Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

colors

Pred nama je ekskluzivna promocija najnovijeg studijskog albuma "Colors" kojeg baš danas objavljuje izdavačka kuća Beeble Music uz svjetsku radijsku promociju Frank Roszak Radio Promotions. Album potpisuje jedan od ponajboljih svirača usne harmonike, Sugar Blue.

Rođen kao James Whiting 16. prosinca 1949. u New Yorku, odrastao u Harlemu, Sugar Blue iz prve ruke već u najranijoj dobi osjetio je što je blues. Svoju karijeru započeo je na ulici a svoje prve snimke snimio je 1975. s legendarnim blues majstorima Browniejem McGheem i Rooseveltom Sykesom. Već sljedeće godine sudjelovao je na snimanjima Victorije Spivey i Johnnyja Shinesa, a potom se preselio u Pariz na savjet blues pijanista Memphisa Slima.

Dok je bio u Francuskoj, Blue se družio s članovima Rolling Stonesa, koji su se odmah zaljubili u njegov zvuk te ga pozvali da im se pridruži u studiju. Osim njegovog usnjaka na albumu "Some Girls", može se čuti i na "Emotional Rescue" i "Tattoo You". U više navrata nastupao je uživo s bendom ali odbio je biti punopravni "sideman". Vraća se u SAD i osniva svoj bend i kreće u solo karijeru, ali i nastavlja učiti od velikih majstora "usnjaka" u Chicagu, svira s Big Walterom Hortonom, Careyjem Bellom, Jamesom Cottonom i Juniorom Wellsom. Odlazi na dvogodišnju turneju sa svojim prijateljem i mentorom Williejem Dixonom u sklopu "Chicago Blues All Stars", a od 1983. intenzivira rad s vlastitim bendom. Radi na albumu "Hidden Charms" (1989.) Willieja Dixona za koji je dobio Grammyja.

Nastupao je na festivalskim pozornicama s umjetnicima poput Muddyja Watersa, B.B. Kinga, Arta Blakeyja i Lionela Hamptona, snimao je s Fats Dominom, Rayom Charlesom i Jerryjem Leejem Lewisom. Sugar Blue je svirao i snimao s glazbenicima u rasponu od Willieja Dixona do Stana Getza, preko Franka Zappe do Johnnyja Shinesa sve do Boba Dylana.

Kako svi mi stojimo na pragu sutrašnjice, nitko nije sto posto siguran što će biti sutra, ali svi smo sigurni da će blues ostati i preživjeti i da će biti prisutan i kad nas više ne bude. Blues je stvaran i životan, blues je istina i on se bavi problematikom stvarnog života a taj i takav život sazdan je radosti i tuge, patnje i boli, ali i ljubavi i radosti života. Stoga, svi izvođači bluesa ništa ne izmišljaju, oni jednostavno pjevaju o životnoj istini i životu samom. Upravo zato blues je lako razumjeti i zavoljeti, samo mu treba posvetiti malo pažnje. I sam Sugar Blue upravo na tome insistira: "Blues... it's way of life", tvrdi on. Sugar Blue nas na impresivan način vodi kroz svih jedanaest kompozicija i to na način da u svakoj pjesmi posebno otkriva neku životnu priču i istinu. S druge pak strane, blues služi glazbeniku da prevlada neke krizne situacije i da iz tih i takvih situacija izađe kao pobjednik. I opet blues služi kako bi prevladali neke stresne situacije, ljutnju, strah, frustracije i samodestrukciju.

"Colors" nam nosi pjesme koje su nastale i snimljene na četiri kontinenta a odražava konstantu težnju glazbenika za istraživanjem zvukova i osjećaja koji stalno pokreću tu eksponiranu kreativnu snagu Sugar Bluea. Skladbe s albuma doista su različite u svom konceptu i eklektične u samoj isporuci, odnosno, prezentacijskoj formi. Otvarajuća pjesma odaje počast Bo Diddleyju, a na njoj je surađivao s Nickom Tremulisom (Rick Danko / The Band), tu je i Rico McFarland na gitari (svirao sa James Cottonom, Lucky Petersonom, Albertom Kingom, Tyroneom Davisom). Ritam sekciju čine bubnjari Brady Williams i Yan Boodhoo s basistima Ilarijom Lantieri (koautorica i aranžerica na nekim pjesama) i Johnnyjem B. Gaydenom, legendarnim članom benda Albert Collinsa. Max De Bernardi svira gitaru u pjesmi "Good Old Days", dok u pjesmi nade "We Will Be All Right" čujemo mladi zbor Afrika Riz iz južne Afrike, a na kraju tu je i nadareni Damiano Della Torre (Pavarotti, Miriam Makeba, Tom Jones) koji svira klavijature (klavir i orgulje). Ako ništa drugo ili više, poslušajte samo skladbu "Shanghai Sunset" i sve će vam biti jasno!

Drugim riječima, vrlo impresivna ekipa snažno i dojmljivo iznosi svoje glazbene impresije i one zvuče doista impresivno!

PREPORUKA:
Svi koji ne robuju bilo kakvim ogradama već su otvoreni i traže moderni blues izričaj, doći će na svoje ako posegnu za albumom "Colors" Sugar Bluea. Nema nikakve dvojbe, u svih jedanaest kompozicija Sugar Blue jednako oduševljava.

Ako slučajno još uvijek, ne znate o kome je riječ, poslušajte veliki hit the Rolling Stonesa "Miss You" i sve će vam odmah biti jasnije. A svi koji znaju što je pravi ugođaj, svi koji su duboko zašli u razne blues sfere, nemaju izbora već traže upravo nešto takvo poput albuma "Colors". Provjerite zašto!

Više o svemu možete saznati na:
www.sugar-blue.com
https://www.facebook.com/SugarBlueOfficial/
www.frankroszakpromotions.com
skype: beeblemusic
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Popis pjesama:

1. And the devil too/ 3’24
2. Bass Reeves /4’15
3. We’ll be all right. feat. AFRIKA RIZ/ 3’57
4. Day Tripper /2’44
5. Good Old Days/ 2’49
6. Man Like me/ 3’56
7. Dirty Ole Man/5.43
8. Shanghai Sunset feat. Ling Bo /4’05
9. Downhill /3’43
10. Bonnie & Clyde/ 4’02
11. Keep on/ 2’46

(Beeble Music / FRRP)

Diskografija:
COLORS/ Beeble Music, 2019
BLUE VOYAGE/M.C.Rec., 2016
RAW SUGAR-LIVE/ Beeble Music, 2012
THRESHOLD/Beeble Music, 2010
CODE BLUE /Beeble Music, 2007
IN YOUR EYES/Alligator, 1995
BLUE BLAZES/Alligator,1994

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici