Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Coco Montoya Coming In Hot

Album "Coming In Hot" službeno izlazi 23. kolovoza u izdanju jedne od najvećih blues izdavačkih kuća, Alligator Records iz Chicaga. Potpisnik i ponosni vlasnik ovog studijskog albuma je Coco Montoya.

Album nam pokazuje i donosi nove skladbe ovog impresivnog gitarista, pjevača i skladatelja. Naravno, brojni poznavatelji njegova rada i djelovanja itekako dobro znaju da njegova snaga leži u tome što jednako strastveno i snažno može isporučiti blues i njegovu poruku, čak i kada se to radi i izvodi vrlo smireno i tiho, bez ikakvih eksplozija i snažnih tonova.

Ovaj ljevoruki gitarist bez imalo ustručavanja daje i pruža svojim pratećim glazbenicima izuzetno puno prostora. Sve to zapravo prateći bend koristi vraški dobro, a mostovi koje oni izgrađuju doista imaju zasljepljujuće ozračje i publiku, slušateljstvo dovode do istinske blues ekstaze. Montoyina virtuoznost itekako je prisutna, no sve to ne bi imalo nikakvog značenja da se u cijeloj priči snažno ne uklapa u zajedničku svirku. A upravo tu su oni najjači, najdojmljiviji i najvitalniji, skloni improvizacijama i snažnim međusobnim igrama i nadmetanjima.

Album "Coming In Hot" donosi nam izvrsnu mješavinu bluesa, funka i soula, a, naravno, tu je i neizostavni r&b, koji ovom izdanju daje to dinamično ozračje. Ako ste fan Coca Montoye, ovaj album sigurno nećete propustiti, ako i niste, vrijedi poslušati o čemu se radi. U najmanju ruku ostat ćete iznenađeni kako ovaj gitarist i njegov bend znalački izvode ono što osjećaju i vole.

Moram naglasiti da je Coco Montoya samouk na gitari; sve što zna usadio mu je veliki i nažalost pokojni Albert Collins, a sve ostalo učio je gledajući druge i svirao je po sjećanju, što je uvelike utjecalo na njegov izuzetno efektan gitaristički rukopis. Nema nikakve sumnje, Coco Montoya i njegov bend naprosto zrače, iz svake kompozicije odzvanja "strašna' svirka", iz zvučnika se prolamaju zvuci od kojih će vam tijelom prolaziti trnci. Ono što će svaki zaljubljenik u blues odmah na prvu otkriti je silna navala osjećaja tijekom preslušavanja materijala s ovog albuma.

Henry 'Coco' Montoya rođen je 1951. u Santa Monici, a glazbom se počeo baviti vrlo rano i to najprije kao bubnjar, no nakon nekog vremena prešao je na gitaru, inspiriran glazbom velikih Alberta Collinsa i Johna Mayalla. Tijekom 1995. pokreće samostalnu karijeru glazbenika i gitarista, što se ubrzo i potvrđuje jer osvaja W.C. Handyja za najboljeg debitanta. No, priča zapravo ide ovako: u ranim 70-ima svira bubnjeve u raznim r’n’r bandovima, no iznenada prelazi u blues vode potaknut Albert Kingovim nastupom, te neočekivanim pozivom da svira u klubu s velikim 'the Iceman' Albertom Collinsom. Svirajući bubnjeve Montoya kreće na tromjesečnu turneju s Collinsom, gdje je imao prigode naučiti jako puno o bluesu, o gitari upravo od "the Master of the Telecaster". Tek 1985. ga konačno možemo čuti kao gitarista na live albumu "Behind the Iron Curtain" zajedno s Mayallovim Bluesbreakersima, kojima se priključio na početku osamdesetih godina prošloga stoljeća. Na početku 90-ih kreće u samostalnu karijeru i kao solo gitarist vodi svoj bend. Već u 1995. albumom "Gotta Mind to Travel" (Blind Pig) stječe veliki uspjeh i priznanje jer osvaja Handyja (danas je to BMA) kao najbolji debitant.

Coco Montoya u svom gitarističkom rukopisu uspio je na najbolji način sjediniti najvažnije bravure velikog i legendarnog Alberta Collinsa te filigranski vez Roberta Craya. Shodno tome svakim novim projektom Coco Montoya ide dalje i na taj način gradi svoj osebujni pristup u glazbenoj prezentaciji. Znalački i suptilno spaja brojne elemente različitih glazbenih stilova i na taj način nam zapravo nudi svojevrsni miks, raskošni koktel koji ima zadaću imati za svakoga ponešto. "Coming In Hot" svrstavam u albume kojima se uvijek rado vraćam i zapravo često slušam. Zašto? Pa, iz jednostavnog razloga što svojom raznolikošću i spontanošću naprosto zove i mami da ga slušate i ako se samo malo oslobodite i prepustite, zaista ćete uživati, vjerujte mi. Ako to ne želite, evo što o njemu pišu drugi:

"In a world of blues guitar pretenders, Coco Montoya is the real McCoy. He exudes power and authenticity. Be prepared to get scorched by the real thing." - Billboard

"Coco Montoya sings and plays with passionate abandon." - The Boston Globe

Posebnu notu cijelom albumu dao je svojim producentskim radom sjajni Tony Braunagel (Eric Burdon, Curtis Salgado, Taj Mahal, Bonnie Raitt), a tu je i prateći "all-star band", koji svih 11 skladbi iznose, prezentiraju i predaju nam tu potpunu i iskrenu istinu svoje neupitne predanosti bluesa. Pa evo, konačno da otkrijem tko su ti glazbenici pratećeg benda: basisti Bob Glaub (Bob Dylan, Bruce Springsteen, Jerry Lee Lewis) i Mike Menell, klavijaturist Mike Finnigan (Jimi Hendrix, Etta James, Taj Mahal), gitaristi Billy Watts (Eric Burdon) i Johnny Lee Schell (Bonnie Raitt), te već spominjani Braunagel na bubnjevima.

Ma nema nikakve sumnje, "Coming In Hot" istinsko je osvježenje na svjetskoj blues sceni, koje je naravno potencirano nepredvidljivom svirkom gitare i snažnim soulfističnim vokalom Coca Montoye uz svesrdnu suradnju sjajnog pratećeg benda.

PREPORUKA:
Na albumu "Coming In Hot" Henryja 'Coca' Montoye ima materijala za doista veliki i široki dijapazon sladokusaca svih glazbeno-stilskih afiniteta. Stoga, što prije ga potražite u CD-shopovima i sigurno nećete požaliti!

Upravo zato Living Blues piše: "Montoya is a show-stopper...heartfelt singing and merciless guitar with a wicked icy burn… he swings like a jazz man and stings like the Iceman, Albert Collins. He is one of the truly gifted blues artists of his generation.”

Ako želite neopterećen, opuštajući album sa snažnim i izražajnim gitarističkim dionicama u kojima ima dovoljno 'feelinga’ da vam se ježi koža, slobodno posegnite za ovim albumom i to vođeni isključivo osobnim "feelingom’' i intuicijom.

Više o svemu možete saznati na:
www.cocomontoya.com
www.cocomontoyaband.com
https://www.facebook.com/CocoMontoyaBand
www.alligator.com
https://smarturl.it/CM-CIH
AirPlay Direct Link:AirPlayDirect.com/Coco4994

Popis pjesama:

1. Good Man Gone 3:48
(Hambridge & Fleming, Tom Hambridge Tunes, ASCAP/Richard Fleming Music, BMI)
2. Coming In Hot 3:25
(Montoya & Steen, Mr. Squiggles Music admin. by Eyeball Music, BMI/Latersville Music adm. by Bug Music, ASCAP)
3. Stop Runnin’ Away From My Love 5:12
(Paris, Jeff Paris Music admin. by Wixen Music Publishing, BMI)
4. Lights Are On But Nobody’s Home 6:56
(Collins, Eyeball Music, BMI)
5. Stone Survivor 3:54
(Egan, Jasben Music adm. by Pacific Electric Music Publishing, BMI)
6. What Am I? 4:10
(Haynes & Neel, Buzzard Rock Music, LLC adm. by Songs of Atlas Music Group, BMI/Bob-A-Lew Songs, ASCAP)
7. Ain’t It A Good Thing 3:48
(Robey, Songs of Universal Inc., BMI)
8. I Wouldn’t Wanna Be You 4:39
(Sharp & Silbar, EMI Longitude Music Co., BMI/Universal-MCA Music Publ. obo Silbar Songs, ASCAP)
9. Trouble 4:00
(Miller, BMG Monarch adm. by BMG Rights Mgt., BMI)
10. Witness Protection 4:12
(Allison, August 8 Music, BMI)
11. Water To Wine 4:49
(Washington, Closed Session Publ., BMI)

(Alligator Records)

Glazbenici:
Coco Montoya (gitara,vokali)
Mike Finnigan (klavir, Hammond Organ, Wurlitzer)
Johnny Lee Schell (ritam gitara)
Billy Watts (ritam gitara 2, 8, 10)
Bob Glaub (bas)
Mike Mennell (bas 3, 4, 6, 7)
Tony Braunagel ( bubnjevi, udaraljke (1)
tu su i:
Shaun Murphy (vokal 7)
Kudisan Kai i Maxan Lewis (back vokali 1, 3, 5, 8)
Jon Cleary (klavir 2)
Wally Ingram (udaraljke 8)

Diskografija:
Gotta Mind to Travel/1995/ Blind Pig Records
Ya Think I'd Know Better/1996/ Blind Pig Records
Just Let Go/1997/ Blind Pig Records
Suspicion/2000/ Alligator Records
Can't Look Back/2002/ Alligator Records
Dirty Deal/2007/ Alligator Records
The Essential Coco Montoya (compilation)/2009/ Blind Pig Records
I Want It All Back/2010/Ruf Records
Songs From The Road/2014/Ruf Records
Hard Truth/2017/Alligator Records
Coming In Hot/2019/ Alligator Records

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike