Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tomislav Goluban Memphis Light

Doista je velika udaljenost od Zaboka do Memphisa i teško je vući neke poveznice i dodirne točke između ta dva grada, ali da ih ima... ima ih! Kako je ovo već tko zna koji tekst vezan uz glazbeni rad i djelovanje Tomislava Golubana, onda mi i još jedan neće stvoriti nikakvih problema... dapače!

"Memphis Light" je jedanaesti studijski album Tomislava Golubana, koji ponovno ide uz globalnu radijsku promociju Blind Raccoon, koja je pak iz svog sjedišta u Memphisu ovaj album odaslala na preko 600 različitih adresa diljem svijeta. Upravo na taj način, u tom globalnom svijetu, album "Memphis Light" došao je u ruke, brojnih radijskih DJ-eva, koji rade na specijaliziranim radijskim postajama i u specijaliziranim radijskim emisijama. Shodno tome, album će svakako naći svoje mjesto i postati važan i redoviti dio njihovih playlista. Između svih tih poznatih radijskih DJ-eva našao se jedan primjerak i za mene pa je pred vama ekskluzivna promocija, budući da je "Memphis Light" službeno objavljen baš danas, 10. siječnja od strane hrvatske izdavačke kuće Spona, koju već 15 godina vodi Siniša Bizović - Bizi.

Kako samo snimanje albuma u Americi nije Tomislavu ništa novo, i ovaj put to je učinio uz pomoć kompletnog benda u studiju, kojeg čine tamošnji glazbenici. Pa su tako uz Tomislava "Little Pigeon“ Golubana (vokal, usna harmonika) u studiju radili i Jeff Jensen (gitare), David Green (bubnjevi), Bill Ruffino (bas), Rick Steff (klavijature), Mark Johnson (slide gitara), Vince Johnson (vokal) te Reba Russell i Daunielle Hill (back vokali). Sav njihov rad snimio je Mike Wilson, glavni snimatelj Ardent Studios. A sve pjesme potpisuje Tomislav Goluban, osim, naravno, tradicionalne "House of the Rising Sun".

Kad je riječ o Tomislavu Golubanu, od njegovih najranijih početaka on se drži svog puta a to je profesionalno bavljenje glazbom i želi živjeti od toga. Dosta hrabar i smion potez, barem što se tiče ovih naših prostora, budući da je blues glazba vrlo, vrlo daleko od bilo kakve komercijalnosti. S druge pak strane, njegovi nastupi i svirke moraju mu osigurati kakvu-takvu financijsku sigurnost i egzistenciju, da bi mogao jednostavno živjeti i raditi. Vodeći se svime time i dobro znajući kako treba plivati u tim glazbenim vodama, Tomislav se vrlo dobro snašao i to mu treba priznati.

Radeći u studiju, ali i doista puno nastupajući, Tomislav je izgradio sebe i kao kompletnog glazbenika, tako i osobu koja prvenstveno mora raditi da bi živio. Svojim radom i zalaganjem došao je do ovoga što sada ima i vjerujem da je i sam svjestan da natrag više ne može.

Kako je "Memphis Light" nastavak vrlo uspješnog albuma "Chicago Rambler", vrijedi spomenuti kako je taj album iz 2018. prema godišnjoj statistici servisa Roots Music Report proglašen petim na top listi albuma chicago bluesa, a poziciju 86 od 200 zauzeo je na listi najboljih albuma blues glazbe u 2019. - na svjetskoj razini. Mislim da nam to dovoljno govori, a isto tako mišljenja sam da će i ovaj novi studijski album svojim glazbenim sadržajem u potpunosti etablirati i zacementirati neospornu glazbenu kvalitetu i izražajnost ovog hrvatskog blues glazbenika.

Sam naziv albuma i naslovna pjesma "Memphis Light" zapravo je još jedan svjetli trenutak prisjećanja i svojevrsni "Tribute to Dražen Buhin – Buha", a za sve nas koji smo ga poznavali uvijek jednako dirljiv i poticajan trenutak. Naime, svima ponekad dođe da stanemo, da kažemo dosta je! No, potom se uvijek sjetim Buhe, kako je je on s doista velikim žarom i entuzijazmom gurao taj blues, da se sve to čak u nekim trenucima činilo potpuno nestvarno. To mi je i osobno uvijek novi poticaj i razlog da jednostavno kažem: idemo dalje pa kud' puklo da puklo!

I da, ovih deset pjesama u niti 39 minuta svima će jasno staviti do znanja da Tomo ne odustaje, da je još odlučniji i sigurniji da ovim putem treba nastaviti i da se jednostavno treba boriti za sebe. Baš zato je i došao do faze kada se za njega i njegovu svirku zna – i to jako dobro – baš diljem svijeta, i "prek' velike bare" a ne samo tu kod nas u Europi!

PREPORUKA:
Glazbena priča Tomislava Golubana nije nimalo lagana, niti je namijenjena za sve. Upravo to i potvrđuje "Memphis Light". Naime, morate se dobro koncentrirati i poslušati ovaj album više puta, tek tada će se pred vama otvoriti neka nova vrata i odvesti vas na ona mjesta odrediti vam nove trenutke koje još niste osjetili. Odlični glazbenici na čelu s Tomislavom Golubanom snimili su album koji će, vjerujem, ponovno osvajati top ljestvice diljem svijeta, a ako ništa drugo, barem za to se Tomislavu jednostavno treba kazati –hvala!

Na kraju, posebno želim istaknuti da i ove godine Tomislav sudjeluje na "Blind Raccoon Nola Blue showcaseu" 27. siječnja u Memphisu, u tjednu održavanja IBC-a (28. siječnja – 1. veljače).

Više o svemu saznajte na:
www.goluban.com
www.goluban.com/en/shop/
www.facebook.com/TomislavGolubanBand
www.twitter.com/TomislavGoluban
www.instagram.com/tomislavgoluban
www.youtube.com/user/TomislavGoluban
store.cdbaby.com/Artist/TomislavGoluban
itunes.apple.com/us/artist/tomislav-goluban/id394875829
goluban.com/media/promokit/artistnameTOMISLAVGOLUBAN.mp3
blindraccoon.com/clients/tomislav-goluban/

Popis pjesama:

1. Hayloft Blues
2. Fun Starts Here
3. Country Bag
4. Disappear for Good
5. Memphis Light
6. House of the Rising Sun
7. Spirit Will Never Get Old
8. Party Time Blues
9. Woman Needs a Man
10. Can I Be What I Want

(Blind Raccoon)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike