Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ronnie Earl and The Broadcasters Beyond the Blue Door

"Beyond the Blue Door" novi je studijski album Ronnieja Earla i njegovih The Broadcastersa, kojeg je 30. kolovoza objavila kanadska izdavačka kuća Stony Plain Records.

Ronnie Earl trostruki je dobitnik nagrade Blues Music Award kao gitarist godine. No, to je samo jedan mali dio priče koja se vrti oko ovog poznatog glazbenika. Zna se da Ronnie Earl duboko vjeruje u snagu glazbe za iscjeljivanje uma i duha, a to se itekako jasno čuje i očituje u ovih 15 pjesama. Posebni gosti su David Bromberg (akustična gitara i vokal), Kim Wilson (harmonika i vokal), Greg Piccolo (tenor saksofon), Anthony Geraci (klavir) i Peter Ward (gitara). No, valja spomenuti tko su The Broadcasters: Ronnie Earl (gitara), Dave Limina (klavir i Hammond B3), Diane Blue (vokali), Forrest Padgett (bubnjevi) i Paul Kochanski (bas). A tu su i tenor saksofonisti Mario Perrett i Scott Shelter, gitaristi Larry Luisgnan, Scott MacDougall i Michael Rush. Svi zajedno snimili su još jedan respektabilni studijski materijal, kojeg će mnogi izučavati i proučavati. Jer album "Beyond the Blue Door" vrlo direktno potvrđuje Earlov status jednog od najboljih blues / soul / jazz gitarista današnjice. Ovaj samouki glazbenik je izvanredni profesor gitare na Berklee College of Music, no jednako tako predavao je na ljetnoj radionici National Guitar u Connecticutu. Dakle, za njega nema nikakvih ograda, kočnica, on svira i snima samo ono što se njemu sviđa i zato taj njegov rad bez diktata je toliko nadahnut i jedinstven.

Jedan od najboljih blues gitarista danas, Ronnie Earl neprestano radi, snima i nastupa.Treba istaknuti da je malo ovakvih glazbenika, koji svojom izvanrednom ekspresivnošću i artističkim umijećem plijene pozornost diljem svijeta.

Ronnie Earl rođen je kao Ronald Horvath, 10.ožujka 1953. u Queensu, a zanimljivo je da gitaru počinje značajnije svirati tek na fakultetu u ranim 70-ima i ubrzo postaje vrlo važna i fascinantna pojava na tadašnjoj lokalnoj blues sceni. Ronnie Earl nikada nije skrivao da svoju inspiraciju crpi iz bogate ostavštine Earl Hookera, Magic Sama, Otisa Rusha, Louisa Myersa ali i Big Waltera Hortona, Muddyja Watersa, kao i iz jazz velikana poput Johna Coltranea, Kennyja Burella i Granta Grena, što je apsolutno prepoznatljivo u njegovom glazbenom izričaju. Osobno, ono što me od samih početaka fasciniralo kod Ronnieja Earla njegov je specifičan i jedinstven sound gitare te unikatan gitaristički rukopis.

Nakon završenog briljantnog razdoblja u legendarnim Roomful Of Blues, Ronnie Earl posvećuje se svojim vizijama bluesa u samostalnoj karijeri, te sa svojim bendom The Broadcasters stvara sasvim jedan novi i nadasve bogati glazbeni izričaj. A njegov filigranski istančan gitaristički rukopis priskrbio mu je ogroman broj poklonika.

Iz vlastitog iskustva znam da vrlo mali broj gitarista u duljim skladbama može zadržati slušateljevu pozornost u punom opsegu, a Ronnie je jedan od rijetkih koji to čini bez problema i što je stvar dulja, što je njegova improvizacija opširnija, to je slušateljeva pozornost veća. Osobno, jednostavno nisam u stanju prekinuti bilo koju temu, dok cijeli album ne završi. Od 15 skladbi sve su jednako dobre, nadahnute i zrače svojom ekspresijom. A to opet dovoljno govori o ugođaju koji je vladao na snimanju, a prioritetno je tu u pitanju Earlov osjećaj za improvizaciju, koja vas preplavljuje svojom glazbenom obojenošću.

Earlova gitara je osjećajna, u nekim dijelovima vrlo sramežljiva zvuka u drugim pak izuzetno efektna, afektirana i strašno energična, da bi kroz nekoliko trenutaka bila toliko ufurana u jazz vode da to jednostavno fascinira. Sav taj preobražaj i prelazak iz soula i jazza u blues i obratno, s izuzetnom lakoćom i artističkom mirnoćom mora vas zadiviti i osvojiti.

Nema nikakve sumnje, "Beyond the Blue Door" je još jedan fantastičan i izuzetno emocionalno obojen album. Na njemu je toliko evidentna ta umjetnička neposrednost i potpuno razumijevanje s ostalim članovima benda. Osobno me uvijek fascinira spontanost u glazbenom izričaju u apsolutno svim temama sa albuma, koje kao i svaki puta daju posebnu draž ovom glazbenom djelu.

PREPORUKA:
Samo najveći mogu snimati što žele i na način koji žele, a Ronnie Earl i njegovi Broadcastersi jedni su od takvih glazbenika. Naime, "Beyond the Blue Door" je album koji otvara izuzetno veliki prostor za "strašne" i "ubojite" improvizacijske bravure.

Ronnie Earl And The Broadcasters sve to koriste i prakticiraju na najbolji mogući način, oni su jednostavno dio toga.

Više o svemu saznajte na:
www.ronnieearl.com
www.facebook.com/RonnieEarlBlues
www.lorneentress.com
www.mouradianguitar.com
www.stonyplainrecords.com

Popis pjesama:

1. Brand New Me
2. Baby How Long
3. Drown In My Own Tears
4. Alexis’ Song
5. The Sweetest Man
6. It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry
7. A Soul That’s Been Abused
8. Why Can’t We Live Together
9. Blues With A Feeling
10. Tbone Stomp
11. Wolf Song
12. Peace Of Mind
13. Drowning In A Sea Of Love
14. Bringing Light (To A Dark Time)
15. Blues For Charlottesville

(Stony Plain Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike