Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Live CoverArt 2

Prije samo tri dana službeno je objavljen album Terese James and the Rhythm Tramps, jednostavno nazvan "Live". Album objavljuje izdavačka kuća Jesi-Lu Records, dok svjetsku radijsku promociju odrađuje memfiška Blind Raccoon, koju uspješno već dugi niz godina vodi jednostavno sjajna Betsie Brown.

U Teresinom glasu sudaraju se i isprepliću svi oni tonovi koji su krasili glasnice Janis Joplin i Arethe Franklin, a pored toga svojom svirkom klavira podsjeća kao da je mlađa sestra nažalost pokojnog Dr. Johna. U takvoj postavci stvari, još kada slušate snimku uživo i znate podatak da su Teresa i njezini Rhythm Trampsi jako dugo čekali ovaj album, cijela priča još više dobiva na težini.

"Live" nam nudi 13 skladbi od kojih je šest autorskih, a ostale su pjesme koje Teresa i bend rado izvode, što se, naravno, i čuje! Pored toga, set listu Teresa proteže kroz razdoblje duže od 12 godina: četiri su postave "tour" benda i različiti su žanrovi bluesa, što uopće nije nikakvo čudo jer njihovu glazbu krasi čudesni spoj funka, onog pomalo prljavog južnjačkog bluesa i rocka sa snažnim konotacijama plesnih ritmova New Orleansa. Treba istaknuti da snimke potiču iz Los Angelesa i da su nastale tijekom njihova četiri koncertna nastupa.

Već prvim tonovima i glasovnim vibracijama Teresa će zasigurno svakoga osvojiti. Ona nam dolazi iz Houstona a sada živi u Los Angelesu gdje radi sa svojim bendom The Rhythm Tramps. Kroz duže vremensko razdoblje Teresa je nastupala s poznatim i legendarnim glazbenicima poput Levona Helma, Delberta McClintona, Bonnie Raitt, Marcije Ball i Tommyja Castra, a njezin izražajni i jedinstveni vokal možete čuti na albumima Randyja Newmana, Waltera Trouta i Glena Clarka. Sve ovo samo dodatno potvrđuje njezine izuzetne vokalne ali i sve druge kvalitete.

Na albumu "Live" putem 13 ponuđenih pjesama to je toliko jasno da tu jednostavno nema apsolutno nikakve dvojbe. Ono što me svakako još dodatno ushićuje su glazbeni predlošci u pjesmama, koje tako suptilno i izražajno prezentiraju The Rhythm Tramps. Svojom izvrsnom fuzijom ponajboljih glazbenih utjecaja znalački stvaraju podlogu kroz koju tako sjajno plovi doista fenomenalna Teresa James.

Na ovom albumu pridružili su se glazbenici kalibra bubnjara Tonyja Braunagela i Jayja Bellerosea, a pored njih tu su i Billy Watts, Herman Matthews, Lee Thornburg, Paulie Cerra, Ron Dziubla, Darrell Leonard, Joe Sublet. I naravno, svi su odradili sjajan posao. Teresa i njezin bend doista sjajno surađuju, besprijekorno se pokrivaju i tako se sinergično nadopunjuju, uz odlične glazbene podloge na koje se poput svile naslanja i sve podcrtava Teresin nadahnuti vokal, tu greške jednostavno nema!

Odličan bend i odlična svirka – nema se tu nešto posebno za zamjeriti, upravo suprotno! I da, nikako ne smijem zaboraviti spomenuti odličnu puhačku sekciju i izvrsne prateće vokale. "Live" sadržava odličnu kombinaciju obrada i originalnih pjesama, koje je napisao Teresin partner i basist, Terry Wilson, a sve tako jedinstveno i nadahnuto ispjevava Teresa James. Teresa i Terry ne odustaju od već provjerene dobitne kombinacije atraktive fuzije swamp i texas bluesa s west coast swingom. A upravo taj miks rezultira tako prihvatljivim i atraktivnim kompozicijama. Posebnu draž daje prirodno snažni vokal, koji je možda ponajbolje opisao nažalost pokojni Levon Helm (The Band): 'Teresa James is an original. When she sings, You can feel in your bones.'

PREPORUKA:
Teresa James i njezini The Rhythm Trampsi spojili su funk i pomalo 'greasy sound' pa smo dobili zvuk koji se naziva poveznica između New Orleansa i onog svima nama poznatog texas bluesa. Upravo je to garancija da ćete svi vi koji posegnete i poslušate ovaj live album jednostavno samo uživati.

Više o svemu saznajte na:
www.teresajames.com/
www.facebook.com/TeresaJamesTheRhythmTramps
www.instagram.com/teresajamesmusic
www.youtube.com/channel/UCgOt5BlXWR63raYTXwSNJAA
store.cdbaby.com/Artist/TeresaJamestheRhythmTramps
www.blindraccoon.com/clients/teresa-james/

Popis pjesama:

1. In The Pink 4:00
2. I Like It Like That 3:16
3. Put The Squeeze On Me 4:47
4. Easier Said Than Done 4:07
5. Forgetting You 4:57
6. She's Got A Way With Men 3:41
7. Don't Make A Habit Of It 4:13
8. If I Can't Have You 4:43
9. Shoorah Shoorah 4:04
10. The Day The Blues Came To Call 4:43
11. Everyday Will Be Like A Holiday 3:42
12. I Want It All 2:53
13. Long Way From Texas 4:18

(Blind Raccoon)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike