Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

lena iv

Finska je zemlja u kojoj blues nije nepoznanica, upravo suprotno! Iz Finske dolazi tako još jedan odličan bend koji je za Retrou Art 29. ožujka objavio svoj četvrti album, "IV".

Četvorka je i poznati album Led Zeppelina, ali evo i Lena & The Slide Brothers baš tako su nazvali svoj album, kojeg diljem svijeta promovira ABIK Radio Promotions.

Lena & The Slide Brothers osnovani su 2009. u Helsinkiju. Njihovi počeci vezani su za trenutke kada nam nude doista široku paletu američkih roots glazbenih stilova. Ta paleta glazbenih stilova ima svoju nježnu ali i onu malo žešću, grublju stranu. Njihov prošli album čini istinski iskorak u njihovoj prezentacijskoj formi, dok sada ovaj bend ima svoj rep i glavu i nudi nam potpuno uobličenu glazbenu formu, koja se može izvoditi u vrlo različitim i prilagodljivim prezentacijskim slikama.

S obzirom da je ovo moj prvi susret s ovim glazbenicima, moram odmah priznati da sam ostao iznenađen sadržajem ponuđenog glazbenog materijala. Taj materijal nudi nam deset originalnih roots & blues skladbi, kroz koje se protežu različiti glazbeni stilovi.

Prošle su zapravo tri godine od njihovog zadnjeg studijskog albuma i sada cijela ta glazbena priča koju tako iskreno i čisto prezentiraju Lena & The Slide Brothers jednostavno ide na višu razinu. Bend sada koristi brojne glazbene mogućnosti i formule upakirane u nadahnute ''paketiće''-skladbe, koje je koproducirala poznata finska pjevačica/producentica Hannu Leiden.

Bend čine: Lena Lindroos (vokali i bas), Matti Kettunen (gitara), Ykä Putkinen (gitara) i Juha Litmanen (bubnjevi), a uz njih tu su i Helge Tallqvist (usna harmonika), Teijo Tikkanen (orgulje i električni klavir) te Emilia Sisco, Maria Hanninen i Hannu Leiden (back vokali). Svi zajedno donose nam glazbenu ponudu koju vrlo rijetko, ali doista vrlo rijetko čujemo baš na taj i takav način. Moram priznati da mi baš odgovara i da doista uživam baš svih gotovo 45 minuta.

Naravno, to što čujemo je prokušana formula ABB, ali ovdje uz točnu ritam sekciju, uz izraziti sliderski duel, te apsolutno fantastičan glas Lena Lindroos.

Na kraju, kada se sve zbroji i oduzme, ostajemo na pravoj istinskoj glazbenoj čistini gdje se ama baš sve čuje. Ono što je bitno jest da osobno uopće cijelom albumu nemam niti jedne ali baš niti jedne zamjerke. Baš uživam slušati ono što mi nude nadahnuti Lena & The Slide Brothers.

PREPORUKA:
Čini se da su Lena & The Slide Brothers doista visoko pozicionirani rock n' blues bend i da vrlo visoko kotiraju u Finskoj. Njihova je glazba potpuno nijansirana i istodobno vrlo profinjena i nadasve profesionalno prezentirana. A "IV" je doista vrlo ugodno, potpuno uobličeno glazbeno djelo.

Osobno, držim i iskreno se nadam da će u skoroj budućnosti ovaj bend izgraditi svoju međunarodnu reputaciju i publiku, te svakako pronaći put do Sjedinjenih Država, tako da im afirmacija bude potpuna. Apsolutno preporučujem!

Više o svemu saznajte na:
http://www.lenatheslidebrothers.com
Website: https://www.lenatheslidebrothers.com/uutiset.html
Facebook: https://www.facebook.com/Lena-The-Slide-Brothers-366363191985/
ABIK radio promotions
https://music.apple.com › album › iv
https://open.spotify.com › album

Popis pjesama:

1. Your Kind of Woman/4:31
2. Snake Boogaloo/3:55
3. Not Your Fault/5:42
4. Blue Side of The Town/4:58
5. Eldorado/3:59
6. Right Train, Wrong Track/3:35
7. Late Night Watchdog Blues/5:41
8. New Kind of Soldier/5:03
9. I Can´t Believe It/3:33
10. Bourbon River Blues Jamboree/4:00

(Retrou Art / ABIK Radio Promotions)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike