Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kada sam otkrio da je ovo izdanje objavljeno još u svibnju, a ne pred kraj srpnja prošle godine, kako sam mislio, jednostavno sam ostao posramljen. Zašto? Ovo je glazbenik s kojim sam radio intervju, s kojim sam pričao i prije i poslije koncerta, istinska legenda blues pa i rock scene u Velikoj Britaniji. On je Norman Beaker!

Izdanje "Running Down the Clock (50th Celebration Year)" 8. svibnja objavila je izdavačka kuća Clock Records, a moja malenkost tek nakon osam mjeseci donosi ove svoje dojmove i zato se crvenim! Doista nije fer, ali što mogu, tako je ispalo!

Da, obilježavati i proslavljati 50 godina karijere uopće nije mala stvar. Svi to jako dobro znamo! "Running Down the Clock (50th Celebration Year)" dvostruki je album koji nam donosi 18 pjesama koje s tako puno snage i poticaja prezentira sam Norman Beaker. A on je sjajan gitarist koji se sjajno snalazi u ama baš svim nama poznatim i različitim glazbenim stilovima. Istovremeno, on je i vrsni pjevač i provjereni tekstopisac.

Najveći utjecaj na Normana bez ikakve sumnje odradio je Freddie King. Kako sam Norman ističe: "Uvijek sam volio njegovu emociju i agresiju, njegov glas… izvrstan je gitarist. Jack Bruce i Alexis Korner su jako utjecali na mene. Jack je jako utjecao na mene i moju karijeru načinom na koji svira i intenzitetom kojim svira."

Shodno tome, blues je bez ikakve dvojbe postao "rocky“ u zadnje vrijeme, na primjer, tu je ova spika s Joe Bonamassom. Pretpostavljam da se glazba uvijek mora razvijati. Pri sviranju bluesa, Normanu je i dalje važniji blues a ne njegovi rock elementi, iako ponekad voli svirati i rock.

Njegova svirka gitare prebogata je svim onim što krasi najbolje iz baš te gitarističke branše. Ta Normanova sposobnost da bude dio ekipe ako treba, ali i da bude glavna faca doista sve fascinira. I naravno, u svim ulogama i na svim pozicijama on je doista jednako dobar. Norman je najbolji kada svira i prelazi iz bluesa u blues rock, country rock, blues balade i boogie, od kojih nijedan nije previše udaljen od one točke koja označava "groove laden shuffle." Ubitačna ritam sekcija, basist John Price, te neumoran bubnjar Leo Andjelković pružaju mu sjajnu količinu i vrstu energije, koja je istinsko pogonsko gorivo za Beakerovu gitaru i njegov glasovni potencijal. Na kraju svi zvuče maksimalno nadahnuto, koncentrirano i uz takvu znalačku svirku priređuju nam doista izvrsni glazbeni doživljaj.

Na albumu čujete mnoge glazbene utjecaje, od JJ Calea preko Marka Knopflera sve do Delberta McClintona. Nema se što dodati, odlična glazba, sjajan glazbeno-stilski odabir. Jednom riječju ludilo!

PREPORUKA

"Running Down the Clock (50th Celebration Year)" donosi 18 skladbi i govori puno o samom Normanu Beakeru, istinskom majstoru svog zanata. On na ovom prikladnom slavljeničkom izdanju predstavlja svoju viziju prezentacijske forme bez obzira o kome se glazbenom stilu i samom načinu rada radi.
Ili, ako baš želite, mogu to i ovako napisati: "Running Down the Clock (50th Celebration Year)" Normana Beakera istinska je proslava glazbe koju volimo, pa čemu dvojiti, znamo o čemu je riječ. Poslužite se i uživajte!

Više saznajte na:
www.normanbeaker.com/
www.facebook.com/normanbeakerband
twitter.com/NormanBeaker
www.instagram.com/normanbeakerband/
itunes.apple.com/gb/artist/norman-beaker-band/3194684
open.spotify.com/artist/3qffz6QnVWoXG5NZqyM9gt
www.deezer.com/us/artist/390151
www.youtube.com/channel/UCnU7_Zm4374B0suzKda1LdA

Popis pjesama:

1. Take Me to Your Pleasuredome
2. What Am I Doing Here
3. What We Do For the Blues
4. Making It Up
5. My Great Escape
6. Take It or Leave It
7. She Heals My Soul
8. In Your Hands
9. Long Before You Came Along
10. Digital Curse
11. Summer Song
12. Heart of Stone
13. Running Down the Clock
14. Lady of the Moon
15. Feeling from the Start
16. K.O.D
17. Change to Us
18. She Comes with a Warning

(Clock Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike