Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

risejoannaconnor

Tko zna koliko sam puta spominjao ime Joanna Connor. No ne mogu vjerovati da sve do sada nisam uspio napisati neki tekst o njoj i njezinom glazbenom djelovanju. I stoga, upravo ispravljam tu nepravdu, jer danas joj službeno izlazi novi studijski album, ''Rise'', kojeg je objavio Mark Carpentieri i njegova nezavisna izdavačka kuća MC Records.

A baš zahvaljujući njemu već tamo od početka prošlog mjeseca vrlo strpljivo očekujem da se stvari pokrenu u pravome smjeru. Zahvaljujući Marku glazbeni portal SoundGuardian ekskluzivno vam donosi još jednu neponovljivu glazbenu priču.

Joanna Connor rođena je u Brooklynu, 31. kolovoza 1962. i bez ikakve dvojbe ona je doista sjajna američka blues pjevačica, tekstopisac i virtuozna gitaristica. Odrasla je u Worcesteru, a 1984. seli se u Chicago, gdje je postala dio tamošnje blues scene. Nastupala je s Jamesom Cottonom, Junior Wellsom, Buddyjem Guyem i A. C. Reedom. Tijekom 1987. osnovala je vlastiti bend, a već 1989. snimila je svoj prvi album za Blind Pig Records. Iz godine u godinu, iz albuma u album Joanna je na stalnom putu, istraživanju blues glazbe. Možda jedno od krunskih djela je upravo ovaj novi studijski album.

Naime, trebalo je proći pune tri godine kako bi Joanna snimila svoj novi studijski uradak. Njezina vrlo istančana svirka gitare svakako će odabrane blues fanove itekako zaintrigirati i oni će uživati. No, oni koji tek kreću u njezinom glazbenom opusu osjetit će one vrlo istančane ''jazzy-soul'' elemente i snažno će osjetiti neku vrstu prikrivene katarze. Osobno, Joanna doista nema što skrivati i ta njezina glazbena priča postaje mi itekako prihvatljiva. Njezino glazbeno istraživačko putovanje započelo je još tamo 2016. godine s albumom ''Six String Stories". Sada Joanna ide dalje, a ''Rise'' nam donosi ''zbrčkancije'' gdje ona dodiruje jazz, rock, keltsku glazbu, pa čak i hip-hop, a to samo dokazuje njezinu glazbenu širinu.

Pored nje tu je i novi prateći bend: bubnjari Tyrone Mitchell i Cameron Lewis, basist Joewaun Jaya Red Scott i klavijaturist Delby Littlejohn, koji neosporno dodaje malo svježe energije cijelom albumu.

Ovo izdanje donosi nam 12 pjesama uglavnom je sastavljeno od originala, s obradama skladbi Sly Stonea i uspješnicom Lennyja Welcha "Since I Fell On You''. Zasigurno jedan od najvažnijih trenutaka albuma je pjesma "Bad Hand", duet kojeg Joanna izvodi sa svojim dugogodišnjim prijateljem Mikeom Zitom. Pored toga, izuzetno osobit trenutak albuma je akustična instrumentalna tema "My Irish Father" u kojoj Joanna doslovno briljira! A potom skladba ''If You Want Me to Stay'' još je jedna sjajna tema, gdje Joanna pokazuje da za nju doista nikakvih prepreka nema.

Vjerujem da će blues fanovi itekako ostati zatečeni kada čuju ''Dear America'': doista odvažna pjesma čiji je prvi dio njezin autorski rad iz 2002. a to je ujedno i jedan od njezinih prvih zahvata prema rapu (stvar je podebljao njezin sin, DJ koji ju je upoznao s istaknutim reperom Alphonsom BuggZDinerom). Sve počinje s uvodom ''When the Levee Breaks” a potom slijedi... vi odredite što! Na kraju, priča se dojmljivo razvija i narasta i postaje izuzetno dojmljiva skladba o kojoj će se možda tek pričati priče.

PREPORUKA:
Joanna Connor svojim novim studijskim albumom ''Rise'' postavlja neke nove granice i visoko podiže letvicu svog glazbenog rada i djelovanja. Nakon 11 službenih glazbenih izdanja ovaj novi studijski album svoju evoluciju proživljavao je punih tri godine i sada je pred vama. I zato, svi vi koji niste limitirani nekim ogradama i određenim svojim pravilima, jednostavno se otvorite i uđite u neki novi moderni, plavičasti svijet. Vjerujte mi, nećete požaliti!

To će potvrditi i sljedeće tvrdnje: ''Killer, well rounded stuff that’s a show all in itself. Hot.''​ - MIDWEST RECORD

''Joanna Connor might be the best — or most original — blues-based slide guitar player you’re likely to come across today. Or tomorrow.'' - GUITAR WORLD

''Her incendiary slide playing is absolutely breath-taking.''- ELMORE MAGAZINE

Više o svemu saznajte na:
joannaconnor.com
joannaconnor.com/shows/
www.facebook.com/joannaconnorband/
twitter.com › thejoannaconnor
www.mc-records.com
www.facebook.com/MCRecordsNY/

Diskografija:
1989. Believe It! (Blind Pig Records)
1992. Fight (Blind Pig Records)
1993. Living On The Road (live; in-akustik)
1995. Rock & Roll Gypsy (Ruf Records)
1996. Big Girl Blues (Blind Pig Records)
1998. Slidetime (Blind Pig Records)
2001. Nothing But The Blues (live in Germany; in-akustik)
2002. The Joanna Connor Band (M.C. Records)
2003. Mercury Blues (M.C. Records)[6]
2008. Unplugged at Carterco, with Lance Lewis (musician) (Bluesblaster Records)
2010. Live 24 (live at Kingston Mines (blues club), Chicago; self-released)
2016. Six String Stories (M.C. Records)
2019. Rise (M.C. Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike