Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kada je prije samo dva dana službeno objavljen album "In A Roomful Of Blues" od strane čikaške Alligator Records, priznajem, lagano su mojim tijelom prostrujali brojni plavičasti osjećaji i samo mi je kroz glavu prošlo... evo ih opet, novi studijski album je tu, a oni su fenomenalni Roomful Of Blues.

Kroz ovaj blues bend prošli su neki od najznačajnijih blues glazbenika kao što su: gitaristi Duke Robillard i Ronnie Earl, orguljaš Ron Levy, pijanist Al Copley, pjevačica Lou Ann Barton, pjevač i harpist Sugar Ray Norcia i bubnjar Fran Christina.

Bend je osnovan u Providenceu 1967. Svoj prvi službeni album objavljuju tek 10 godina kasnije pod nazivom Roomful of Blues. Da, poštovani posjetitelji Blues Cornera, pred vama se nalazi jedan od ponajboljih blues bendova, Roomful of Blues, sa svojim novim studijskim albumom, kojeg je 13. ožujka objavila Alligator Records.

Roomful of Blues su na sceni već više od 52 godine i tijekom te svoje bogate i vrlo uspješne karijere imali su izrazito progradirane i tempirane uspjehe. To se, naravno, dade iščitati iz njihove bogate diskografije koja sadržava neke od vrlo značajnih albuma na svjetskoj blues sceni uopće, poput "Let's Have a Party" (1979.), "Hot Little Mama" (1981.), "Dance All Night" (1994.), "Watch You When You Go" (2001.), "That's Right" (2003.) , "Standing Room Only" (2005.), "Raisin' a Ruckus" (2008.) i "Hook, Line & Sinker" (2011.).

Ovo je obvezna lektira kada je u pitanju razumijevanje i poznavanje glazbe vrlo izražajnih Roomful of Blues. A nakon punih devet godina svojim novim albumom ovaj bend nezaustavljivo i ponovno ide dalje! Oni to čine kada je u pitanju daljnji razvoj i proboj poglavito "jump – bluesa". Siloviti puhački aranžmani, ubojita ritam 'n' brass sekcija, melodiozni gitaristički izričaj s punim i vrlo efektnim ali istovremeno i spontanim improvizacijama, čine ovaj album pravim odabirom za svakog tko voli pravi West Coast Blues. Pored toga ovaj album namijenjen je i onim blues fanovima koji preferiraju blues koji u sebi sadržava brojne elemente i tradicionalnog i modernog bluesa, a bogme i jazza.

Tijekom dugogodišnje karijere Roomful of Blues vrlo pažljivo ali s izrazito agitirajućim stavom i namjerama učinili su izuzetno puno na promociji i popularizaciji bluesa. Bend su uvijek činili vrhunski glazbenici, pa tako i ova postava nije iznimka, a nju čine:
Phil Pemberton (vokali)
Chris Vachon (gitara)
Rusty Scott ( klavijature)
John Turner (kontrabas )
Chris Anzalone (bubnjevi)
Rich Lataille (tenor i alt saksofon)
Carl Gerhard (truba )
Alek Razdan (tenor i bariton saksofon)

Gostujući glazbenici su:
Bob Moulton (back vokali i druga ritam gitara u "Watch Your Back")
Dick Reed (harmonika u "Have You Heard")
Jeff Ceasrine (udaraljke, konge i back vokali)

Svi zajedno ponudili su nam malo više od 44 minute paklene blues "raspaljotke", koja će svakog normalnog poklonika ove glazbe jednostavno dovesti do istinske blues ekstaze. Teško je odrediti što je bolje, upečatljivi vokal, raskalašena brass sekcija, ubitačna ritam sekcija, direktna i ubitačna gitara ili pak raskošna pozadina, koju tako čarobno popunjavaju klavijature. Jednom riječju ludilo!

Svi uključeni u nastanak ovog albuma ništa nisu htjeli prepustiti slučaju i članovi benda i sva ostala prateća ekipa zdušno su radili samo s jednim ciljem, snimiti album koji će malo uzdrmati pomalo uspavanu svjetsku blues scenu. Držim da su u tome uspjeli u potpunosti, jer album "In A Roomful Of Blues" i više je nego odličan album, pun iznenađenja i raznih stilističkih promjena, a povrh svega tu je izražajna artistička umješnost izvanserijskog benda. Naravno da ni rezultati nisu izostali, cijela svjetska blues scena se digla na noge, jer radi se o zaista odličnom albumu. Poklonici bluesa znaju što mogu očekivati od benda kalibra Roomful of Blues – samo najbolje. Upravo iz tog razloga, kada su oni u pitanju, nema neke izražene hiperproduktivnosti, Roomful of Blues snimaju i izdaju svoje albume dozirano i umjereno; na taj način uvijek izazivaju odlične reakcije i dobivaju sjajni 'feedback' apsolutno svih, i šireg slušateljstva, ali i kritike. Gotovo je prošlo desetljeće od zadnjeg albuma; nije li to dovoljno dugo razdoblje? Svi su ovdje na istoj valnoj dužini a to samo govori da se radi o izuzetno kvalitetnom albumu, kojeg su snimili vrhunski glazbenici.

PREPORUKA:
“Brawny shuffles, swinging horns, searing guitar, passionate vocals and balls-to-the-wall enthusiasm” - Living Blues

“High-voltage swingin’ jump blues and R&B” - USA Today

“Jubilant, jazzy R&B… boisterous horn-propelled magnificence… infectiously joyous spirit” - Blues Music Magazine

Više o svemu možete saznati na:
www.roomfulofblues.com
facebook.com/Roomful
twitter.com/roomful_blues
www.allligator.com
alligator.com/artists/Roomful-of-Blues
www.allmusic.com
AirPlay Direct Link:
www.AirPlayDirect.com/ROB4998

Popis pjesama:

1. What Can I Do?/ 3:04
2. You Move Me/3:23
3. In a Roomful of Blues/3:31
4. Phone Zombies/3:36
5. Watch Your Back/3:33
6. She Quit Me Again/4:40
7. She's Too Much/ 4:08
8. Have You Heard/2:47
9. We'd Have a Love Sublime/ 3:02
10. Carcinoma Blues/4:27
11. Too Much Boogie/3:21
12. Let the Sleeping Dog Lie/3:00
13. I Can't Wait/ 1:54

(Alligator Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike