Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ponekad se baš čudim što neki bendovi samo tako, lagano, gotovo bez imalo frke uđu u naše diskofilske živote i potom samo ostanu i nastave biti dio naših svakodnevnih preslušavanja. Na njih i na njihov nastupni album "Here And Now" bio sam upozoren od strane kalifornijske promotivne kuće FRP i tako su Ellis Mano Band ušetali i u moju fonoteku.

25. lipnja diskografska kuća Jazzhouse Records objavljuje im album "Ambedo", koji svojim sadržajem samo dokazuje da ne morate biti isključivo tipični blues ili rock n' blues bend da bi vaša glazbena priča bila u tom štihu.

Ako bilo tko od vas posluša ovaj album, na prvu svatko će reći da ovo uopće nije blues niti ga treba tako određivati. Osobno, držim da jednostavno treba album pustiti i neka proteču te gotovo 42 minute i onda razložno i smireno razmislite i pustite neka glazba učini svoje i odmah ćete jasno prepoznati "ono nešto" u pjesmama u kojima bend daje svoje refleksije na glazbeni pogled Brucea Springsteena. Ali EMB čine to na svoj originalni način i to zaslužuje veliki respekt. Jedan moj frend mi kaže: "Mike, već 6 puta za redom slušam Ambedo i... gdje točno ti čuješ blues?!" Ja samo odgovaram: "Ja ga čujem, ako slušaš stvari na način da se oslobodiš ograda, da se samo prepustiš glazbi i ta plavičasta izmaglica samo će onako, potiho i neprimjetno doći i prekriti tvoje mjesto, prostor i stvorit će se upravo taj inervirajući ugođaj. Ma, neosporno, tada tek priča počinje i nema ti druge nego da uživaš."

Ovo je nedvojbeno snažna glazbena priča, koja vjerujem nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Chris Ellis (vokali), Edis Mano (gitare), Nico Looser (bubnjevi) i Severin Graf (bas) čine ovaj bend i uz dojmljiva Edisova producentska rješenja ponovno su nam isporučili album koji će u ovim našim rock n' blues krugovima izazivati opravdani respekt.

Teško da je u svojoj cjelovitosti ovo blues album, no to nam se tako čini na prvu! To je ono što smo već apsolvirali. Naime, ono što je zapravo potrebno malo je vremena da se pažljivo posluša ovaj album i da nakon pomnog preslušavanja samo tako apsolvirate i upijete ovaj album. U tom procesu pomnog preslušavanja, osjetit ćete taj nevjerojatni bluesy ugođaj. Istina je da njihov bendovski, eksponirani i čvrsti rockerski stav dominira, to se čuje u svakoj noti, u svakom tonu, ali jednako tako tu je ta plavičasta koprena, koja tako suptilno i cjelovito pokriva svih deset skladbi.

EMB već su dugo vremena prisutni na glazbenoj sceni a pjevač Chris Ellis i gitarist Edis Mano radili su zajedno u nekoliko vrlo uspješnih bendova i imaju doista dugu glazbenu vezu. Dok dojmljiva ritam sekcija snažno podupire tu njihovu vezu i stoga bend izvodi doista impresivnu glazbenu priču.

Ova glazbena priča ponovo ima snažnu i zaokruženu poruku u kojoj jednostavno znamo što nam je činiti: samo slušati nadahnutu prezentaciju i prepustiti se da ta i takva glazba učini svoje.

PREPORUKA

Puno je možda čak i onih koji se sprdaju kako se Europa i njezina rock n' blues scena mogu sakriti pred američkom, no nije to baš tako i tu se doista krije "brdo" izvođača i imena koja svakako iznenađuju svojom kvalitetom ili snagom. A pored ostalih Ellis Mano Band svojim albumom "Ambedo" istinski su dokaz da je to baš tako!

Naime, Ellis Mano Band prije točno mjesec dana objavili su novi studijski album kojim definitivno čine još jedan korak dalje i više i nadam se da će, ako ova boleština popusti, vrlo brzo veći broj glazbenih poklonika pohrliti na njihove koncerte provjeriti o čemu se ovdje radi. Iskreno se nadam da ćemo se uskoro vidjeti i uživati na koncertima Ellis Mano Banda.

Više o svemu saznajte na:
www.ellismanoband.com
https://www.facebook.com/EllisManoBand
https://www.instagram.com/ellismanoband
http://www.jazzhausrecords.com
http://www.jazzhausrecords.com
https://open.spotify.com/artist/6eytwpfdItqr7BxmsXS6qo?si=kbN1JjIuRKGs4pmB-fSn2w&nd=1
https://music.apple.com/at/artist/ellis-mano-band/1357548537
https://orcd.co/ellismanobandambedo
http://www.jazzhausrecords.com
https://www.jazzhausartists.com/tourd

Popis pjesama:

1. The Horrible Truth 3:33
2. Sweet Sin 3:13
3. Ambedo Mind 3:35
4. The Fight For Peace 5:46
5. Johnny & Susie 4:06
6. Long Road 3:50
7. The Question 3:37
8. Breakfast 5:45
9. Keep It Simple 4:18
10. Heart 'N Mind 4:06

(FRP / Jazzhouse Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike