Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Blue Basso

"Blue Basso" je posveta velikom i legendarnom basistu Jacu Pastoriusu, koji je utjecao jednakom snagom na bas gitariste jednako kao što je legendarni Jimi Hendrix utjecao na gitariste. "Come on Come Over" i instrumental "Jaceaux." su upravo te direktne poruke kojima se veliča život i djelo velikog basista. No, naslov albuma "Blue Basso" odaje počast plavoj bas gitari s pet žica, koju je Charlie Wooton dobio na poklon od basista Spyro Gyra Kim Stone. Ove posvete dolaze iz glazbe koju nam nude Charlie Wooton Project i baš danas, 23. kolovoza, Charlie Wooton Project imaju službeni datum objave ovog albuma. O čemu se zapravo radi?

Malo tko nije čuo za Royal Southern Brotherhood, a upravo je Charlie Wooton njihov basist i stoga ne treba vas čuditi što je ekipa za snimanje ovog albuma sastavljena od glazbenika kao što su Sonny Landretha, Andersa Osbornea, Damon Fowlera, Eric McFaddena i Doug Wimbisha. Pored njih tu su članovi CW Project: gitarist Daniel Groover, bubnjar Jermal Watson, klavijaturistica Keiko Kamaki i nevjerojatna pjevačica Arsene DeLay.

Kroz deset skladbi u niti 47 minute svako će vas malo svirka ove ekipe bacati u trans, jer teško da se možete odlučiti što je bolje, sama svirka pratećih glazbenika ili naprosto ludi vokal fantastične pjevačice Arsene DeLay. Mnogi će se zapitati kakve to veze ima s bluesom; e sad, tu sam vrlo rezolutan i čvrsto stojim pri svom mišljenju da je ovaj album osim u svojoj "free style" formi više bluesy nego neka druga hrpa deklariranih blues albuma. Charlie Wooton i pridruženi mu glazbenici kombiniraju na doista vrlo impresivan način blues, R&B i funk s jednakom dozom a sve to ide prema vrlo ujednačenom i nadasve personaliziranom zvuku. Mnogi su već ostali zapanjeni sviračkom tehnikom ovog izvanserijskog glazbenika a vjerujem da će i u budućnosti osobito mlađe generacije sa osobitom pozornošću pratiti što to radi i svira Charlie Wooton i njegov CWP.

Sam Charlie Wooton ima, reklo bi se, veliki rodovnik (Royal Southern Brotherhood, Zydefunk i New Orleans Suspects), a potom formira ovaj kvartet u kojem sve od sebe daju Daniel Groover producent i gitarist, koji je svirao sa Snoop Doggom, De La Soulom, Indianom Irie i Robinom Thickeom, dok je Jermal Watson rođen i glazbeno odgajan u New Orleansu, a za bubnjevima je sjedio već u crkvi kada je imao samo 10 godina.

Keiko Komaki na klavijaturama zvuči vrlo soulfistično, u svom japanskom štihu. Na kraju ovaj bend ima vrhunske performanse jer njihova fuzija New Orleans Jazza i bluesa fascinira, osobito kad je Arene Delay na vokalu. Poslušajte, primjerice, svu tu raskoš u pjesmi "One Night" uz gitaru Andersa Osbornea. Ta sjajan spoj glazbene podloge i vokala uz tople bas linije i dionice rastopit će vaše srce i dušu. S druge pak strane, u onim bržim, zabavnijim skladbama poput "Fulton Alley" posebno poticajno zvuči svirka Hammonda B-3 Keiko Komaki ili pak bubnjevi Jermala Watsona u "Dime Note".
Sonny Landreth pak ispucava sjajan slide u "'Tell Me A Story" i "Front Porch". Na otvarajućoj skladbi albuma "Jaceaux" Doug Wimbush svira još jednu bas gitaru pa to zvuči doista impresivno!

Na kraju cijeli album samo teče, a bend stvara glazbu i ostavljajući vam sjajan osjećaj koliko dobra može biti glazba, koja dolazi iz ogromne glazbene riznice New Orleansa.

PREPORUKA:
"Blue Basso" Charlie Wooten Projecta definitivno je izvanserijski studijski materijal namijenjen vrsnim glazbeniom sladokuscima. Namijenjen je onima koji prepoznaju i vole istinske glazbene izazove. Ako ste sladokusac, ako volite izazove i ako ste istinski glazbeni znalac, ovo je album za vas!

Više o svemu saznajte na:
charliewooton.com
www.facebook.com/charlie.wooton/

Popis pjesama:

1. Jaceaux 3:34
2. Reflections 4:47
3. I Don't Know 4:58
4. Come On Come Over 4:29
5. Dime Note 3:34
6. One Night 4:25
7. Fulton Alley 7:00
8. Tell Me A Story 3:36
9. Front Porch 4:26
10. Miss You 5:41

(Rhino)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike