Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ovaj trio djeluje, mogu slobodno napisati, samozatajno i priča o njima i njihovoj glazbi prenosi se usmenom predajom od uha do uha. Ni sam nisam još prije godinu dana znao da uopće postoje i rade, a eto, zahvaljujući Romči (Romani Orešnik) večeras pišem ovaj osvrt na njihov EP “Love Is Gonna Come”, objavljen 10. srpnja. A svi oni koji se nisu susretali s The Paints, duboko vjerujem, bili su uskraćeni za jedno nevjerojatno glazbeno iskustvo.

Ovaj EP zapravo je kolekcija njihova ranija tri singla, koji su našli svoje mjesto na ovom EP-ju i tako su jednostavno ušetali u naš životni prostor. Kada mi je tamo negdje prošle godine Romči skrenula pozornost na njihovu glazbu, nije bilo nagovaranja, tipa to su moji frendovi, jako su dobri pa daj nešto napravi za njihovu promociju i tome slično. I što se dogodilo?

Priznajem, bila je to doista nevjerojatna stvar i izuzetno ugodno iznenađenje, zapravo šok od kojeg se još uvijek nisam oporavio. The Paints jednako fasciniraju svojom artističkom snagom i svojim glazbenim umijećem, koje će bez sumnje svakog imao ozbiljnijeg znalca moderne glazbe jednostavno ostaviti bez teksta!

Grigor Bartolec (gitara), Josip Pavlović (vokal i bas gitara) i Marko Vucelja (bubnjevi) čine ovaj trio koji snažno i odmjereno, ali i vrlo promišljeno pogađa baš tamo gdje treba. Možda mi je baš zato trebalo toliko vremena da nešto napišem i da se ta moja percepcija njihove glazbe ovako i objavi. Namjerno sam malo svu ovu priču odložio, vodeći se onom neka se ljudi malo raspišu o ovom odličnom bendu. I zaista nisam morao dugo čekati: specijalizirani portali dali su prostora za ovako kvalitetnu i nadasve iskrenu glazbenu 'furku".

Onako osobno, moram istaknuti da sam imao prigode čuti uživo nevjerojatan vokalni potencijal Josipa Pavlovića, koji je na svakom nastupu oduševio nazočnu publiku. Primjerice, u kombinaciji s Romči na njezinom koncertu u Koprivnici u organizaciji tamošnjeg "Bluz kluba", uzeo si je slobodu i vrlo hrabro pred nazočnima otpjevao "Child in Time" i sve ostavio bez teksta.

U srazu s Grigorom i Markom, njegov vokal postaje snažna glazbena priča. Ma bend je doista "strašan" i njihova glazbena vizija će se tek razviti i vjerujem da će im ime mnogi izgovarati s dužnim poštovanjem.

Vjerujem da će sve fascinirati njihov maksimalno prirodan, topli i neposredan "sound", ali i taj osjećaj i ozračje da na snimci sve zvuči na način da su sve odradili uživo, bez ikakvih dodatnih tehničkih zahvata. Miks je rađen na “stari, analogni način”: umjesto na kompjuteru snimka je miksana na pultu i snimljena pritom na magnetofonsku vrpcu. To je tehnika kojom se sigurno postiže ovako snažno i sigurno ozračje tonskih zapisa. Malo tko danas u eri digitalizacije radi na ovakav način i držim da upravo taj i takav način bendu The Paints osigurava ovakav "zvjezdani" status. Ima li sve to svoje zašto – sigurno ima!

Koliko će The Paints i dalje biti u tom filmu, pitanje je koje sam sebi odmah postavio i nadam se da je moj željeni odgovor samo logičan slijed stvari. Nadam se da sigurno neće odustati a niti krenuti nekim drugim smjerom; bila bi doista velika šteta.

PREPORUKA:
Kada smo kod tog dijela priče, ovaj put taj dio prepustit ću Romči i da, ponovno se vraćam na nju, jer mislim da je vrlo iskreno i osjećajno i nadasve jednostavno odredila "kuda vjetar puše"! Romana kaže: "Ova pjesma, “Sweet Little Mountain”, još je jedna u nizu uradaka Grigora Bartoleca, koji pored sebe ima – ne da se usuđujem reći nego tvrdim – najboljeg blues / rock pjevača u državi, Josipa Pavlovića, i bubnjara Marka Vucelju, a on je tek čudo od čovjeka! Ma jednom ću i ja u nečijem spotu biti ta koja je dio nečijeg sna... Blagoslovljeni bili!"

I osobno se u potpunosti slažem i toplo preporučujem The Piants i njihov novi EP “Love Is Gonna Come”.

Više o svemu saznajte na:
undefined
undefined
undefined
Streaming platforme: undefined
undefined
undefined

Popis pjesma:

1. Not My Circus (Not My Monkeys)
2. Love Is Gonna Come
3. Elegy
4. Sweet Little Mountain

(Samostalno)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike