Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Raphael Wressnig doista je istinski čarobnjak Hammond orgulja. Neprestano putuje, gotovo stalno je na turneji i stalno radi s drugim glazbenicima, što mu svakako donosi uvijek svježe i vrlo impresivne ideje. Jedna od takvih vrlo nadahnutih suradnji dogodila se u Brazilu u Sao Paulu, gdje je upoznao i povezao se s braćom Prado i to poznatiim gitaristom Igorom i njegovim bratom bubnjarom Yurijem. Ova trojka je pod okriljem Pepper Cake Records odnosno ZYX Music 19. svibnja objavila svoj album uživo, koji je jednostavno nazvan "Live".

Nema nikakve dvojbe njihova zajednička svirka je opaka, prepuna iznenađenja i vrlo efektnog sadržaja, koji će poklonike njihove glazbe doslovno oduševiti.

Ona se bazira na opojnom gitarističkom rukopisu Igora, a tu je sam Raphael koji vas svojim crno-bijelim dirkama svako malo dira dirketno u srce. Pored njih dvojice tu je i izražajni bubjnar Yuri Prado, koji će vas svojim osebujnom svirkom baciti u teški 'bad'; toliko je dobar.

Raphael nam stalno nudi i oduševljava nas svojom inventivnom svirkom u kojoj doslovno blista taj njegov neobičan spoj, od groovy, preko Memphis soul zvuka, funky – swing jazza do modernih glazbenih ritmova i stremljenja, a sve umotano u onaj uvijek prepoznatljivi 'Chicago blues'. Takva miksatura je zapravo dobitna formula koju valja iskoristiti i to se upravo i događa.

Naime, navedeni trio snimio je ovaj album na kojem sve doslovno pršti od snažnih blues, ali i drugih glazbenih vibracija i ugođaja. Naime, lijepo je čuti da netko tako i na taj način slavi glazbu.

Maestro Wressnig doslovno čini prava mala čuda na svom Hammondu, od zapravo neke osnovne fraze ili teme razvija i radi apsolutno nevjerojatne stvari i krajnji rezultat su snažne, prodorne i izuzetno efektne kompozicije, koje se kreću u rasponu od, npr. invazivnog, ubojitog funka tipa Jamesa Browna do onih čistokrvnih r&b tema Blues Brothersa. Raphael i ekipa svoju svirku temelje na najboljim elementima osnovnih i sadržajnih formi, koje su sadržane u glazbi koju mi volimo. Ta svirka zvuči tako opušteno, tako pristupačno i efektno da zapravo nije bitno da li bend praši soul, r&b, gospel ili blues. Jednako tako njihova duhovita i vrlo raskošna mješavima funk-bluesa s jazzy aromom, daje tu toliko potrebnu posebnost. Upravo to i Raphael Wressnig prezentira i na ovom svom zadnjem koncertnom albumu.

Naime, neosporne su njegove sviračke kvalitete na instrumentu, na legendarnim Hammond B3 orguljama. Svojim osobitim zvukom Hammond orgulje obilježile su brojne skladbe, albume, koncrete velikog broja glazbenika i bendova. I mada danas trenutno nisu više vodeći instrument, nisu u prvom planu, ali Hammond B3 svojim specifičnim soundom još uvijek inerviraju brojna osjetila doista velikog broja poklonika dobre glazbe. Iako Raphael nema previše godina odlučio je svojom sviračkom virtoznošću, svojim permanentnim nastupanjem popularizirati i otrgunuti od zaborava ovaj jedinstveni instrument. Hammond B3 toliko puta nas je osupnuo svojom sirovom snagom, svojom gracilnošću zvuka, koji kada vam se jednom zavuče pod kožu tu jednostavno trajno ostaje i točka!

Preporuka

Ovaj novi "Live" Raphaela Wressniga istinska je glazbena poslastica. Album kao takav namijenjen je istinskim glazbenim znalcima, sladokuscima i svima ostalima koji žele biti dio ove fantastične priče.
Naime, na albumu primamo i slušamo tu nadahnutu i snažnu povezanost, međusobnu interakciju glazbenika vođenih nevjerojatnim Raphaelom Wressnigom, koji doslovno sve to što ima u sebi jednostavno tako snažno, direktno i osebujno izbacuje iz sebe, predaje publici i samo ide dalje, ne osvrće se i ne traži nešto što je već bilo, već nam daje novi glazbeni predložak i to je doista FANTASTIČNO!

Evo što drugi pišu: "Oh yes, Raphael plays a dynamic brand of B-3, his passion commensurate with his technique and his creative intelligence. He's a high-voltage dynamo but also a musician of surprising delicacy and self-reflection. Call him one of the finest blues/funk/jazz B-3 operators anywhere." (DOWNBEAT MAGAZINE)

"Igor Prado is a high-class guitarist. No wonder the Brazilian was nominated for a blues-music-award in the United States!" (ROLLING STONE MAGAZINE)

Više o svemu saznajte na:
www.raphaelwressing.com
https://www.facebook.com/.../Raphael-Wressnig/
www.zyx.de

Video:
https://zyxdancelnk.to/KissingMyLoveLive
Crossfire (LIVE)” - Single & Live-Video:https://www.youtube.com/watch?v=W4g1odN7_xw
https://zyxdance.lnk.to/Crosslive

Popis pjesama:

1. Kissing My Love / 5:14
2. I Know Who You Been Socking It To /4:22
3. Born To Roam / 5:50
4. Crossfire /5:09
5. No More Okey Doke / 6:20
6. Drive It Home / 4:40
7. Ain’t no Love (in the Heart Of The City)
8. Faceslap Swing No. 5

(Pepper Cake Records / ZYX Music)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiPromocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari


Koncert Songkillersa u Zagrebu


Žestoka rođendanska metal večer u Tvornici


Drugi način u Hard Placeu


GALERIJA: Jonathan u Vintage Industrialu


Škotski pirati opustošili Boogaloo


Lauba je sinoć pjevala za Massima


GALERIJA: Enter Shikari u Tvornici


Zvjezdan Ružić, Neli Andreeva i Zbor Nusha osvojili Lisinski