Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

MCF ELEVATIONS FRONT klein

Meena Cryle svoju je karijeru započela s petnaest godina, u vrijeme kad su mladi ljudi izuzetno senzibilni i podložni raznim utjecajima. U tim počecima bilo je lutanja, od psihodelije preko simfo rocka pa do nekog tzv. bazičnog rock 'n' bluesa. No, drastični zaokret u karijeri ove pjevačice dogodio se kad je Thomas Ruf gitarista Chrisa Fillmorea i nju spojio s velikim Jimom Gainesom u Memphisu.

Priča tada ide izuzetno snažno prema naprijed, redaju se uspjeh za uspjehom, sve do 18. listopada kada preko CRS svi imamo mogućnost uživati u novom studijskom albumu ove izuzetne pjevačice i njeziog pratećeg benda kojem je na čelu gitarist Chris Fillmore. Sada više Jima Gainesa nema i pred nama je osvanuo album "EleVatIonS", na kojem čujemo, ali i osjećamo čistu i nevjerojatno direktnu Meenu. Do mene je ovaj materijal stigao zahvaljujući izdavačkoj i promotivnoj kući Continental Records Services (CRS) i čovjeku zaduženom za promociju, a on je Bert Pijpers.

Album "Try Me" bio je na neki način odskočna daska za jači profesionalni razvoj i karijeru, no Meena se nije uspavala, već je sa svojim bendom predvođenim gitaristom Chrisom Fillmoreom otišla daleko, daleko naprijed. Ovaj put njezin odlični prateći bend preuzeo je ulogu i doslovno gradi tu glazbenu pozadinu a Meena to znalački prepoznaje i kroz ovih 10 snimljenih skladbi doslovno briljira.

Evo tko je sve sudjelovao na albumu "EleVatIonS": Meena Cryle (vokali, akustična gitara), Chris Fillmore (akustične, električne gitare, dobro i pedal steel gitara), Alex Triera (bas), Robert Schoblocher i Bernhard Egger (bubnjevi, udaraljke) te Söa Fitzpatrick (Hammond orgulje, klavijature). Tu su i gosti, redom svi njihovi jako dobri prijatelji: Hans Theessink sa svojom mandolinom, Angus "Bangus" Thomas na basu, Bernhard Rabitsch (truba), Wolfgang Staribacher (orgulje, Wurlitzer), Rainer Baumgartner (konge), Frank Cortez (udaraljke) i Martin Defant (usna harmonika).

Ovo je ipak album u kojem je Meena, barem po meni, donijela i dala svu svoju glazbenu širinu: southern rock, gospel, soul, blues, country balade, a sve stavljeno u izuzetno jedninstvenu atmosferu, koja zapravo i cijelom albumu daje neku posebnu draž. Opisaivati svaku od deset snimljenih skladbi neću, ali ću vas uputiti da čujete, primjerice, kako Bibbova "In My Fathers House" zvuči upravo u toj i takvoj atmosferi. Amplitudalni niz proteže se kroz cijeli album i samo je pitanje koja će vas se krivulja dotaknuti. Posebno je bitno istaknuti da takva priča ima smisla samo u onim dijelovima kada glazbena inervacija daje potpunio nove značajke kako svakoj pjesmi, tako i na kraju cijelom albumu.

Danas Meena doslovno osvaja svakim novim tonom i vokalnom dionicom. Njezin glas zvuči nadasve svježe, nadahnuto, odrješito i snažno. On modulira sve što treba, prati prekrasne gitarističke pasaže, solaže i općenito glazbene predloške benda i tako njihova glazbena priča sve snažnija i izraženija, a pred vama se, poštovani čitatelji, jednostavno otvaraju bezgranične mogućnosti uživanja u 'blue notes'.

Ova dama je stvarno nešto posebno. I drago mi je što se cijela ta priča razvila u doista sjajnom i nevjerojatno pozitivnom smjeru, baš kako sam i želio da ova glazbenica napreduje. Njezin glasovni potencijal treba duboko respektirati još k tome, ako se uz nju nađu pravi glazbenici, a ovaj bend to i jest… promašaja jednostavno ne može biti. Po 18. put slušam "Well Well Well" Dannyja O'Keefea i Boba Dylana, nalazim sve tražene odgovore i dobivam jasnu sliku što to jest.

PREPORUKA:
Koliko god puta zaredom preslušao ovaj album, svaki put me se duboko dojmio i prouzročio je velike tektonske promjene u mojoj percepciji bluesa. I stoga, da se ništa više nije dogodilo, bio bih zahvalan ovom albumu, ovim glazbenicima te fascinantnoj Meeni na snimljenim i prezentiranim materijalima.

Mislite vi što god, ali "EleVatIonS" je iskušao ama baš sve mogućnosti ove apsolutno jedinstvene pjevačice. Meena je za mene osobno sve ispite položila s ocjenom izvrstan!

Više o svemu saznajte na:
www.meena.at
www.meenacryle.com
www.facebook.com/meenacryle.chrisfillmore
www.rufrecords.de
continentalrecordservices.bandcamp.com

Popis pjesama:

1. Can't You See 05:11
2. I Got You 05:46
3. Way Down 04:09
4. It's OK 04:37
5. Sweet Loving Mama 03:24
6. In My Father's House 07:49
7. I Wanna Know 03:33
8. Shine On You 05:32
9. Lord Have Mercy 04:31
10. Well, Well, Well 07:05

(Continental Records Services)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike