Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Prije sada već više tjedana pisao sam, primjerice, na ovaj način: Pepeo je vrlo znakovito agregatno stanje; nakon kremiranja od čovjeka ostane samo pepeo. Kada nisi na visini zadatka, posipaš se pepelom, šutiš tamo negdje u kutu i gledaš što se to događa oko tebe...

Isto tako, svi znamo kada je neka priča ili neki ciklus gotov... sve se pretvara u prah i pepeo a potom iz ničega rađa se novi život ili neki novi, drugačiji ciklus.

Jednako tako rađa se i neka nova glazba i svi s nevjericom gledaju… ma to nije moguće... "Ashes" dolazi iz radionice benda koji je 2015. osnovan u Zagrebu! Oni su Be Sharp Band.

Iako već duže vrijeme slušam njihov nastupni album i stalno radim bilješke, na kraju ovih niti 47 minuta ostajem pomalo zatečen. Gužvam papire i bacam ih u koš po tko zna koji put i sjedam za svoj laptop i kreće nabadanje po tipkovnici i opet brišem rečenice, ponovno pišem i brišem jer ništa nije dovoljno dobro… Naime, tekst nije dovoljan da bih njime dovoljno precizno i dobro izrazio ono što čujem i osjećam. Istina, moj "feeling" gotovo nikada me nije prevario i drago mi je da je i ovaj put to bilo baš tako!

A sada malo detaljnije kako je sve ovo krenulo... Prije nekog vremena dobio sam materijale sa željom da se čuje što i moja malenkost ima za reći. Nakon preslušavanja samo sam ustao i rekao, ali i napisao: "ovo zvuči svjetski". Da, znam netko će kazati da fantaziram, da je to samo bend iz Zagabrije i kako to onda može zvučati svjetski... Da, čudno, ali može, samo treba dati truda i treba imati onaj, već znate, "mojo".

Dug je bio put do finalizacije albuma, ali vjerujte mi isplatilo se toliko čekati. I evo i sam priznajem da nisam baš bio siguran da će to zvučati baš tako ali na moju veliku radost baš se to dogodio! Mogao bih vam sad elaborirati svaku od 12 skladbi koje su našle svoje mjesto na albumu "Ashes", ali držim da ćete više čuti ako sami skoncentrirano slušate album u cijelosti.

Cijelu priču vode Nenad Mađerić Kljus na gitari i Marija Gašparić (vokal), uz odličnu ritam sekciju koju čine Hrvoje Kaučić - Chaos (bas) i Robert Jurčec - Müha (bubnjevi), te Tomislav Ocvirek (klavijature). Kompaktna ekipa, odlično usvirana i, što je najbolje u cijeloj ovoj priči, ekipa koja ima ono nešto, taj "mojo" koji cijelom projektu daje puno veći i bolji "vjetar u leđa".

Više nije čudno kada naš bend preuzme neki strani promotor pa, evo, Be Sharp Band radijski globalno promovira Leen Velthuis preko svoje ABIK Radio Promotions i to je doista bio pravi obostrani izbor. Kao posebni gost na albumu u tri pjesme pojavljuje se usnjak Kreše Oremuša: znate, to je onaj gospon koji nosi majicu na kojoj piše "Ja sam muž kaj češe blues". Meni je to sjajno, jer njegov usnjak prepoznao bih među puno drugih. Upravo je Krešo jedan od, po meni, tri naša najbolja harpista. Pored njega tu su još i Iva Jelić na back vokalima i Niko Radaš na udaraljkama.

Bend jako dobro funkcionira i i izvrsno se prilagođava svim glazbenim problemima, situacijama i uz odlični zvuk i izvrsno prilagođene aranžmane plovi ovim plavičastim vodama. Nenadova gitara doista znalački vodi cijelu priču i doista se znalački nadovezuje na upečatljivu vokalnu modulaciju Marije Gašparić. Naravno, neću izostaviti niti ostatak benda, koji ne samo da su odlični glazbenci, već su cijeloj ovoj glazbenoj priči dali konačni obol i bez njih od svega ovoga ne bi bilo ništa.

Konačni rasplet nosi jedinstvenu formulu da je već najavni istoimeni singl "Ashes" dao naslutiti o kakvom se glazbenom dragulju radi. Slušam solažu Kljusove gitare u naslovnoj pjesmi i niz tijelo mi struje trnci. Nije to bez veze jer u zatvarajućoj pjesmi Kljusova gitara i Marijin vokal na vrlo neposredan način pokazuju svoju snagu!

PREPORUKA:
Prije nekoliko tjedana napisao sam: "Be Sharp Band se prije svega izražava u različitim blues oblicima, kroz vrlo uvjerljivu svirku, dobar "feeling" i vrlo specifičan zvuk koji određuju i opisuju kao hard blues. Naravno, da jedna pjesma nije dovoljna da bi proniknuli u njihov blues izričaj, ali i u njihovu glazbenu furku. Kada 17. travnja bude objavljen njihov nastupni album, vjerujem da će i ostalih 11 skladbi kod blues znalaca izazvati vrlo pozitivne osjećaje i vibru. No, do tada nadam se da će singl "Ashes" biti sjajan uvod u istoimeni nastupni album."

Danas je 17. travnja i ništa se nije promijenilo. Zapravo jest: sada je pred nama i ovih ostalih 11 skladbi… Da, sve je tu i tek sada vidim, osjećam i čujem koliko sam bio u pravu. I naravno, sretan sam zbog toga, zbog Be Sharp Banda i njihovog nastupnog albuma "Ashes".

A evo kako to i drugi čuju: "It is hard to measure in actual quantitative levels the amount of joy one gets from music while listening to Croatian band named Be Sharp Band, but every ounce of that emotion comes ringing through on their new release. Driving Southern Blues with a full Rock'n'Roll manifesto, and Boogie Blues anthems with all inspired rendition of Urban blues. Keep on Truckin' ...." - Michael Limnios (Ambassador, Blues Hall of Fame)

Više o svemu saznajte na:
www.besharpband.com
www.facebook.com/besharpbluesband
www.soundcloud.com/klju/sets/b-band

Popis pjesama:

1. Just Blues(3:56)
2. You Need Me to Change (3:38)
3. Wolf (3:20)
4. Mama’s Everyday Blues (6:23)
5. Mojo Joe(3:38)
6. Put ‘Em Down(3:11)
7. Don’t Mess With Me(4:22)
8. Right, Wrong, Fight Song (4:10)
9. Ashes(3:38)
10. On the Wind(4:53)
11. Boogie(2:50)
12. Ain’t Got No (2:29)

(Samostalno)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike