Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Prije samo tri dana njemačka izdavačka kuća Ruf Records objavila je dvostruki CD, kompilaciju meni jednog od najdražih bendova novije generacije, Thorbjorn Risager & The Black Tornado.

Onako na prvu, jedva sam čekao da se u mojim rukama nađe ovo izdanje koje u sebi donosi ludu glazbenu priču, koje se proteže na više od dva desetljeća nevjerojatne glazbene karijere. "Best of First Decade, Vol.1" donosi na pregled uspješnice ovog danskog rock n' blues benda, koji je od svog nastanka pa do danas samo rastao, samo težio ići dalje i taj njihov predan rad i upornost donosi mu nevjerojatne reference od kojih se mnogim istinskim glazbenim znalcima diže kosa na glavi. Koja svirka, koji vokal, koji "feeling" gdje se može čuti takva strašna kombinacija, jer u jednom vokalu stapa se ono što čujemo u vokalima Raya Charlesa, Davida Claytona Thomasa, Boba Segera, Joea Cockera i Howlin' Wolfa. Ljudi, to je prosto nevjerojatna vokalna fuzija, koja vas svojom snagom, izražajnošću i intenzitetom baca na glavu. Sve se to stopilo u grlu Thorbjorna Risagera i apsolutno upečatljivom glazbenom backgroundu njegovog patećeg benda The Black Tornado.

Svoje prve korake početkom 21. stoljeća Thorbjorn Risager & The Black Tornado izgrađuju u zadimljenim klubovma Kopenhagena i za sobom vuku nevjerojatnu količinu odanih fanova, koji definitivno daju sve samo da budu dio njihove glazbene priče. Njihovi nastupi sjajno pokazuju kuda vjetar puše i kako će se ta priča razvijati.

"Best Of First Decade Vol.1" nudi nam sjajan presjek upravo tog razdoblja, prvog desetljeća gdje i sam nisam bio svjestan što se to kuha u danskoj rock n' blues kuhinji. Sama činjenica da bend do sada iza sebe ima 11 albuma, što studijskih a što live, zapravo dovoljno sama govori da su Thorbjorn Risager & The Black Tornado nevjerojatno luda i apsolutno jedinstvena pojava i glazbena priča.

Thorbjorn Risager & The Black Tornado spadaju u kategoriju izvođača koji vrlo nadahnuto i kvalitetno spajaju sve ono što vrijedi i sve te glazbene elemente spajaju u apsolutno jedinstvenu glazbenu sliku. Nije to samo dobra glazba, nije to samo nevjerojatan ugođaj; to je zapravo sve ono što dolazi nakon ili tijekom preslušavanja albuma. Ta zapravo nevjerojatna priča glazbeno je podebljana sadržajem kojeg nam nudi drugi CD nazvan "Best of Second Decade, Vol 2."

"Best Of Second Decade, Vol 2." kreće s "If You Wanna Leave" s albuma "Too Many Roads" iz 2014. i još uvijek osjećam kako me kao "grom iz vedra neba" pogodio taj apsolutno nevjerojatni glazbeni udar. Red studijskih i red live snimaka raspomamit će vas i priča više apsolutno nije ista. Sada je došlo do prekretnice u ama baš svakom segmentu i ta njihova razularena svirka polako biva prikupljana i sabijena u priču koja će vas otpuhati.

Naime, ni Thorbjorn ni bend nisu ni sanjali da bi se moglo dogoditi tako nešto, da će album "Too Many Roads" napraviti takav nered na svjetskoj blues sceni. Svi su bili zatečeni, ali zadovoljni i sretni! Shodno tome, sa živom reputacijom koja ih je pratila, bend je bio prirodni, normalni i logični kandidat za poznatu Rufovu seriju "Songs From The Road" iz 2016. Bio je to ponovno strašni i pravi pogodak i u naše uši dobili smo svu onu "live" svirku i vibru, koju nismo mogli dobiti u stvarnosti. Bio je to istinski užitak i pravi nadomjestak za ono što smo uskraćeni, ali ne svojom krivnjom i drago mi je da jednostavno mogu svjedočiti o kakvoj se tu kvaliteti i snazi radi.

PREPORUKA

A što da vam više duljim, što da se u ovoj priči ponavljam ili gubim… jednostavnije je pustiiti najprije prvi CD i na eks popiti svu tu izvornost, energiju, emociju! I taman kad ste mislili odmoriti, pred vama se otvara drugi CD i vi ponovno odlazite u taj plavičasti svijet, u to plavičasto okružje u kome se svi mi tako dobro osjećamo i uživamo. Ovo je odlično glazbeno štivo, koje samo treba nabaviti i uživati, ne čekajte ni sekunde!

A sam Thorbjorn o svemu zaključuje: "Thanks to everybody who participated in bringing this album together, and to all our wonderful fans out there. We hope you enjoy the album, and we'll be seeing you somewhere down the line."

Više saznajte na:
https://risager.info
https://twitter.com/RisagerBand
https://smarturl.it/Risager_ComeOnIn

Sadržaj izdanja:

CD 1
1. Rock n Roll Ride / 04:20
2. Rhythms Of The Night /03:46
3. You Can Have it Your Way/03:23
4. Burning Up/04:12
5. Stand Beside Me/05:11
6. Love Turned Cold/03:56
7. Eyes That Turned Away/03:49
8. On My Way/03:27
9. You Better Pay Attention//02:55
10. You Walked Right Into My Heart/03:08
11. I Won't Let You Down/02:54
12. In The Back Of My Mind//03:33
13. Heart Of The Night/05:19
14. All I Want/03:50
15. Ain't Ever Gonna Leave No More/03:51

CD 2
1. If You Wanna Leave/04:15
2. Last Train/03:26
3. Paradise/05:00
4. I Used To Love You/03:53
5. Hold My Lover Tight/04:08
6. China Gate/04:04
7. Never Givin In /04:55
8. Dreamland/05:54
9. Too Many Roads/03:27
10. Baby Please Don't Go /3:26
11. Sin City/04:07
12. Maybe It's Alright/04:28
13. Through The Tears/04:30
14. Come On In/04:12
15. Long Forgotten Track/04:28
16. High Rolling/05:03
17. Same Old Lies – Part Un/03:05
18. Same Old Lies – Part Deux/03:10

(Ruf Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike