Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pred nama je ekskluzivno izdanje "100 Years Of Blues", koje upravo danas, 25.rujna objavljuje jedna od najpoznatinijih blues diskografskih kuća, čikaška Alligator Records. Naravno, za ovu ekskluzivnu promociju možemo zahvaliti radijskom promotoru ove izdavačke kuće Timu Kollethu. I da, naravno, na kraju, nisam zaboravio, ponosni potpisnici i vlasnici ovog albuma su Elvin Bishop i Charlie Musselwhite.

Tko što ne zna ili nije upoznat kada su u pitanju glazbenici njihova kalibra. Onako u studiju su se našli Elvin i Charlie i kao nekada na trijemu izveli su i snimili su 12 skladbi izvornog, tradicionalnog bluesa u svom viđenju i plavičastom okružju prezentacijske forme.

Teško je zapravo zaobići sve one činjenice vezane uz biografije ovih glazbenika, ali eto, namjerno neću spominjati niti jedan detalj njihovih životnih priča, niti ću vas zamarati njihovim profesionalnim kvalitetama, o tome svi sve znamo. Držim da je puno važnije i značajnije da dobijete infromaciju što vas očekuje na ovom albumu.

Dva glazbenika iste umjetničke težine, gitarist Elvin Bishop i apsolutno sjajni harpist Charlie Musselwhite udružili su svoje talente, instrumentalnu virtuoznost i umjetničku ekspresiju, kako bi nam odsvirali i prezentirali devet autorskih skladbi i tri obrade poznatih pjesama, koje su itekako znalački obukli u tradicionalno blues ruho ali u svojim aranžmanima.

Poznata glazbena tiskovina Rolling Stone ovako ih pojedinačno opisuje: “Elvin Bishop is a legendary guitarist...Impeccable and spirited...a distinguished American player. Charlie Musselwhite, with unabashed excellence, sets the standard for blues harmonica”.

Sami za sebe tvrde da su se jednostavno našli, sjeli i zasvirali glazbu koju toliko vole i duboko razumiju i poštuju, te su pustili da ih ona nosi na umjetničku razinu, na kojoj još nisu bili. Moram priznati da mi je teško povjerovati u te kvalifikacije, jer i Elvin i Charlie su glazbenici, blues majstori, koji su doslovno prošli sve što se trebalo proći. Da biste imali takav status, kakav oni danas imaju i kako ih svi, ali baš svi prihvaćaju i uvažavaju…morate imati doista bezbroj "utakmica u nogama".

Teško je biti sada i subjektivan i objektivan jer priča nosi potpuno druge konotacije, njih dvojica jednostavno su svojom svirkom i glazbom ispričali priču koja se ne čuje baš svaki dan.

"100 Years Of Blues" pravi je naziv albuma jer upravo se o tome i radi na ovom albumu. Sve što se moglo odsvirati u prvih 100. godina bluesa ovdje se pretočilo u 12 skladbi, koje zrače snagom, tradicijom, raznolikošću, iz gotovo 52' glazbenog sadržaja Elvin i Charlie plijene pozornost svojom prizemnom ekspresijom.

Ovdje nema nikakvih tehnikalija, ovdje dvojica majstora "praše" ono što najviše vole i to se osjeća od prve milisekunde ovog albuma. Drugi bi kazali pred nama je tipičan "old school blues", koji se samo pojavi, koji samo iz tona u ton postaje sve jači i jači i samo svojim plaventnilom boji svaku pojedinu skladbu a potom, naravno, i cijeli album.

Nema doista nikakve dvojbe "100 Years Of Blues" iskonski blues, koji puca od svoje korijenitosti. Nije tu bilo puno uvježbavanja, jednostavno priča krene i pjesme su snimljene u jednom ili najviše dva pokušaja ako se nisu baš od prve razumijeli. I Bishop i Musselwhite sjajno se naduponjuju, kada im se pridruže još na gitari ili klaviru Bob Welsh uz znalačku i već provjerenu produkcijsku snalažljivost Kida Andersena, koji uvijek radi sjajan posao u svom Greaseland studiju, a tu je i Elvin Bishop kao koproducent. Takav spoj starog i novog , takav sraz utjecaja ali i generacijske diferencijacije ovdje se pokazala kao sjajna i dobitna formula.

PREPORUKA:
Ideja za ovaj album pokrenuta je još 2017. godine, kada su ova dva velika blues glazbenika postavile originalnu verziju pjesme "100 Years Of Blues" za album "Bishop's Big Fun Trio". Tada su otkrili su da su svojim dubokim razumijevanjem blues tradicije, iskrivljenim smislom za humor i sličnim pogledima na život imali "onu" posebnu glazbenu kemiju. Tijekom 2019. godine Bishop i Musselwhite udružili su snage i odsvirali niz koncerata zajedno sa svojim zajedničkim prijateljem, majstorom pijanistom / gitaristom Bobom Welshom i to na način da samo razmjenjuju pjesme i pričaju priče. Publika je doslovno podivljala, a Elvin i Charlie toliko su se zabavili da su znali da tu čaroliju moraju snimiti u studiju i evo rezultata tu pred svima nama.

Kada su Bishop i Musselwhite pustolovno počeli širiti granice ovog žanra, nova … a posebno stara publika željno je krenula u tu avanturističku vožnju, kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Predlažem vam da sami provjerite zašto?!

A Bruce Iglauer jasno kaže:"Musically it’s like ‘fallin’ off a log’...it’s so easy and it just makes sense.”

Više o svemu saznajte na:
www.elvinbishopmusic.com
https://www.facebook.com/elvinbishop
elvinbishop42
www.charliemusselwhite.com
https://www.facebook.com/charlie.musselwhite

Popis pjesama:
1.Birds Of A Feather 3:25
(Elvin Bishop, Crabshaw Music, ASCAP)
2. West Helena Blues 4:53
(Roosevelt Sykes, BMG Bumblebee obo Leric Music, BMI)
3. What The Hell? 3:09
(Elvin Bishop, Crabshaw Music, ASCAP)
4. Good Times 3:48
(Charlie Musselwhite, Musselwhite Music, BMI)
5. Old School 5:01
(Elvin Bishop, Willie Jordan & JoJo Russo, Crabshaw Music, ASCAP/JOJO Russo Music, BMI)
6. If I Should Have Bad Luck 4:03
(Charlie Musselwhite, Musselwhite Music, BMI)
7. Midnight Hour Blues 4:14
(Leroy Carr, Universal Music obo Wabash Music, BMI)
8. Blues, Why Do You Worry Me? 4:05
(Charlie Musselwhite, Musselwhite Music, BMI)
9. South Side Slide 3:16
(Elvin Bishop, Crabshaw Music, ASCAP)
10. Blues For Yesterday 5:55
(Charlie Musselwhite, Musselwhite Music, BMI)
11. Help Me 5:17
(Willie Dixon, Ralph Bass & Sonny Boy Williamson, BMG Platinum obo Arc Music, BMI)
12. 100 Years Of Blues 5:14
(Elvin Bishop & Charlie Musselwhite, Crabshaw Music, ASCAP/Mussewhite Music, BMI)

(Alligator Records)

Glazbenici:
Elvin Bishop: (gitara i vokali )
Charlie Musselwhite: (usna harmonika, vokali i slide gitara (4))
Bob Welsh (gitara 1,3,5,6,7,9,12) , (klavir 2,4,8,10,11)
Kid Andersen: (kontrabas 1,4,5,12)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici