Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ola…la… evo ga opet, ovog nadahnutog, raspaljivog Teksas bluesa od prve milisekunde albuma "Tempting Fate", odlične Carolyn Wonderland, koja je nedavno potpisala za jednu od najpoznatijih blues izdavačkih kuća čikašku Alligator Records. Ekipa iz Alligatora, predvođena Bruceom Iglauerom odlučila je da prije samo četiri dana, 8. listopada i službeno objavi ovaj izvrsni album.

Niti 44' sadržaja, kojeg nam nudi ovogodišnji studijski album "Tempting Fate", nije trebalo proći da zadovolji svu moju potrebu za odličnim Teksas rock n' bluesom, kojeg nam tako iskreno isporučuje odlična glazbenica Carolyn Wonderland. A tko je zapravo ona?

Carolyn Wonderland je glazbenica koja je znalački sjedinila brojne glazbene utjecaje koji u sebi nose i sadrže razne glazbene ritmove. Samo trebate poslušati album i sami ćete vrlo brzo čuti od kuda vjetar puše. Ta njena glazbena fuzija toliko je dobra, poticajna i, zapravo, vrlo osobna, što je vrlo bitno. Carolyn je svestrana glazbenica koja je svojim glazbenim radom i djelovanjem polučila brojne suradnje i svirke kao pred izvođač renomiranih blues glazbenika, kao što su: B.B. King, Johnny Winter, Buddy Guy, the Allman Brothers, Delbert McClinton i Buddy Miles. A to nam je, naravno, samo dokaz više koliko je Carolyn dobra i svestrana. Bilo je samo pitanje vremena kada će svoj talent i kvalitetu poduzetno uložiti i, vjerujem, vrlo efektno oploditi.

Sama Carolyn svira električnu, akustičnu i lap steel gitaru, trubu, klavijature te pjeva. A kad smo kod njenog vokala, mnogi ju uspoređuju s velikom i legendarnom Janis Joplin. No, Carolyn doista snažno i vrlo inventivno iznosi svoje vokalne modulacije, koje će mnoge ostaviti bez teksta. Da, strašna je! I to valja naglasiti.

Svoj nastupni album "Play With Matches" snimila je za nezavisnu izdavačku kuću "Big Mo" još tamo 1995. godine. Od tada pa do danas, Carolyn je u potpunosti izgradila i uobličila svoj glazbeni izričaj, cijeloj priči dala je svoj osobni, originalni glazbeni izričaj, koji je u svojoj osnovi istinski Teksas rock n' blues, ali ima tu doista raznih i vrlo inervirajućih glazbenih formi. Slušajte i osjetiti ćete gospel, čut' ćete nadahnutu glazbu koja je odlični rock n' blues, slušati, ali i plesati ćete uz doista odličnu prezentaciju baš onoga što mi volimo.

Za ovaj album Carolyn su potpomogli sljedeći glazbenici: Kevin Lance (bubnjevi, udaraljke i back vokal "Honey Bee"), Bobby Perkins (bas), tu su još: Dave Alvin (ritam gitara u "Crack in The Wall"', "Fragile Peace And Certain War" i druga solo gitara u "Loser"), Red Young (orgulje u "Broken Hearted Blues", "The Laws Must Changeand Fortunate Few" i klavir u "On My Feet Again"), Marcia Ball (klavir u "Texas Girl And Her Boot"), Cindy Cashdollar (Lap Steel gitara u "Crack In The Wall" i "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry"), Shelley King (back vokali u "Texas Girl And Her Boots", "Honey Bee" i "Loser"), Jan Flemming (harmonika "Crack In The Walland" i "Honey Bee"), Jimmie Dale Gilmore (vokal u "It Takes A Lot To Laugh i It Takes A Train To Cry"). Na kraju tu je i sama Carolyn Wonderland (vokali, solo gitara, Lap Steel u "Fragile Peace And Certain War", zviždanje u "On My Feet Again").

Svi zajedno snimili su i odradili su jednostavno sjajan album, koji će svakako promijeniti brojne poklonike ove glazbe da se još čvršće vežu uz njenu prezentacijsku formu. I stoga, nije nikakvo čudo što se o njoj govori i piše:

"Hey, have you heard Carolyn Wonderland? She’s something else. She should be nationwide." - Bob Dylan, talking to Asleep At The Wheel's Ray Benson

"Carolyn Wonderland is a fiery blues rocker with incendiary guitar shops and raw, powerful vocals." - NPR Music

"Mighty and joyous rock-injected blues... luxurious vocals and fine guitar work. Her voice is as muscular as her name is evocative." - Austin Chronicle

"Carolyn Wonderland is the real deal. She’s an amazing guitar player. And damn, can she sing." - Los Angeles Times

Sve ovo nikako nije samo tako, bez veze… ove izjave, ove rečenice itekako snažno odzvanjaju u svim glazbenim krugovima i tako cijela ova priča dobiva sasvim primjeren značaj i status. A to potvrđuju i sljedeće činjenice. Carolyn Wonderland posljednje je tri godine provela kao glavna gitaristica Johna Mayalla, legende bluesa, a sada se pridružila nevjerojatnoj obitelji Alligator Records i to kao PRVA gitaristica u 50-godišnjoj povijesti ove najpozanatije svjetske izdavačke kuće.

PREPORUKA

Svoj nastupni album "Tempting Fate" za Alligator Records, Carolyn Wonderland snimila je uz produkciju Dave Alvina poznatog "roots" glazbenika i, naravno, vrhunsku ekipu glazbenika koji su zajedno iznijeli ovu nadahnutu glazbenu priču. Njen, inače već 11 studijski album i dalje nam nosi sjajne, originalne skladbe uz blistavi gitaristički rukopis i nevjerojatno intenzivan, prodoran vokal. Čuje se kako na albumu Carolyn i ekipa vrlo nadahnuto spajaju blues, rock i Americanu. Ali to nije sve. Njezino pjevanje koje hladi kralježnicu, duboko u duši podudara se s njezinom hrabrošću. I ona ima smisla za pisanje pjesama koje zvuče poput instant klasika.

Ako ste poklonik dobre glazbe, ako ste tek krenuli u blues, evo odlične prilike da uz izvrstan album "Tempting Fate" u potpunosti i bez ikakvih zadrški bezuvjetno zavolite ovaj glazbeni stil. I, stoga, ako već niste, potražite ovaj album i doista nećete požaliti.

Više o svemu saznajte na:
www.carolynwonderland.com
https://www.facebook.com/wonderchicken
instagram.com/carolyn.wonderland
www.alligator.com
https://www.facebook.com/AlligatorRecords/
https://www.instagram.com/alligatorrecs/
https://twitter.com/alligator1971
https://www.youtube.com/channel/UCjRuSI9wOvVKrKMPmjabYQA
https://www.alligator.com/index.cfm
AirPlay Direct Link:www.AirPlayDirect.com/5007Wonderland

Popis pjesama:

1. Fragile Peace And Certain War (3:58)
2. Texas Girl and Her Boots (4:20)
3. Broken Hearted Blues (4:52)
4. Fortunate Few (3:24)
5. Crack in the Wall (3:11)
6. The Laws Must Change (4:59)
7. Honey Bee (4:25)
8. On My Feet Again (for Russ) (2:59)
9. It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry (with Jimmie Dale Gilmore) (3:47)
10. Loser (7:15)

(Alligator Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike