Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

govtmule live

Dana 28. lipnja Gov't Mule objavili su svoj dvostruki live album "Bring On The Music (Live At The Capitol Theatre)" za diskografsku kuću Provogue. Mjesto održavanja koncerata kojim bend obilježava svojih 25 godina rada nije slučajno izabrano, jer, kao što je tvrdio Jerry Garcia, "there's only two theaters man… The Fillmore and the Capitol Theatre." Svakako je istina pa su njihovi nastupi u ovom prostoru imali snažan obostrani utjecaj. Cijela ova glazbena priča snimljena je 27. i 28. travnja prošle godine uz sjajnu produkciju Warrena Haynesa.

Warren Haynes (gitara, vokali), Matt Abts (bubnjevi), Danny Louis (klavijature, gitara, back vokali, trombon u "Revolution Come, Revolution Go") i Jorgen Carlsoon (bas i back vokali) svojom dojmljivom svirkom po tko zna koji put opravdali su renome, kvalitetu i izvanserijsku glazbenu širinu i instrumentalnu virtuoznost po kojoj su poznati.

Od samog početka koncertnog nastupa njihova glazba otkriva kako to izuzetno dobro rade Warren Haynes i bend. Naravno da je primarna Warrenova gitara ali sada dobiva još jednu dodatnu dimenziju u prezenatcijskom smislu. Nije to više samo energičnost i eksplozivnost već uz to sound njegove gitare dobio je jednu sasvim novu formu, gotovo neku dimenziju koja ide izvan svih mogućih okvira i poimanja moderne glazbe. Publika, kao na koncertima klasične glazbe, šuti i sluša i tek na kraju i u uvodu daje svima do znanja koliko se ugodno osjećaju i koliko im ono što čuju odgovara. Naprosto fenomenalno kako publika reagira i bendu daje povratne informacije!

"Bring On The Music (Live At The Capitol Theatre)" zasigurno će oduševiti svakoga tko voli glazbu, tko ne robuje formama i stilovima. On jednostavno pršti od svoje "nove" aranžmanske raskoši, sound je možda svima na početku čudan, no kada se opustite i jednostavno se prepustite glazbi, otkrit ćete sasvim nove, jedinstvene i osobite trenutke velike ugode. A upravo je to za mene jedno novo viđenje prezentacije njihove glazbe bez obzira je li to rock, r&b, blues ili bilo koji drugi glazbeni smjer. Zaista neponovljivo iskustvo.

Gov't Mule su se od svog postanka (1994.) pa do danas prometnuli u bend koji se jednostavno "igra" i u toj svojoj igri oni istražuju, eksperimentiraju te imaju u tome uspjeha i uz to još uvijek uspijevaju iznenaditi apsolutno sve! Oni ovakvim načinom prezentacije svojoj glazbi svakako daju sasvim novu formu, dimenziju i oblik. Shodno tome, za rock/blues sladokusce i fanove moderne glazbe nema boljeg odabira. S druge pak strane, svi koji nisu skloni ovakvim glazbenim eksperimentima, neka jednostavno zaobiđu ovaj album, jer će im nakon preslušavanja ostati pravi košmar u glavi. Za neke je to možda ipak preuranjeno i teško glazbeno štivo. Zašto? Evo odgovora: Warren Haynes i društvo pokazali su kako to rade oni koji znaju što čine. Kako to rade oni koji poznaju materiju. Ovaj koncert bio je više orijentiran na glazbeni opus samog benda, s, naravno, nekim nezaobilaznim i nezaboravnim obradama poznatih pjesama. Naravno, ipak je u pitanju 25 godina Gov't Mule.

Tijekom ovog koncerta Gov't Mule bili su nekako više podložni usviravanju ili neobaveznom i neopterećenom jam-sesssionu, gdje je bend publici isporučio strahovito snažne vibracije. Njihova glazba sa "stegea" kosila je publiku i tražila podložne, koji su potom padali k'o pokošeni. Warren je svojom gitarom tako snažno, direktno i efektno držao cijelu stvar u svojim žicama i jednostavno nije dao da se nitko u nazočnoj publici niti sekunde odmori.

Government Mule su moja dugogodišnja "tiha patnja", prvenstveno zbog Warrenove gitare, a naravno tu je i cijeli bend. Kada sam negdje u listopadu 1995. čuo njihov nastupni album s mulom koja grize američku zastavu i prvu pjesmu "Grinnin' In Your Face" ostao sam paf! Naravno da me je i ostalih 11 skladbi probudilo iz moje "učahurenosti" u kojoj nisam vidio dalje od nosa.

PREPORUKA:
Danas nema pretjerano puno bendova koji se svojom glazbom mogu natjecati za sam vrh r ’n’ r i rock/blues scene. Waren Haynes svojim nepobitnim talentom pridonosi da Gov’t Mule bude pri samom vrhu i na tome mu treba odati dužno poštovanje.

"Bring On The Music (Live At The Capitol Theatre)" preporučujem prvenstveno stoga što je to još jedan klasično dobar koncertni rock album, a to je danas najvažnije. Album je namijenjen prvenstveno za starije poklonike moderne glazbe, u njemu će svi oni pronaći toliko puno materijala i neće se samo tako moći rastati od ovog albuma. Mlađi poklonici ostati će vjerojatno iznenađeni ovako širokom glazbenom formom svima dobro poznatih Gov't Mule. Ali to su oni i samo njihovih 25 godina rada i djelovanja.

Cijelu priču najbolje je opisao sam Warren Haynes i to ovim riječima: "Music…. The thing that’s helped us, individually and collectively, get through the inevitable hard times. The thing that’s driven every decision we’ve made as a band since our inception in 1994. The thing that’s ever-elusive but worth chasing for 25 years (and beyond), and that we’re all lucky to have as such a big part of our lives. The thing that’s connected all of us, everyone aforementioned, including the audience, and continues to grow like — and along with — the “circle” that’s been here since long before any of us and will be here long after we’re gone that will hopefully inspire and influence musicians, bands, and artists for the future the way we were all inspired and influenced by what came before. So, bring it on! Everything’s gonna be all right."

Više o svemu saznajte na:
www.mule.net
www.dannylouis.com
www.mattabts.com
www.warrenhaynes.net
http://smarturl.it/Govt-Mule

Sadržaj izdanja:

DISC 1:
1. Traveling Tune (Part 1)3:22
2. Railroad Boy/5:29
3. Mule/10:16
4. Beautifully Broken/7:13
5. Drawn That Way/5.50
6. The Man I Want To Be/7:05
7. Funny Little Tragedy, Message In A Bottle, Funny Little Tragedy/ Written-By [Message In A Bottle] – Sting/8:51
8. Far Away/9:00
9. Sin's A Good Man's Brother/4:19
10. Mr. Man/7:40
11. Dark Was The Night Cold Was The Ground/ Arranged By [New Arrangement] – Danny Louis, Jorgen Carlsson, Matt Abts, Warren Haynes/10:18

DISC 2:
1. Life Before Insanity /6:10
2. Thorns Of Life/10:41
3. Revolution Come Revolution Go / Danny Louis (trombone)/ 10:04
4. No Need To Suffer/8:36
5. Dreams & Songs/6:52
6. Time To Confess/11:34
7. Comeback/6:09
8. World Boss/5:47
9. Bring On The Music/9:43
10. Traveling Tune (Part 2)/2:31

(Provogue)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike