Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Prije puno godina pisao sam ovako: "Moje osobno nepisano pravilo je da hrvatska blues izdanja imaju prednost i prioritet pred stranim izdanjima. Zašto? Pa Bog je valjda sebi prvom stvorio bradu, a onda svima ostalima, tja barem tako kažu.

Drugo, naprosto uživam kada ono, što imam prigode čuti odmah, onako na prvu podiže moje obrve prema čelu i to je znak da ću se ugodno iznenaditi… i zato krećem u preslušavanje sadržaja kojeg nude The Mezcal Moon. Njihov novi EP "Heavy Blues" već svojim nazivom govori mnogo. EP je objavila izdavačka kuća Spona, kao što je to i učinila njihovim album "Mothertongue" sada već daleke 2013.godine.

E sad, svi oni koji ništa ne znaju samo da slušaju ponuđene snimke rekli bi vrlo "cool" odličan band, kaj su ti frajeri Ameri ili ?! Ovih 22' daje svima nama koji znamo o čemu se radi a znamo, jer imamo album u svojim rukama i vidimo da se radi o labinskom blues bandu. Glazbu i tekstove je napisao Mauro Černjul-Mova , a aranžmane su napravili Željko Glavičić – Žik, Mauro Širol i Mauro Černjul - Mova.

Moram priznati da nisam bezveze davno napisao: "The Mezcal Moon je bend koji praši iskreno i dinamično. Ono što odskače od ostalih svakako je beskompromisni sudar vokala, gitare, basa i bubnjeva, što u konačnici daje strahoviti rezultat. Dobivamo rock 'n' blues u maniri velikih, legendarnih rock 'n' blues trija.’’ –SoundGuardian, tako naime, stoji u njihovom ‘’press letteru’’ . A meni osobno, i sada, kada slušam i preslušavam ove materijale doista je jako žao što nismo nikada dobili taj drugi njihov album. A ovo su zapravo pjesme,koje su dio tog drugog albuma, koji jednostavno nije realiziran. Stoga ovaj EP ostaje jedini svjedok tog vremena i nesuđenog drugog albuma.

Mauro Širol, bubnjar The Mezcal Moona, kaže: "Najgora stvar je da pjesme ostanu u nekoj ladici ili na nekom hard disku. Odlučili smo da iako bend ne postoji već par godina objavimo ovaj EP - sirov i ne pretjerano obrađen, no svejedno moćan - da posluži kao svjedok jednog vremena, jednog grada i jedanog benda."

Kada bi se mene pitalo ja bih band iskreno zamolio da još jednom o svemu razmisle i da krenu možda za neko vrijeme u novu avanturu oko snimanja tog ‘’fucking’’ drugog albuma. Teško je nas istinske zaljubljenike u ovaj glazbeni žanr ostaviti bez ovakve mjuze!

U ovih 22’ čujemo odličnu svirku odličnog banda, koji izvrsno djeluje u ovoj vrlo zahtjevnoj prezentacijskoj formi. Da, tu nema skrivanja, tu nema stavljanja stvari pod tepih. Ovdje se radi o tome da imaš instrument i braco moj …pokaži što znaš… e, da o tome se radi.

Nisam ni mlad, niti mi je sad njihova mjuza nešto što prvi puta čujem i koju slušam i koja me oduševljava svojim sadržajem, onako na prvu! Sve, upravo suprotno: imam godina, imam iza sebe brdo preslušanih albuma i da, ne okidam se baš na sve onako na prvu.

Ali njihov glazbeni sadržaj ima snažno djelovanje na moje unutarnje biće, dok prigušena sliderski nastrojena svirka i odmjerana, ali zapravo razularena ritam sekcija uvodi me PONOVO u njihov sjajni glazbeni svijet! Šteta, zaista prava šteta što band više ne djeluje, jer ovo je samo djelić, onog što se trebalo naći i čuti na tom nerealiziranom drugom albumu.

PREPORUKA:
The Mezcal Moon objavio je EP "Heavy Blues", koji nam nudi SAMO (4) četiri moćne heavy blues autorske pjesme na engleskom jeziku.

Ovaj EP direktno i bez imalo zadrške nam govori i pokazuje da su barem sada The Mezcal Moon aktivni, vjerujem da bi sve bilo možda drugačije. Iskreni, direktni, moćni i vrlo sigurni u ono što rade, oprostite...što su radili i imali su "ono nešto" i bili drugačiji, ali baš drugačiji od drugih! Teško mi je, što ih nema !

Više o svemu saznajte na:
www.spona.biz/
www.facebook.com/SponaMusic/
twitter.com/Spona_Music
www.croblues.com/
EP možete poslušati ovdje: bit.ly/34TcfqP
www.deezer.com/hr/album/182517692

Popis pjesama:

1.Blue Rays on Me
2.End Of Time
3. On Humid Ground
4.She, Van Nelle and Whiskey

(Spona)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike