Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Tijekom svih proteklih godina jako malo vremena i prostora posvećujem singlovima, a to činim doista kad se radi o materijalima koji imaju tu neku svoju posebnost, izražajnost i obično njima bendovi najavljuju svoje nadolazeće albume. Kao što znate, već duže vrijeme surađujem s Leenom Velthuisom, koji me svaki put pomalo iznenadi sa svojim klijentima.

Be Sharp Band upravo danas objavljuje svoj singl "Ashes", kojim bend najavljuje istoimeni nastupni album. A zahvaljujući Leenu uz suglasnost benda upravo moja malenkost dobila je ekskluzivno pravo da prvi u Europi i ostatku svijeta prezentiram i promoviram cijeli taj projekt.

Doista bih lagao kada ne bih priznao da mi je to izuzetno drago kada vidim da ljudi poštuju moj rad i nastojanje da blues približim što većem broju slušatelja, bez obzira na godinu rođenja.

A što vas očekuje na ovom singlu?

Vjerojatno ćete od prve milisekunde osjetiti taj vibrirajući i narastajući "feeling". Teško je naime u 3 minute i 38 sekundi dobiti to nešto! Najveći problem brojnih blues glazbenika je pobuđivanje i poticanje da u prvi plan neke pjesme izađe taj "prokleti mojo" . Ako se to u pjesmi ne dogodi, ako glas ne prati gitaru, ako ritam sekcija samo prati a ne sudjeluje u skladbi, a klavijature jednostavno moraju popuniti kompletni "background" pjesme i ako toga nema, tada ste u velikom problemu.

Ma da svima bude jasno, kada se radi o singlu "Ashes" onda je tu ama baš sve kako treba, pa evo kako ja to osobno čujem i doživljavam. Gitara daje snažan intro, ritam sekcija upumpava "blue notes" cijelo vrijeme a potom tu je snažan, na trenutke vrlo joplinski nastrojen, ali toliko svoj, toliko jasan i koncizan da vam "dlake jednostavno idu na juriš" kada krenu vokalne dionice. Klavijature popunjavaju ostatak i čine to na vrlo korektan način.

Onako na prvu moram istaknuti da već po ovom singlu možete pretpostaviti što vas očekuje na albumu. Gitara i vokal čine osnovu svega, ta sinergija uz snažnu potporu ostatka benda baš isijava. E kada bih vam sada mogao ispričati ostatak priče i predočiti vam zapravo kako zvuči kompletni album... no, to ću ostaviti za otprilike tri tjedna, a do tada moram, eto, sam uživati uz doista vrlo impresivno snimljen i produciran materijal.

Pepeo je vrlo znakovito agregatno stanje, nakon kremiranja od čovjeka ostane samo pepeo, on se koristi za čišćenje. A kada nisi na visini zadatka posipaš se pepelom i šutiš tamo negdje u kutu i gledaš što se to događa oko tebe.

Na kraju, kada je priča gotova, sve se pretvori u prah i pepeo a potom iz ničega rađa se novi život. Rađa se neka nova "mjuza" i svi s nevjericom gledaju... Ma nije moguće, "Ashes" dolazi iz radionice benda koji je 2015. osnovan u Zagrebu i čija srž i pokretačka osovina su zapravo Nenad Mađerić - Kljus na gitari i Marija Gašparić (vokal), odlična ritam sekcija Hrvoje Kaučić - Chaos (bas) i Robert Jurčec - Müha (bubnjevi), te Tomislav Ocvirek (klavijature). Kompaktna ekipa, odlično usvirani i ono što je najbolje ekipa ima ono nešto ima taj "mojo" koji cijelom projektu daje puno veći i bolji "vjetar u leđa".

PREPORUKA:
Be Sharp Band se prije svega izražava u različitim blues oblicima, kroz vrlo uvjerljivu svirku, dobar "feeling" i vrlo specifičan zvuk koji određuju i opisuju kao hard blues. Naravno da jedna pjesma nije dovoljna da bi proniknuli u njihov blues izričaj, ali i u njihovu glazbenu "furku". Kada 17. travnja bude objavljen njihov nastupni album, vjerujem da će i ostalih 11 skladbi kod blues znalaca izazvati vrlo pozitivne osjećaje i "vibru". No, do tada nadam se da će singl "Ashes" biti sjajan uvod u istoimeni nastupni album.

Više o svemu saznajte na:
www.bsharpband.com
www.facebook.com/bsharpbluesband
www.instagram.com/besharpband

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike