Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Album "The Blues Album" objavila je 24. rujna izdavačka kuća KTBA Records, a potpisuje ga glazbenica koju nazivaju “A Dazzling Talent”, “A superstar in the making”, "Making blues rock cool again” ili "Joanne is the new face of the blues". Produkciju pak odrađuju Joe Bonamassa i Josh Smith, a glazbenica je – Joanne Shaw Taylor.

Svojim novim albumom potaknula je brojna pozitivna kretanja i dala je mnogima razlog za još predaniji rad na blues sceni. Joanne Shaw Taylor sigurno je svladala svoj zanat i postala jedan od svjetskih "najstrašnijih gitaristica".

Ovaj album je izvrstan, u potpunosti dorečen i cjelovitog sadržaja. Ova Britanka preselila je u Detroit, kako bi dalje razvijala svoju vrlo uspješnu glazbenu karijeru. U Americi njezina glazbena priča ide uzlaznom putanjom i nema nikakve tendencije da bi se bilo što moglo promijeniti. A "The Blues Album" nosi nam ozračje koje nas sve upućuje da ova sjajna glazbenica itekako zna kako i koji način prezentirati ono što joj cijelo biće u sebi nosi.

Ovo je visokoprofesionalno snimljen album, koji svojim sadržajem jasno ocrtava koja je glazba duboko usađena u neosporni talent Joanne Shaw Taylor. Kada se snimi ovakav studijski album, postavlja se logično pitanje što će tek uslijediti. Ovako visoko postavljeni standardi i norme prava su rijetkost, a producenti Joe Bonamassa i Josh Smith nisu se štedili i to se itekako osjeća!

Nema nikakve dvojbe, "The Blues Album" je duboko uronjen u osjećaje, a čistoća i iskrenost ovog glazbenog žanra i sve to što čujemo iskače iz svakog tona. Vjerojatno ćete po tko zna koliko puta tijekom ove 44 minute ostati bez teksta. Je li snažnija sama izvedba, aranžman pjesme koju smo toliko puta čuli ili je na prvom mjestu vokal, pa gitara, ili je stvar obrnuta. Ma tko to može odrediti i znati?

Bez ikakve sumnje, Joanne Shaw Taylor jasno i direktno ide opet korak dalje. Lijepo je pratiti tu njezinu progresiju, koja svakim novim albumom dobiva novu dimenziju, novu i svježu prezentacijsku formu. Osobno, držim da je to nešto najljepše što neki glazbenik može činiti. Zato nije nikakvo čudo što Joeanne s "The Blues Album" čini značajnu komponentu trenutnog, sadašnjeg glazbenog biznisa u svjetskim razmjerima. Ni sam ne znam zašto, ali "Stop Messin' Round", "If That Ain't A Reason", "Let Me Down Easy", "Two Time My Lovin"'i "Three Time Loser" moji su osobni favoriti, koje sam preslušao bezbroj puta i tu nije kraj jer s polica vadim njezine prijašnje albume i priča jednostavno nema kraja. Zapravo to je magični, začarani krug iz kojeg svako malo ispadaju pojedine pjesme.

Kada se govori i piše o utjecajima koji su značajno obilježili i formirali glazbeni izričaj te osebujni gitaristički rukopis ove mlade glazbenice, onda svakako možemo ustvrditi da su tu visoko mjesto zauzeli legendarni velikani gitare kao što su Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan i Albert Collins. Joanne je svoju prvu električnu gitaru dobila za Božić i ona je naprasno zamijenila akustičnu gitaru, koju je naučila svirati s osam godina. Vrlo rano Joanne Shaw Taylor odlučila je postati profesionalni glazbenik i sve je podredila toj težnji i životnom opredjeljenju. Dave Stewart iz Eurythmicsa otkriva je u njezinoj 16. godini i tu priča poprima sasvim nove konotacije. Shodno tome, "The Blues Album" bez imalo ustezanja ulazi u onu grupu albuma koji se vrte gotovo non-stop u mojim uređajima.

PREPORUKA

Joanne Shaw Taylor može biti ponosna na svoj album "The Blues Album" a njezini fanovi, u koje i sebe ubrajam, mogu biti ponosni na blues, na glazbu koju nam prezentira. Ovdje je Joanne na svoj osobit način zapravo prisvojila svih ovih jedanaest skladbi koje pripadaju Albertu Kingu, Peteru Greenu, Little Richardu, Magic Samu, Arethi Franklin, Little Miltonu i drugima.

A kako i s kojim instrumentima i pojačalima je album snimljen, Joanne kaže: "On the new album, I mostly played my own guitar, my 1966 Esquire ‘Junior’. “I tried to use a few of Joes Tele’s, but they’re set up for much bigger hands than mine. I did use Joe’s vintage amps - I believe one of his 60’s Vibroverbs mixed with a fumble overdrive for pretty much all of it. We didn’t use any pedals.”

Više o svemu možete saznati na:
http://JoanneShawTaylor.com
http://Facebook.com/JoanneShawTaylor
http://Instagram.com/JoanneShawTaylor
http://Twitter.com/JoShawTaylor
Narudžbe albuma: https://bit.ly/JSTtba

Popis pjesama:

1. Stop Messin' Round (3:37)
2. If That Ain't A Reason (4:01)
3. Keep On Lovin' Me (4:07)
4. If You Gotta Make A Fool Of Somebody (4:10)
5. Don't Go Away Mad (2:49)
6. Scraps Vignette (1:27)
7. Can't You See What You're Doing To Me (4:25)
8. Let Me Down Easy (4:50)
9. Two Time My Lovin' (4:34)
10. I Don't Know What You've Got (4:49)
11. Three Time Loser (4:50)

(KTBA Records)

Diskografija:
White Sugar, 2009/ Ruf Records
Diamonds in the Dirt,2010/ Ruf Records
Almost Always Never,2012/ Ruf Records
Songs from the Road ,2013/ Ruf Records
The Dirty Truth,2014/ Sony Music CG
Wild,2016/ Axehouse
Reckless Heart ,2019/ Silvertone Records
Reckless Blues EP,2020 /Silvertone Records
The Blues Album,2021/ KTBA Records

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike