostaviti traga na ovoj glazbenoj sceni. Za to je naprosto predodređena i pred njom sve opcije su otvorene. Do sada kritika je imala samo riječi hvale i osjeća se kako svi od reda podržavaju ovu nevjerojatnu pjevačicu. Stoga, ne čude izjave poput Grahama Clarkea iz Blues Bytes/Friday Blues Fix: "This young singer already sounds like she’s been at it for years and, more than likely, the best is still yet to come."

S albuma "Kiss My Sass" svakako ću naglasiti sljedeće: naslovnu "Kiss My Sass", "You Can't Win", "What's Your Thing", "Two Bit Texas Town", "Brand New Day", "World Of Hurt" i "I Feel The Same".

PREPORUKA:
Album "Kiss My Sass" Annike Chambers, pjevačice koja se jednako nosi s tradicionalnim blues temama, snažnim soul ritmovima, funkiranim pjesmama, pa sve do modernih glazbenih kretanja, ponovno je snažno odjeknuo na današnjoj svjetskoj blues sceni. Osobno, nakon dosita iscrpnog i dugotrajnog preslušavanja došao sam do spoznaje da bi ovaj album mogao ponovno biti vrlo jaka karta za više kategorija kada je u pitanju najprestižnija blues glazbena nagrada BMA. No, treba se malo strpiti i vidjeti do kamo i kako će se stvari razvijati. Moj glas za Anniku je siguran! Provjerite zašto.

Više o svemu saznajte na:
www.annikachambers.com
www.facebook.com/anika.chambers.7
twitter.com/anikachambers
www.linkedin.com/pub/anika-chambers/5b/1a/692
www.montroserecords.net
www.vizztone.com
music.apple.com/us/album/kiss-my-sass/1466708991

Popis pjesama:

1. Let The Sass Out / RB Stone/ 4:36
2. That’s What You Made Me/ Nicholson, Alexander/ 4:05
3. You Can’t Win/ Smalls/ 3:34
4. What’s Your Thing/ Mack Rice/4:53
5. Two Bit Texas Town / Angela Strehli /4:30
06. Brand New Day / Annika Chambers /4:50
7. World Of Hurt / Jeff Silbar. Glen Clark /3:36
8. Stay / Carolyn Wonderland, Eric Dane /6:10
9. In The Basement/ Davis, Miner, Smith/ 3:20
10. I Feel The Same/ Chris Smither/ 4:44

(VizzTone Label Group)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike