Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pobjednici European Blues Challenge 2018., nizozemski band The Ragtime Rumours, za njemačku blues izdavačku kuću Ruf Records, 25. rujna objavljuju svoj drugi studijski album "Abandon Ship".

Naime, nakon točno dvije godine bend ponovo objavljuje studijski album za istu diskografsku, slobodno mogu napisati vizionarsku, blues kuću Ruf Records.

Nakon, Bette Smith, pred nama je još jedan, mogu to tako i napisati, "neobičan" studijski uradak. Ruku na srce, oba imaju snagu, srce i dušu. Glazbenici prezentiraju svoju glazbenu furku na način koji im odgovara i koji ih jednostavno nosi. Da li je to rock, soul, r&b, ragtime, blues ili nešto drugo, to doista nije važno. Ono što je jedino važno je to da glazbenici osjete u sebi da rade pravu stvar.

Od 16.-17.ožujka u norveškom gradu Hell održavao se "8th European Blues Challenge 2018", između 21 izvođača upravo su The Ragtime Rumours odnijeli pobjedu. Svi bendovi imali su 20' da pokažu zašto i zbog čega pripadaju pozornicama diljem svijeta.

Osobno, iako ovo i dalje nije "pure blues" ovo je ipak malo više retro, činjenica je da bez obzira na sve, ova priča ima svoj multiplicirani glazbeni izričaj i značaj. Naime, ragtime ima debelo uporište u povijesti ovog glazbenog stila. No, ovi glazbenici idu još korak dalje. I upravo to njihovo istraživanje vjerujem da im je donijelo ovo zasluženo i pripadajuće mjesto. Svih 12 skladbi pokušavaju nam ispričati upravo tu povijesnu priču.

Thimo Gijezen (gitare, harmonika, klavir, back vokali ); Tom Janssen (akustična i električna gitara, banjo, usna harmonika i vokal), Sjaak Korsten (bubnjevi, udaraljke back vokali), Niki van der Schuren (kontrabas, bariton sax, flauta i vokali), to je ekipa koja nam je snimila ovaj ponuđeni glazbeni sadržaj. I da, nema nikakve sumnje, ovi glazbenici itekako znaju što rade i što im je činiti i da... oni to upravo i čine. I čine to vraški dobro, efektno, sav taj blues, ili bolje napisati glazbeni izričaj, predaju slušateljstvu, koje je doista na prvu iznenađeno onime što čuju. Sami glazbenici u bendu o svemu tome, kažu: "We combine our inspiration for ragtime music with the styles of blues, gypsy jazz and rock ‘n’ roll. We call it rag ‘n’ roll…”. To je možda i ponajbolji opis njihove glazbene forme.

Danas, kada mnogi poklonici ove glazbe bivaju bombardirani brojnim više-manje predvidljivim glazbenim formama, ovo što nam nudi The Ragtime Rumours je apsolutno nešto novo, nešto potpuno drugačije od drugih i zato i je toliko zanimljivo.

S druge pak strane, prošle su pune dvije godine i pred nama je sad njihov drugi studijski album, a cijela se priča ponavlja jer, ruku na srce, tako nešto već dugo se nije čulo na glazbenoj sceni. 12 skladbi snažno govore o izraženom potencijalu ovog benda u svakom pogledu. No, osim inventivne glazbe ovdje se radi i o izuzetnoj lirici u pjesmama, koje su bogate odličnim dosjetkama, izuzetno duhovito, vrckasto i pomalo djetinjasto bend se poigrava sa svime i svačime. I što je najvažnije, to ih uopće ne brine.

PREPORUKA:
Ako mislite da ste sve to čuli prije, varate se! Talentirani The Ragtime Rumours na svom drugom albumu "Abandon Ship" donose i predaju nam nešto novo, nešto drugačije, nešto što nam krijepi naše glazbeno biće i tjera nas da se dobro zabavimo.

Ovaj bend mogao bi učiniti prave stvari upravo tom svojom modernom glazbom. Oni su svega svjesni i jako dobro znaju da je njihovo vrijeme upravo sada i da ono zapravo tek dolazi. A upravo to što tek dolazi, oni to naprosto moraju iskoristiti. Zanimljivo, veselo i neopterećeno, ali i vrlo ozbiljno glazbeno djelo.

O svemu sami kažu:"Blues purist be damned. "Abandon Ship" is music without Limits, for listernes without blinkers. We think rules are meant to be broken. And we love breaking the rules!"

Više o svemu saznajte na:
https://theragtimerumours.com/
https://www.facebook.com/theragtimerumours/
https://www.instagram.com/theragtimerumours/?hl=nl
www.rufrecords.de
https://www.youtube.com/channel/UCfR8kd-uStZtnWbsWVIPfsQ

Popis pjesama:

1. Abandon Ship /3:42
2. Mister Moon /1:42
3. 5h Left /2:04
4. Yes, My Darling Daughter /3:09
5. Fieldman Song /3:36
6. Sky Is Turning Dark /4:02
7. A Romantic Story Between Minnie And Dave /3:22
8. Sway With Me /2:55
9. I Can't Sing The Blues /3:09
10. Pinocchio /4:42
11. Undressing Me /2:25
12. Valley Of The Gods /4:40

(Ruf Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere