Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Samo dan nakon službene objave novog, šestog po redu studijskog albuma Zoe Schwarz Blue Commotion, "Chameleon", pred vama je ovaj osvrt. Zapravo već duže vrijeme slušam ovaj album i pitam se gdje je svemu tome kraj. Album je objavljen preko izdavačke kuće 33 Records uz radijsku promociju ABIK Radio Promotions Leena Velthuisa.

Ponekad se stvari oko nekih izdanja odvijaju na vrlo čudan, gotovo potpuno neočekivan način. Naime, sve do sada nisam baš previše pridavao pozornosti Zoe Schwarz Blue Commotion, no ovim albumom zapravo stvari su se kristalno jasno posložile i vratile me unatrag, pa sada osim ovog zadnjeg slušam i one prethodne i pitam se jesam li ja to nešto propustio. Naravno da jesam i pomalo me sram i to zbog toga što ova ekipa zaslužuje itekako veliku pozornost, promociju i prezentaciju.

Sama priča započinje zapravo u veljači 2012. a od tada pa do danas, odnosno, do objave albuma "Chameleon" bend objavljuje pet albuma i ovaj novi bez ikakve sumnje vrlo je znakovit pomak nabolje u svim segmentima glazbenog biznisa. Ova je nadahnuta ekipa u Superfly studijima od 16. do 20. rujna prošle godine doista znalački snimila ovaj album. Naime, radi se o izrazito autorskom djelu, gdje gitaristi Rob Koral i Zoe Schwarz vrlo razvidno donose i prezentiraju vrlo originalni glazbeni izričaj. Ta i takva glazba u sebi nosi brojne glazbene elemente, nosi vrlo nadahnute aranžmane i vrlo direkta i nadahnuta glazbena rješenja. Nad izvrsnim glazbenim predlošcima briljira vokal Zoe Schwarz. U njezinoj vokalnoj modulaciji mogu se čuti brojni utjecaji velikih jazz, soul i blues diva, no ono što je posebno značajno je taj originalni, izuzetno osobni i razvidni stilski tretman. A potom vjerujem da će vas potpuno osvojiti i apsolutno nevjerojatna svirka, "sound" Hammonda, kojim Pete Whittaker lomi sve pred sobom.

Ovo proteklo vrijeme bilo je izuzetno produktivno i bogato njihovim novim glazbenim idejama. Naime, ovo je njihov šesti studijski album, koji pršti od odličnih, autorskih materijala. Vidi se, a naravno, itekako se čuje da ova izvrsna glazbena kemija koja se prožima između same pjevačice Zoë Schwarz i gitarista Roba Korala sve opija i mami svojom iskrenom prezentacijskom formom. Ovaj nadahnuti duo neće ni ostatku benda dopustiti da se opusti i stagnira niti na trenutak; oni stalno idu dalje, oni jednostavno ne prestaju oduševljavati svoje fanove, ali i ostalu glazbenu publiku. A baš tome ide u prilog fenomenalna svirka "prikrivenog" klavijaturista Petea Whittakera. S druge pak strane, to nas zapravo upućuje na njihovu sveukupnu glazbenu umješnost i uspješnost svih u bendu i doista nema razloga da se traži neka "dlaka u jajetu".

PREPORUKA:
Album "Chameleon" Zoe Schwarz Blue Commotion u svojim kostima, u svojoj srži nosi vrlo jezgrovitu poruku, a ona glasi: je li je to blues? Ili je to jazz, soul ili nešto treće, manje je bitno; jedino važno je činjenica da je ono što čujemo jednostavno dobra glazba. I to je to!

Drugi to čuju ovako: "powerful singing and great guitar work... phenomenal Hammond... this was a great set"

"Zoe Schwarz Blue Commotion is a British band with a powerhouse vocalist, electrifying guitarist, amazing Hammond organist” - Rhetta Akammatsu, Making A Scene USA

“A great band. Terrific musicians, all four of them” - Paul Jones Rhythm & Blues, BBC Radio 2

A sami glazbenici Rob i Zoë tvrde: "We don’t write songs to any formula or template we just pursue a ‘mood’ that happens to strike and take it from there. This eclectic bunch of songs are from the heart and represent a thousand different influences from a lifetime of music making, we hope you enjoy them.”
Više o svemu možete saznati na:
https://www.bluecommotion.com
https://www.zoeschwarz.info
https://www.reverbnation.com/zoeschwarzbluecommotion
https://twitter.com/bluecommotion
https://www.facebook.com/zoeschwarzbluecommotion/
https://itunes.apple.com/gb/artist/zoe-schwarz-blue-commotion/585119089/
https://soundcloud.com/zoe-schwarz-531693857
https://www.youtube.com/user/schwarzzoet

Popis pjesama:

1. Life Goes On (5:10)
2. Better Days (5:27)
3. If Only I Could Be with (4:45)
4. Hello My Old Friend (5:30)
5. Give Me the Key to Your Heart (3:25)
6. I’ll Be Here for You (5:57)
7. I Hope I See the Day (3:23)
8. When the Blues Come a Knocking (4:33)
9. Amazon Woman (5:23)
10. I Cry Just to Think of It (4:15)
11. *Tell Me (4:11)
12. Come and Lay with Me (4:03)

*Sve pjesme koje su napisali Rob Koral i Zoe Schwarz osim * napisali Sue Hawker i Rob Koral.

(33 Records / ABIK Radio Promotions)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike