Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Contemporary

Dana 20. rujna jedna od najvećih i najpoznatijih blues diskografskih kuća, Alligator Records iz Chicaga, izdaje studijski album "Contemporary", kojeg potpisuju Rick Estrin & The Nightcats.

Vjerujem da se jako dobro sjećate što se događalo s njihovim prethodnim studijskim albumom, "Groovin' In Graceland"... Ovaj harpist i pjevač u 2018. imao je čak osam nominacija za BMA, a osvojio ih je u čak tri kategorije, kao tradicionalni blues muški umjetnik godine, zatim za pjesmu godine (“The Blues Ain’t Going Nowhere”) i za bend godine.

Mnogima su ovo šture činjenice, koje govore zapravo sve onima koji su duboko zagazili u blues vode, ali i oni koji su tek zakoračili u ovo veliko plavetnilo u kojem se nalaze doista velika imena. Rick Estrin & The Nightcats... tko nije čuo za ovo ime, čak i početnici znaju o kome se radi.
Druga stvar vezana je uz, naravno, glazbeni sadržaj ovog novog studijskog albuma. Osobno, o tome imam saznanja stara nekoliko tjedana i činjenica je da se sve to vrijeme družim s glazbenim sadržajem ovog albuma i da s velikom dozom sigurnosti mogu ustvrditi da će i ove godine biti puno razloga da ova ekipa na ovaj ili onaj način bude zastupljena u brojnim kategorijama najprestižnije blues glazbene nagrade BMA.

Sve ovo zapravo su jake nazanake što nam zapravo nudi ovaj album i na što moramo biti spremni. Drago mi je da sam u cijelu priču uključen od samog početka a to je i na neki način veliki poklon mom dugogodišnjem radu i promociji, kako najpoznatijih blues umjetnika i izdavačkih kuća, tako i onih koji će to tek postati. Apsolutno svi imaju jednake šanse i to je ono što je i najvažnije barem što se mene osobno tiče.

Rick Estrin & The Nightcats stvorili su jedan od prepoznatljivih zvukova i stilova bluesa bez apsolutno ikakvih ograničenja. Uz nevjerojatnog harpista i pjevača, skladatelja Ricka Estrina, gitarista "Wunderkinda" Chrisa "Kid" Andersena, čarobnjaka klavijatura Lorenza Farrella i dinamičnog bubnjara Derricka “D’Mar” Martina, Rick Estrin i The Nightcats donose nam i nude oštri i izvorni blues s krhkim roadhouse rockom 'n' rollom. Nema baš nikakve sumnje, oni su doista posebni sa svojim zanosnim i nezaboravnim, originalnim pjesmama jer nitko na blues sceni ne piše i ne pjeva kao Rick Estrin. Ma čak i nitko ne izgleda kao Estrin, no to je njegov stil i toga se ne odriče i to apsolutno pozdravljam.

Jasno nam je svima da imamo posla s vraškim momcima, koji itekako znaju što im je činiti i da stvar bude još drastičnija oni to i čine... I stoga, "Contemporary" sadrži 11 izvornih pjesama. Blistave izvedbe pjesama ostavit će vas bez teksta. Album su zajednički producirali Andersen i Estrin, a album je snimljen u Andersenovom legendarnom studiju Greaseland u San Joseu u Kaliforniji. Na kraju krajeva, ovakvi blistavi rezultati dolaze nam i čuju se s ovog albuma s velikim razlozima. Naime, Estrinovi blistavi harmonijski solo pasaži u kombinaciji s Andersenovom akrobatskom gitarom daju veliki razlog da se ovaj bend ode čuti uživo.

Na kraju Rick Estrin & The Nightcats nisu samo "pokupili" mjesto tamo gdje su Little Charlie i The Nightcats stali, oni su sve podigli i odveli na sljedeću razinu. Sada, s "Contemporary", ponovno se dokazuju, ali i postavljaju ljestvicu jako, jako visoko, što ih svrstava među najbolje kada je u pitanju ovaj glazbeni stil.

Rick je poput mnogih imao nimalo lagan put do svoje globalne afirmacije i uspjeha. Samo onako, usput da vas podsjetim da je prošlih 30 godina bio glavni vokal a njegova fascinantna svirka usne harmonika te nadasve osebujan scenski nastupi uz ulogu glavnog skladatelja The Nightcats, daje mu pravo da upravo njegovo ime bude ispred benda. I to je to!

Izvanserijski gitarist Little Charley Baty otišao je u 'mirovinu' i više ne nastupa a njegovo mjesto preuzeo je Rick Estrin i konačno na kraju cijele priče, nakon i više od tri desetljeća Little Charlie & The Nightcats mijenja ime u Rick Estrin And The Nightcats. Tako mala promjena ali na to se čekalo punih 30 godina! Što kažete, to je strpljivost? No, to ponajviše doživljavamo kada je u pitanju blues.

PREPORUKA:
Doista, sve ovo govori nam da jednostavno nema mjesta nikakvoj nevjerici, dapače, dragi moji, učinite ono što treba i što prije dođite do svog primjerka ovog doista sjajnog albuma. Blues Rick Estrina And The Nightcats izuzetan je spoj tradicionalizma i bliske povezanosti s današnjicom. Shodno tome u svim skladbama osjeća se taj spoj, koji se onda jednostavno definira kao modernistički stil s korijenima duboko sraslim u nepresušne tradicionalne blues vrijednosti.

Moje osobno mišljenje je da će upravo albumom "Contemporary" Rick Estrin And The Nightcats dodatno učvrstiti već osvojeno prvo mjesto u prestižnoj kategoriji najboljeg blues benda godine kada je u pitanju BMA. Doista, od sveg srca ponovno navijam za njih. No, ako se to i ne dogodi, Rick Estrin And The Nightcats biti će u samom vrhu i sve ide dalje.

Svakim novim albumom njihov blues postaje još zreliji, još bolji te apsolutno prihvaćen od mnogih poklonika ovog izuzetnog glazbenog stila.

A sam Rick kaže: “Contemporary is the most fully realized expression of who Rick Estrin & The Nightcats really are and what we’re capable of as a band. With the group’s help, everything I envisioned for the songs got turned up a notch, with everyone getting more and more inspired.” This is modern blues at its most potent and powerful, with phenomenal musicianship and lyrics that cut with a wink and nod."

Istovremeno, UK’s Blues & Rhythm donosi: "Rick Estrin & The Nightcats have crafted an instantly identifiable sound. They serve up insightful, original blues combined with tough rock’n’ roll. This band is superb.”

Više o svemu možete saznati na:
www.RickEstrin.com
www.facebook.com/RickEstrin
www.alligator.com
www.AirPlayDirect.com/Estrin4996
alligator.audiosalad.com/?xurl=b2840aa7476f7d536cbdfd8859bc27b8cf020e1d
www.facebook.com/RickEstrin/videos/2333683116744212/?t=16

Popis pjesama:

1. I’m Running /04:08
2. Resentment File /5:19
3. Contemporary /4:55
4. She Nuts Up /4:17
5. New Shape (Remembering Junior Parker)4:20
6. House Of Grease /5:31 (instr.)
7.Root of All Evil Day/5:35
8.The Main Event/4:25
9.Cupcakin/4:06 (instr.)
10.New Years Eve/2:41
11.Nothing But Love /3:02
12.Bo Dees Bounce/2:39

(Alligator Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike