Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ofeh Records je upravo danas, 3. travnja, objavila novi studijski album Blind Lemon Pledgea, "Goin' Home". U moje ruke dospio je zahvaljujući Betsie Brown i njezinoj Blind raccooon iz Memphisa.

Album "Goin' Home" nimalo nije lako preslušavati, jer prije svega morate biti spremni na ovakvu glazbenu priču, na prezentacijsku formu samog umjetnika. Ona zapravo naglašava majstorstvo uporabe različitih glazbenih stilova, uz izražajnu i vrlo snažnu vokalnu modulaciju kojom Blind Lemon Pledge prezentira tu svoju apsolutno unikatnu kombinaciju.

Blind Lemon Pledge apsolutno samosvojstveno oblikovao je ovih 12 pjesama koje će slušatelja natjerati da se fokusira na ono što sluša. Naravno, opći nazivnik za ovo što možemo čuti je "deep down south blues", tradicionalni ili "old school blues" koji u sebi sjedinjuju brojne, većinom tzv. "roots" određene glazbene stilove. Stoga, odmah moram upozoriti sve one koji nisu dovoljno potkovani i strpljivi da se ne upuštaju u slušanje albuma. Zašto? Zato jer bi to moglo izazvati onaj tipični kontraefekt.

Velika je istina da se Blind Lemon Pledge ne boji koristiti ama baš sva glazbala, ali i sve što može koristiti i proizvesti neki ton. On ne skriva svoju očaranost svim mogućim instrumentima i njihovim mogućnostima. Kada se na kraju sve to objedini i spoji i još k tome kada se pridodaju novi, moderni blues, ali i druge glazbene aranžmane i na taj način dobiva taj vrlo neobičan glazbeni izričaj.

Blind Lemon Pledge, odnosno, James Byfield vrlo je jedinstvena pojava na glazbenoj sceni. Uz sjajnu potporu svog prijatelja Petera Grenella (bas) dobili smo album koji jednostavno morate preslušati i na neki način sami dati i donijeti svoj sud o tome što čujete. Da, znam to je i najteže!

PREPORUKA:
Uz isticanje bogate tradicionalne baštine bluesa, koji su zapravo umotani u različite aranžmane, dobivamo potpuno nove, nevjerojatno upečatljive slagalice glazbenih tonova.

Blind Lemon Pledge albumom "Goin' Home" stvorio je još jedno glazbeno djelo koje odiše zvukom, ali i ozračjem tradicionalnog bluesa.

"In the album liner notes Blind Lemon Pledge dedicates “Goin’ Home” to all the great blues musicians, whose music he has studied and is part of his life‘s mission to share it with the world. This fine recording, obviously made with love in his heart, may be his finest work to date." - Rick J Bowen

Više o svemu saznajte na:
www.blindlemon-pledge.com
www.facebook.com/blind.pledge
www.twitter.com/byfield_music
www.reverbnation.com/blindlemonpledge
https://blindraccoon.com/clients/blind-lemon-pledge/
VIDEO: www.youtube.com/user/daddymongoose/videos

Pops pjesama:

1. I Feel Like Going Home ( McKinley Morganfield)
2. Fever ( Eddie Cooley/John Davenport)
3. Come Back Baby ( Walter Davis)
4. Crazy Mama ( J.J. Cale)
5. Sugar Rush (James Byfield)
6. Somebody Loan Me A Dime ( Fenton Robinson)
7. Big Road Blues ( Tommy Johnson)
8. Sweet Celine (James Byfield)
9. It's Too Late To Cry ( Lonnie Johnson)
10. Love In Vain (Robert Johnson)
11. I Know You Rider (Traditional)
12. Little Black Train (Traditional)

(Ofeh Records / Blind raccooon)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike