Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

khalif

Pred vama je još jedan album koji svoje začetke vuče s početka prošle godine, ili ako ćemo biti u potpunosti iskreni dolazimo do datuma 14. rujna 2018., kao prvi datum izlaska albuma. No, početkom prošle godine, ili točnije 23. siječnja izdavačka kuća Pepper Cake Records/ZYX objavljuje album "Nothin' Left To Lose" kojeg potpisuje Khalif "Wailin'" Walter.

Nekako vam se čini da se niste imali prigode upoznati s ovim glazbenikom, no, to su zapravo samo prvi dojmovi. Naime, Khalif spada u novu generaciju blues glazbenika koji se stalno pojavljuju, izgrađuju i potvrđuju u Čikagu. A tu je ovaj glazbenik doista vrlo uspješno i umješno spojio sjajnu tradiciju "Chicago electric blues guitar" s elementima funka, soula, rocka i reggaea kako bi stvorio svoj originalni stil, neku vrstu "funkin' boogie groovea". Shodno tome, on sam kaže: "Music is my religion. I am only the messenger. And "the Groove"???... "the Groove" is God!".

Preslušavajući glazbenu ponudu koja se nalazi na albumu, vrlo razvidno spoznajem da u svemu tome ima itekako puno istine, i što je još bolje i izvjesnije da na tome Khalif nije i neće stati. Sa svojim nastupnim albumom "She Put The Voodoo On Me" (2012.), ali i ovim novim, on postupno gradi svoju internacionalnu glazbenu karijeru kojom nam nudi prepoznatljivost svoje prezentacijske forme i sveukupnost priznavanja ovoga što radi. Svojim stalnim nastupima na koncertima i festivalima Khalif je svirao diljem Amerike, Afrike i Europe.

Khalif “Wailin’“ Walter je gitarist, pjevač i skladatelj čije vrijeme jednostavno tek dolazi. Dijete je roditelja koji su radili u vojsci tako da je putovao i selio se diljem svijeta. Sa 17 godina posvećuje se gitari i stalno radi, uči i vježba, a prava krila dobiva nakon pola sata učenja sviranja gitare od velikog i legendarnog blues majstora B.B. Kinga. To mu je iz temelja odredilo i promijenilo životne principe i želje te se konačno odlučuje da će upravo to raditi u svom životu. Sve što je imao prodaje, kupuje kartu i odlazi u Čikago da postane blues glazbenik. To je bilo to, plana B nije bilo, on jednostavno nije postojao! Provodeći 5-6 noći svirajući po klubovima u Čikagu malo-pomalo stjecao je svoju prepoznatljivost i priznanje, a sam je sve te suradnje i svirke nazvao "Blues University". Slušao je sve i prihvaćao glazbene forme od Diona Paytona i njegovog psihodeličnog "trance blues rocka", preko the Kinsey Report i njihove nadahnute fuzije funka i reggaea do jako poznatog "Chicago Blues groovea", koji se ogleda u liku, ali i djelu moderne blues ikone Garya Clarka Jr.-a. Na kraju, sve su to na neki način vrlo snažni i određeni blues, ili još bolje napisati glazbeni pravci, grane i grančice koje čine to veliko drvo jednostavno nazvano Chicago Blues.

Tko se krije iza njegovih leđa, a nitko drugi nego njegov ujak i mentor, svjetski poznat blues glazbenik Carl Weathersby (12 puta bio je nominiran za BMA), a tu je i Lonnie Brooks i njegov Lonnie Brooks Band (2 puta bio je nominiran za Grammy) i u kojem je Khalif svirao. Kada se na sve to nadograde i njegove svirke s opće poznatim imenima, poput: Taj Mahala, Otisa Rusha, The Jimmy Vaughan Banda, The Buddy Guy Banda, Juniora Wellsa, Bernarda Allisona, Pinetopa Perkinsa, Billya Branch, Sugar Bluea, Toronzoa Cannona, Curtisa Salgadoa, Tommya Castroa, Larrya McCraya, Paula Lamba, Tada Robinsona, Keitha Dunn Louisiana Reda i A.C.Reeda, svima je itekako jasno o kakvom se glazbeniku radi. Ovdje doista i jednostavno šale nema! Ovdje doslovno sve pršti i odzvanja od odličnog, raspojasanog groovea, koji svako malo samo postaje još jači, izraženiji i postojaniji.

Ovaj studijski album snimili su:

Khalif "Wailin' "Walter (gitare, vokali i udaraljke); pjesme (4, 5 & 6 – svi instrumenti osim bubnjeva u pjesmi #5)
Daniel "The Funkmachine" Hopf (bas)
Jacek "Dr. J" Prokopowitz (Hammond B-3 orgulje i klavir)
Adam Grzelak (bubnjevi)
Matt Shevitz (alt i tenor sax)
Juergen Wieching (bariton i tenor sax solo)
Johnny Vidakovich (bubnjevi #5)
Max & Maya (hand claps)
Svi zajedno snimili su respektabilni album, koji definitivno traži pažljivo slušanje i pristup. No, ako se koncentrirate i prepustite glazbi, vrlo brzo pred vama će se otvoriti neki drugi, novi i snažni blues, kojeg valja poslušati i jednostavno treba mu dati šansu.

PREPORUKA:
Album "Nothin' Left To Lose", kojeg potpisuje Khalif "Wailin'" Walter definitivno nije za one koji tek kreću i postaju blues fanovi. Naime, ipak nešto treba prije "odslušati" i neke se stvari moraju povezati. Ako si samo malo date truda i krenete u taj novi, svježi i ekspresivniji blues osjetiti ćete da je pred vama jedan potpuno novi, moderni glazbeni svijet i zapravo je to blues za 21. stoljeće. Kako je ovo izdanje i njegovo re-izdanje baš sada tu pred vama i ako već niste, obavezno potražite ovaj album. Dragi moji, sada ste vi na potezu!

Više o svemu potražite na:
www.damnyalljamn.net
https://www.facebook.com/KhalifWailinWalter/
https://itunes.apple.com/us/album/nothin-left-to-lose/1436041909
https://open.spotify.com/album/1ZPxw2BZYrsUsOVh0zyllE

Popis pjesama:

1. Reign Down Fire/4:51
2. I've Made A Change/4:01
3. Why Did I Do It/4:21
4. Bang (Interlude)/1:48
5. One Last Nerve/4:05
6. Papa Legba's Lounge/3:03
7. Superwoman/3:00
8. Worries, Worries, Worries/7:28
9. Can You Feel My Groove/ 5:01

(Pepper Cake Records/ZYX)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere