Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pljas, pljus, pljus i evo me na podu! Tresem glavom, brišem krv iz nosa i probavam nije li mi nosna košćica slomljena i pomalo se pitam što to sve meni treba. Sigurno mislite: "lik je prolupao i nema nazad", ali sve je OK, ja sam zapravo jako, jako dobro, a sve ovo je bila čista metafora kako ja doživljavam prave blues stvari i albume.

Prije nekoliko dana moj prijatelj i kolega Dragutin Andrić proslijedio mi je jedan e-mail i odmah sam gotovo pao s fotelje, jer to se ne propušta, valja se primiti posla i pustiti u "obradu"' album "The Road And The Room", koji je objavljen u vlastitoj režiji glazbenika 15. prosinca prošle godine. Iza svega stoji Riccardo Grosso i njegov Riccardo Grosso Blues Band. I sad nastaje muk, tišina, kotačići u vašim glavama užurbano rade i potom se pali lampica, to je onaj harpist, koji ima novi album, za kojeg istinska blues legenda Charlie Musselwhite bez imalo ustezanja tvrdi: "Man, your recording sounds really good. I hope it does well for you because it really should! Bravo!!!”

Osobno, Charlieju bezgranično vjerujem i samo sam se nasmijao i odmah sam stupio u akciju, koja je naišla na dobar odaziv s druge strane. I Riccardo i moja malenkost smo sve to digli na malo višu razinu. Što se mene tiče, samo želim da što više ljudi čuje i nabavi ovaj album, kojeg jednostavno morate imati u svojim kolekcijama.

Sve nas koji volimo blues svirači "usnjaka" jednostavno i doslovno fasciniraju svojim umijećem i svima nama uvijek i stalno daju razloga za veselje. Naime, kada čujete što glazbenik može učiniti i odsvirati ovim mali instrumentom, jednostavno će vas ostaviti bez teksta i meni svaki puta niz tijelo prolaze trnci.

Ako je Fabrizio Poggi jedan od glavnih "harp playera" u susjednoj nam Italiji, onda je odmah do njega Riccardo Grosso. On je glazbenik koji nikada nije htio zvučati kao bilo tko drugi, čak i ako je duboko zaljubljen u glazbu koju su stvarali, nažalost, pokojni Junior Wells, Paul Butterfield, Sonny Boy Williamson i još uvijek stvara Charlie Musselwhite. Riccardo je izgradio svoj stil sviranja usnjaka i to ga snažno uvodi među one velike svirače ovog malog, ali vraški opakog instrumenta.

Riccardo Grosso svira usnu harmoniku i na sceni je od ranih 2000-ih, svirajući s Blues Brothers Bandom, Johnnyjem Sansoneom, Johnom Fholom i drugima, a isto tako prenosi svoju glazbu uz svoju usnu harmoniku diljem Europe i SAD-a.

Slušajući ovaj album, u ovih gotovo 45', blues fanovi će doći na svoje, osobito oni koji preferiraju baš ovaj stil svirke usnjaka, koji ne skriva svoje duboke osnove i temelje u bogatoj glazbenoj baštini New Orleans bluesa, jazza i nevjerojatne mješavine svih ritmova i smjerova koji dolaze iz one, tzv. "New Orleans’ music". Na svemu tome Riccardo je izgrađivao i izgradio svoji unikatni stil i to se na ovom albumu itekako čuje.

Naime, na albumu se izmjenjuju studijske i live snimke, odnosno live snimke u studiju. Upravo ta priča daje posebnu težinu cijelom albumu jer tako to rade samo oni koji znaju što rade, koji imaju onaj potrebni "mojo" i to jednostavno morate čuti i osjetiti. Ako izostane bilo kakva reakcija, onda definitivno niste osoba koja kuži ovu priču! Svi drugi, vjerujem, da će svako malo brisati znoj s čela i tražiti predah, ali predaha nema, jer kad se dođe do kraja, samo se polako, spontano prelazi u prvu otvarajuću skladbu Otisa Rusha i priča ide iz početka.

PREPORUKA

Ovaj izuzetno slušljivi album "The Road And The Room" snimila je sljedeća ekipa, koja čini ovaj odličan Riccardo Grosso Blues Band:Riccardo Grosso (vokali, usna harmonika, udaraljke #7 , miksao, masterirao i producirao); Flavio Paludetti (gitara, bas # 8); Cocco Marinoni (bas #1 – #6); Federico Paternello (bubnjevi #1 –# 6 ) i Cristian Cecchetto (bubnjevi # 8). I kako kaže Rob Paparozzi: “Grosso’s hi level harp playing through out the whole CD is dripping with Soul and originality but always paying respect to his mentors. He never copies riffs on his harp but rather builds and expands on the Masters who came before him.” I ako je to istina, a je, onda mu doista svaka čast!

Više o svemu saznjate na:
www.riccardogrosso.com
https://rgband.com/
https://www.facebook.com/riccardogrossobluesband/
riccardo_grosso_blues
www.twitter.com/rickgrosso
www.youtube.com/user/rickgrosso

Popis pjesama:

1. Double Trouble (Live) / Otis Rush/
2. Nadine (Live) /Chuck Berry/
3. Feel It In Your Heart (Live) /Charlie Musselwhite/
4. She's Tough (Live) /Jerry Mc Cain/
5. Mellow Down Easy (Live) / Willie Dixon/
6. Shake Your Hips (Live) / James Moore/
7. Fattening Frogs For Snakes / Sonny Boy Williamson II/
8. Til The Money Runs Out /Tom Waits/

(Samostalno)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiŽeljezna djeva započela svoj pohod u Ljubljani


Buč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti


Repetitor u Tvornici kulture


Black Coffee nastupili u Šibeniku


Goran Bare & Majke bacili Karlovčane u trans