soars

"Let Go Of The Reins" još je jedno izdanje s tzv. "street dateom" 23. kolovoza. Kako je krenulo, izgleda da ću i u rujnu još pisati o albumima objavljenima ovog datuma. A ovaj je producirao poznati Tab Benoit, naravno, svirao je gitaru i pjevao je na albumu, a i objavio je album preko svoje diskografske kuće Whiskey Bayou Records, dok je svjetsku radijsku promociju odradila promotivna kuća RL Pr. (Rick Lusher Promotions). Dobro, a tko je potpisnik i ponosni vlasnik ovog albuma? On je J.P. Soars.

Idemo odmah upoznati ekipu koja je snimila album: JP Soars (vokali, električna, akustična gitara, dobro, Merlin Dulcimer, dvožičana "cigar box" gitara), Chris Peet (bas gitara), Tab Benoit (bubnjevi na svim pjesmama, "pedal steel" gitara, akustična gitara - solo, back vokali) i Tillis Verdin (Hammond B3 orgulje). Odmah se čuje, onako na prvu, svestranost kojom je ova ekipa snimila materijale za album. Sedam originalnih, autorskih pjesama i četiri obrade pokrivaju i obuhvaćaju doista širok raspon stilova. Pa tako albumom odzvanja "rockin' blues, rock, uptempo, slide, funky blues, a potom vas očekuju i južnjački rock, akustična gitara, jazz pa sve do bluesy R&B. JP i ekipa predvođeni znalačkom produkcijom Taba Benoita izuzetno nadahnuto šeću albumom i tako se znalački snalaze u cijeloj ovoj glazbenoj priči.

Ruku na srce, JP Soars je glazbenik, gitarist koji u Hrvatskoj nije pretjerano poznat, no na američkom kontinentu situacija je potpuno drugačija. Budući da se doista trudim i do sada sam predstavio već nekoliko njegovih albuma, duboko vjerujem da će se ta situacija oko njegove afirmacije u ovom dijelu Europe konačno promijeniti iz korijena. Bit će mi drago ako i malo doprinesem svemu tome.

Ako netko nije upoznat, JP je osvojio prvo mjesto IBC-a 2009., kao i prestižnu nagradu "Albert King Award", što svima dovoljno govori.

Rođen je 1969. u Kaliforniji, odrastao je u Arkansasu, a živi u Južnoj Floridi. Presudno za njegov glazbeni izričaj bio je susret s poznatim Jimmyjem Thackeryjem, kada je pametno iskorišten njegov potencijal i dojmljiva miksatura stilskih utjecaja od Jimija Hendrixa i Stevieja Raya Vaughana preko Alberta Kinga, Johnnyja Guitar Watsona, T-Bone Walkera, Muddyja Watersa i Guitar Slima pa sve do osebujnih gitarističkih čarobnjaka Djanga Reinhardta i Wesa Montgomeryja. Sve to oblikovalo je zanimljiv glazbeni izričaj u kojem će se mnogi pronaći i u potpunosti uživati.

Već svojim nastupnim albumom, "Back of My Mind", JP se totalno odredio ka bluesu i, naravno, osobito mi je drago što je tako i ostalo. Svojom dinamitnom svirkom i izražajnim vokalom JP nam je sigurna garancija za buduće generacije nadolazećih glazbenika, ali i samog bluesa u cjelini.

Album "Let Go Of The Reins" nedvojbeno pokazuje kako je ovaj jedinstveni glazbeni stil plastičan, koliko je podložan ama baš svakom utjecaju, te ako se nađe prava mjera on će vas osvojiti i ovladati vama u cijelosti. Tako je davno bilo sa mnom i nije mi žao, dapače, svakog dana mu se vraćam i potvrđujem da tu jednostavno nema i neće biti kraja.

Upravo to je blues kojeg nalazimo na albumu "Let Go Of The Reins", neopterećen ikakvim diktatima, potpuno otvoren i spreman da ga slušatelj primi u svoj svojoj raskoši i ljepoti glazbene forme. Naravno, jasno je da glavnu riječ vodi JP, koji kako svojom gitarom, tako i svojim vokalom daje onaj pravi štih albumu. Njegova gitara od najprimitivnijeg oblika žičanog instrumenta sa samo dvije žice, preko 'cigar box' gitare do prave 'jazzy' gitare JP suvereno vlada svojom unikatnom tehnikom i prezentacijskom formom, koju tako nesebično nudi na albumu "Let Go Of The Reins".

Ovaj nevjerojatno raznovrstan skup pjesama objedinjuje J.P Soars svojim soulfističnim, blues vokalom i izuzetno britkom svirkom gitare.

Sve pjesme na neki način izražavaju trenutak u kome su nastale, osjećajne i nadahnute melodije, razrađena i opuštena svirka, koja vas jednostavno mora osvojiti. Budući da je svaka pjesma na svoj način jedinstvena, teško da mogu izdvojiti koja je bolja i izražajnija i stoga ću se ovaj put suzdržati i napisati: kada slušate ovaj album slušajte ga u cijelosti i sami ćete spoznati da je to jedino ispravno. I opet, sve skladbe sjajno zvuče, glazbenici daju ono što pravi blues znalci i traže i očekuju a to je prava poplava plavičastih tonova i nevjerojatan ugođaj, koji će vas opustiti i otvoriti vam nove vidike i otkriti do sada neotkrivena plavičasta prostranstva.

PREPORUKA:
Svi vi koji volite blues, bilo bi zaista sjajno kada biste nabavili ovaj album JP Soarsa a koji će vam pružiti doista veliko zadovoljstvo i stvoriti vam sjajan ugođaj. S druge pak strane, svako malo bit ćete primorani potražiti ovaj album i jednostavno ga ponovno staviti u vaše uređaje.

Više saznajte na:
www.jpsoars.com
www.facebook.com/jpsoars
www.whiskeybayourecords.com

Popis pjesama:

1. Been Down So Long 5:38
2. If You Wanna Get To Heaven 3:38
3. Freddie King Thing 3:17
4. Let Go Of The Reins 5:21
5. Crow’s Nest 4:47
6. Lonely Fire 5:11
7. Have Mercy On My Soul 4:11
8. Let It Ride 2:40
9. Minor Blues 4:11
10. Time To Be Done 5:22
11. Old Silver Bridge 3:47

(Whiskey Bayou Records / RL Pr.)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike