Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pred vama je još jedna ekskluzivna promocija, album "Express Connection", koji upravo danas, 16. travnja, ima službeni "street date". Blue Heart Records stoji iza objave albuma, a globalnu radijsku promociju podupire i provodi memfiška Blind Racccoon. No, najvažnije je da iza svega stoji Tomislav Goluban.

A tko nije čuo za Tomislava…? Ovo definitivno nije prostor i mjesto gdje bi se takvi trebali zadržavati. Ne, to nije ni nepristojno niti brutalno, tako zapravo stvari stoje. Blues Corner je mjesto gdje svi koji vole blues i koji razumiju ovu priču itekako dobro znaju da je to prostor gdje mogu pokupiti informacije vezane uz svjetsku ili domaću blues scenu.

Upravo u ovoj zadnjoj Tomislav Goluban već više od dva desetljeća je prisutan na ovaj ili onaj način. On jednostavno živi taj blues, ali i živi od bluesa, on je profesionalni glazbenik koji je odlučio da je to njegov životni poziv i tu se doista daje 100%.

Možda vam zvuči pomalo pretjerano, ali upravo je on na neki način postao vrlo značajan i eksponiran u tim razmjerima izvan Lijepe naše! I kaj je najbolja fora, u tome nije sam, otvoren je put i za sve one koji svojom kvalitetom i angažmanom imaju predispozicije da mogu biti dio tog miljea. Naravno, u početku sve je to izgledalo kao neka egzotika, kao neki SF, ali postupno stvari su se počele mijenjati do te faze da su hrvatski blues glazbenici i njihovi albumi postali sastavni dio relevantnih svjetskih blues top ljestvica. Da, hrvatski blues glazbenici rade i snimaju s poznatim europskim i svjetskim blues umjetnicima u poznatim i priznatim studijima te su u svemu ravnopravni nositelji ove glazbene priče. Ruku na srce, nikada nisam ni sam vjerovao da ću o tome pisati i govoriti baš na takav način, ali, eto, to je stvarnost i doista mi je neopisivo drago što je baš tako.

No, 'ajmo sad malo o albumu "Express Connection". Ponovno u taj proces Tomislav okuplja američku ekipu: David Green (bubnjevi), Bill Ruffino (bas), Rick Steff (klavijature), izuzetni gitaristi Mark Johnson i koproducent Jeff Jensen, uz Kirka Smothersa na saksofonu i Marka Franklina na trubi, koji su stvorili u tri pjesme autentični "Memphis Horns sound" učinili su da ponovno nakon vrlo hvaljenog prošlog albuma "Memhis Light" osjetimo tu izvrsnu, pulsirajuću atmosferu i na ovom novom albumu. Dodatno, cijelu stvar je podigla zaista sjajna pjevačica Kelly Zirbes, tako da mi kao slušatelji naprosto osjećamo taj naglašeni "blues feeling". Nema nikakve sumnje, svi članovi ove sjajne ekipe, cijelom glazbenom sadržaju albuma dali su nevjerojatan, sjajan vjetar u leđa.

O umješnosti i virtuoznoj svirci "usnjaka" ovog zagorskog "harp wizarda" uopće neću trošiti ni vrijeme ni prostor. O tome sam već doista sve napisao i svima je jasno da tu dileme nikakve nema. Ali što je to što njegovoj tehnici daje tu snagu, energičnost, suptilnost i ekspresiju? I opet, ruku na srce, teško je opisivati nečiju tehniku sviranja ili umješnost prezentacijske forme. No, kad je riječ o Tomislavu Golubanu, onda valja probati okrenuti stvar naglavačke. Njegova tehnika je njegov osobni spoj i umjetnički izričaj, on jednako dobro zvuči kada svira "Rollin' n' Tumblin", "Seeds In The Bag" i "Išel budem v kleticu".

Njegov 12. studijski album nudi nam deset skladbi: devet originala i jednu obradu. Sve pjesme krasi iskrena i dojmljiva prezentacijska forma u kojoj se ističe Tomislavov eksponiran "usnjak". Svi se slažemo da "Express Connection" samo nastavlja svoju namjeru da dokaže da je glazba uistinu međunarodni jezik i, kao što sam naslov albuma sugerira, sredstvo je za povezivanje svih ljudi diljem globusa.

Paul Butterfield, legenda Chess Recordsa, Little Walter i Sonny Terry čini mi se da su nekako jedni od najvažnijih karika koje su Tomislava Golubana odredile kao glazbenika, koji čuva naslijeđe bluesa, ali istovremeno on stalno radi, istražuje i donosi nam nove i potpuno svježe i zanimljive glazbene priče.

Preslušavajući album u više navrata osjećao sam neku vrstu nemira, nespokoja, a kada bi taj "feeling" poprimao neke veće razmjere Tomislav je snažno sve to ograđivao svojim "usnjakom" i cijelu stvar vrlo rutinirano glazbeno oslikava i izvodi predmetni blues.

Naravno, i ovom novom studijskom materijalu treba dati priliku i neka se sve što čujemo jednostavno pretoči u naša glazbena bića, jer ima se što čuti!

Na kraju evo samo nekih neospornih činjenica vezane uz njegov rad i djelovanje: Tomislav Goluban dobitnik je nekoliko najprestižnijih hrvatskih glazbenih nagrada (Porin); osnivač je Etno Blues festivala u svom rodnom kraju; vodio je blues radio emisiju na hrvatskom nacionalnom radiju i bio je jedan od njih osnivača i prvi predsjednik udruge "Hrvatske blues snage" (Croatian Blues Society), koja je dobila nagradu „Keeping The Blues Alive“ u 2019.

Preslušavajući njegovu diskografiju, otkrivamo delta, country i chicago blues, zydeco, world, etno glazbu, rock 'n' roll i pred nama se jednostavno otvara i nudi taj čudesni svijet glazbe.

Njegov "Memphis Light" zauzeo je 69. mjesto među 200 najboljih blues albuma na Roots Music Report u 2020. i smjestio se na 41. mjestu na top ljestvici suvremenog bluesa. Njegov "Chicago Rambler" zauzeo je 86. mjesto na top 200 Blues albuma iz 2019. godine na Roots Music Report. Također se našao na 5. mjestu albuma kada je u pitanju prezentacija chicago bluesa.

PREPORUKA

"Express Connection" je već 12. studijski album našeg Tomislava Golubana i mogao bi biti svojevrsna kruna njegovog profesionalnog ciklusa. Svaki novi album bio je korak naprijed, no sad je stvar puno drugačija, jer Tomislavova priča je dobila svoj svjetski obol i više apsolutno nije nikakva nepoznanica, već se ta priča razvija u onom pozitivnom smjeru i kontekstu.

American Blues Scene o svemu piše na ovaj način: “There are very few blues artists like Goluban and he’s doing something new that lots of blues fans are going to want to check out.”

Rick J Bowen, tvrdi: “Express Connection” is another fine example of how Tomislav Goluban plays and sings with a strong passion and a flash of humor in the music he loves."

Više o svemu saznajte na:
www.goluban.com
www.facebook.com/TomislavGolubanBand
www.twitter.com/TomislavGoluban
www.instagram.com/tomislavgoluban
www.youtube.com/user/TomislavGoluban
music.apple.com/us/album/express-connection/1554959430
www.amazon.com/Express-Connection-Tomislav-Goluban/dp/B08VRKK3QK
goluban.com/media/promo-kit/artistnameTOMISLAVGOLUBAN.mp3
blindraccoon.com/clients/tomislav-goluban/

Popis pjesama:

1. Express Connection
2. Used To Be Someone
3. Babe On The Run
4. Pale Blue Eyes
5. Shoestring Blues
6. Extra Boom
7. Seeds In The Bag
8. Bite Me Like A Snake
9. No Future In Your Past
10. Beast Walk

(Blue Heart Records / Blind Racccoon)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike