Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ramblin dickey

Uvijek kada čujem uvodne taktove pjesme "Hot 'Lanta", tijelom mi prođu oni čudni trnci, koji idu uz kralješnicu a onda se sve to razlije po glavi pa i ovo malo kose odmah ide na juriš. E sada, dragi moji, pred vama je album uživo "Ramblin' Man - Live At The St. George Theatre", kojeg je 26. srpnja objavila izdavačka kuća BMG, a cijeli projekt potpisuje The Dickey Betts Band. Da, sada nastaje šutnja, sada nastaje tajac jer zvučnicima se prolamaju tonovi koji će svakog poklonika dobre i kvalitetne moderne rock n' blues glazbe dići na noge. Jednako kao što je i publika u St. George Theatreu svako malo bila na nogama.

Ova glazbena priča snimljena je 21. srpnja prošle godine a predvodi je originalni član The Allman Brothers Banda, Dickey Betts, koji je upravo s ABB svoj prvi live album, "At Fillmore East", snimio prije točno 47 godina. Sve ove godine na ovaj ili onaj način Betts je u svakom prošlom desetljeću nešto radio i svirao i jednostavno nije želio odustati! Bend čiji live album sada obrađujem čine: Dickey Betts (gitara, vokal), Duane Betts (gitara), Frankie Lombardi (bubnjevi, back vokali), Mike Kach (klavijature, vokali), Pedro Arevalo (bas), Damon Fowler (slide gitara, vokali) i Steve Camilleri (bubnjevi). Kao posebni gost nastupa Devon Allman, sin pokojnog Gregga Allmana, u pjesmi “Midnight Rider.”

Dickey Betts je prepoznat kao jedan od najvećih rock gitarista svih vremena, a Rolling Stone ga je svrstao na 58. mjesto u kategoriji 100 najvećih gitarista (popis objavljen 2003.). Kao osnivač benda The Allman Brothers Band, Dickey Betts je s bendom uveden u Rock and Roll Hall of Fame 1995. i osvojio nagradu Grammy za najbolju rock izvedbu za instrumental "Jessica", 1996. Danas, Dickey se dobro oporavlja od slučajnog pada prošlog rujna i uživa usviranju gitare i ribolovu i to bi zapravo trebalo biti njegovo umirovljenje.

Naime, ovaj koncert s povijesnog mjesta u New Yorku potvrđuje Bettsove odvažne namjere da on i bend odaju počast pokojnom Greggu Allmanu, kao istinskom akteru nasljeđa južnjačkog rocka. Pred Dickeyjem ili iza njega su godine rada i djelovanja, on je zasigurno jedna od pionira dixie-rocka i njegova priča ide sve do današnjih dana. Kao gitarist Dickey je još uvijek u formi, samo malo manje kao pjevač, jer čuju se određena proklizavanja, osobito u prve dvije pjesme. Ima čak tu i malo sporosti u prstima, ali, Bože moj, tu su i godine koje čovjek nosi i naravno da nije sve kao prije 20, 30 ili 40 godina. Godine rade svoje i to je čista realnost jer svi članovi benda zapravo rade i daju potporu Dickeyju Bettsu.

PREPORUKA:
"Ramblin' Man - Live At The St. George Theatre" The Dickey Betts Banda istinski je dokaz da cijela ta priča nije za povijest, nije za neku arhivu. Da se razumijemo, južnjački rock je itekako živ i postojan a i Duane Betts i Devon Allman, sinovi svojih slavnih očeva, idu tim stazama i to je ono najvažnije. Oni su ta živa tradicija i zalog očuvanja ali i budućnosti moderne glazbe.

Dobro znam da će fanovi Allmana, ako već nisu, sada odmah nabaviti ovaj live album. A svi drugi? Pa, pitanje je kredibiliteta imati ovaj album u svojoj fonoteci.

Više o svemu saznajte na:
https://dickeybetts.com
Available on Amazon at: Smarturl.it/DickeyBettsLive
CD/Blu-Ray: smarturl.it/DickeyBettsCDBluRay
2LP: smarturl.it/DickeyBettsLP

Popis pjesama: CD & 2 LP – 71 Minutes

1. Hot 'Lanta /5:38
2. Blue Sky/10:23
3. Midnight Rider/4:56
4. In Memory Of Elizabeth Reed/21:26
5. Whipping Post/10:35
6. Ramblin' Man/6:12
7. Jessica/11:34

(BMG)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike