Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Cover MW

Otkako se početkom sedamdesetih preselio u San Francisco Mitch Woods razvaljuje klavir i uglavnom izvodi boogie-woogie i jump blues i to uz izvrsnu podršku svog banda Rocket 88s. Pored toga u zadnjem desetljeću Mitch sve više i dublje kopa po R&B povijesti New New Orleansa, pa to zapravo dodatno obogaćuje njegovu glazbu.

Njegov dupli album "Friends Along The Way Deluxe Edition" zapravo je dvanaesto izdanje u njegovoj glazbenoj karijeri, koja traje već puna tri desetljeća. Kako je album objavljen još 18. kolovoza, bilo je dovoljno vremena da se doista pomno pripremim za ovaj tekstualni osvrt.

"Friends Along The Way Deluxe Edition" naziv albuma sve govori, a listu pridruženih mu frendova čine doista sjajna blues imena, evo nekih: Van Morrison, Taj Mahal, Ruthie Foster, John Hammond, Maria Muldaur, Elvin Bishop, Charlie Musselwhite, Joe Louis Walker, Kenny Neal, Cyril Garrett Neville i Marcia Ball. Već samo ova imena sve nas koji volimo blues zasigurno privlače poput magneta. No, nemojmo zaboraviti da Mitch Woods sam, ali i uz svoj prateći bend praši tko bez duše.

Ono što nam se nudi na ova dva diska doista je prava glazbena poslastica i to iz više razloga. Ekipa kada se okupi i kada započne svirka onda se stvari počinju potpuno drugačije razvijati. Svi u tome sudjeluju i svi i to svaki u svom segmentu daju svoj maksimum. Tada u tom trenutku sve odlazi na one granice koje je doista teško predvidjeti, a kamoli zadržati. Naime, sva ta pozitivna vibra između glazbenika u datom trenutku biva jedinstvena i po tome su ovi tonski zapisi doista posebni.

Puno je primjera kako zajednička svirka donosi, rađa se i potom evoluira u doista nepredvidljive razmjere, a kao rezultat svega su doista nevjerojatni tonski zapisi koji su prije ili kasnije postali oni albumi uživo koji su postali čista antologija. Zašto? Zato jer ovdje imamo prigode čuti dvije istinske legende ovog glazbenog stila; John Lee Hooker i James Cotton dio su ovog albuma, tu su dvije pjesme gdje ih čujemo uz klavirsku pratnju Mitcha Woodsa. Neponovljivo, jedinstveno i potpuno drugačije glazbeno iskustvo, osobito za mene koji sam puno godina slušao samo takav blues. Naravno, ne umanjujem vrijednost, kvalitetu i značaj ostalih, ali po meni ovo je ipak svojevrsna kruna ovog nevjerojatnog albuma!

Čak 21 pjesma našla je svoje mjesto na ovom albumu, njima Mitch Woods prezentira ono što je najbolje, kada je u pitanju izuzetni spoj R'n'R-la, boogiea te onog poznatog piano stila u najboljem maniru fantastičnih i legendarnih glazbenika Fats Domina i Professor Longhaira (19. prosinca 1918.- 30. siječnja 1980.). Naime, svaka od 21 skladbi zrači nekim osebujnim i jedinstvenim glazbenim izričajem, koje nam prezentiraju Mitch Woods i njegovi sepcijalni gosti i prateći glazbenici i to u najboljem izdanju. Sve navedeno rezultiralo je da album "Friends 'Along the Way" (Deluxe Edition) krasi, i kojem je zapravo najveća odlika, apsolutno fantastični spoj rockerskog pristupa New Orleans ritam i bluesu s korijenima duboko uraslim u mulj Delte Mississippija.

Činjenica je da većina ljudi zapravo percipira električni i klasični Chicago blues uz gitaru, manja se priča oslanja na klavir. A baš uz taj instrument veže se mnogo čega kada je u pitanju tradicionalni – klasični blues. Klavir je pratio doista neke od najvećih vokalnih diva blues scene. S druge pak strane tu su dojmljive svirke boogie woogie piano majstora, kao što su: Pete Johnson, Albert Ammons, Mead "Lux" Lewis, ali i Amos Milburn, Jay McShann, Roosevelt Sykes, Little Brother Mongomery i drugi pa sve do Art Tatuma i Oscar Petersona.

Mitch jako dobro poznaje i vlada ovom materijom i još kada mu se priključe ovakve blues ikone priča doslovno juri ka svom istinskom vrhuncu. Mitch uz svoj klavir i gostujući glazbenici idu doslovno jedan na jedan i nema tu nikakve šanse da se bilo tko izvlači. Teško da je to moguće uz ovakve glazbenike. Njihov sraz jednostavno svaki puta dovodi vas do svojevrsne ekstaze, kada se jednostavno zapitate što tek slijedi kasnije? A svaka nova pjesma tjera vas da čujte što ide sljedeće i tako sve do kraja i onda idemo iz početka!

Naime, nitko nije očekivao baš ovakav album, ovakvog tipa, opušteno, ali fokusirano na zajedničke suradnje, svirke s gostujućim glazbenicima, album koji nas vodi do doista nevjerojatnih glazbenih trenutaka. Većina snimaka je nova, ali album sadrži i dvije pjesme ranijih Woodsovih snimaka s blues umjetnicima koji su nažalost umrli, a to su John Lee Hooker i James Cotton. Nema nikakve sumnje, pred nama je istinska blues "albumčina" koja će sve one koji su malo više u svemu tome doslovno oduševiti.

Na svakoj pjesmi Mitch nastupa kao dio dua ili trija u intimnom i uglavnom unplugged okruženju. Glazbenici na svakoj pjesmi, koji su slučajno neki od današnjih velikana bluesa i glazbe, izražavaju svoje najdublje osjećaje i emocije kroz svoje instrumente: glas, klavir, gitaru, harmoniku, i komuniciraju vibracije, energiju, osjećaje, ritmove. Na taj način, baš tom jednostavnošću, izvedbe oduševljavaju sve one koji vole blues.

Znam da se mnogima akustični piano blues neće činiti previše privlačnim, ali ovo je još jedan album koji će vas u potpunosti razuvjeriti i poslati na plesni podij. Posebnu draž cijelom albumu daje upravo te njegove ne skrivene "nesavršenosti" , čuje se opuštena atmosfera u studiju, čak i priča tijekom snimanja, no "sound" je odličan, čist i potpuno direktan. Nema nikakvih popravaka, prepravaka i tome sl. To što je, je i sve je tu odsvirao i izvedeno iz prve, tako to i rade veliki majstori ovog glazbenog stila. Meni je ovo doista briljantan album!

Preporuka

Album "Friends 'Along the Way" (Deluxe Edition) Mitch Woods svakako je sastavni dio obavezne blues lektire koju ama baš svi moraju čuti i to bez razlike i stariji i mlađi poklonici bluesa. Za one koji tek otkrivaju ljepotu bluesa, ovo je sjajna početnica da vidite, oprostite, da čujete od kuda priča kreće!

Sam popis gostiju sigurno će privući pozornost mnogih za ovaj projekt. Uzajamno i zajedničko muziciranje je prvorazredno s vrhunskim izvedbama od početka do kraja, a sve dosljedno popraćeno od strane Mitcha Woodsa i njegovog klavira. Ako volite glazbu ne želite propustiti ovaj dupli album!

Evo, što i drugi pišu:

"Each of the 21 cuts on"Friends Along The Way"is a gem, done lovingly by some of the best blues artists of the last 30 or so years. Even if you've heard these songs before, Woods and his guests re-invent every single note to make it sound fresh and invigorated." - Bill Mitchell (Blues Bytes)

"The arrangements are intimate but effective, bringing some classic numbers alive in a way that is occasionally breathtaking.Every blues fan should be giddy with anticipation here." - Hotwax Album Reviews

"This is Mitch’s musical opus and culmination of a life in blues and friendships that have lasted a lifetime." - Rock & Blues Muse

"The guest list of friends and artists that contribute toFATW is staggering Van Morrison, Taj Mahal, Elvin Bishop, Ruthie Foster, Charlie Musselwhite and James Cotton, and that’s just for starters.Spectacular list of contributing artists aside, what makes Friends worth having is the songs and these performances." - The Rock Doctor

Više o svemu saznajte na:
www.mitchwoods.com
https://nl-nl.facebook.com/Mitch-Woods-123058811166686/
www.twitter.com/mitchwoods88

Sadržaj izdanja

Disc 1:

1. C.C. RIDER feat. Van Morrison & Taj Mahal
Taj Mahal (vocals, guitar), Van Morrison (vocals), Mitch Woods (piano)
Written by Ma Rainey, Universal-MCA Music Publishing a division of Universal Music Corp.
Van Morrison appears courtesy of Exile Productions
Taj Mahal appears courtesy of Concord Records

2. TAKE THIS HAMMER feat. Van Morrison & Taj Mahal
Van Morrison (vocals, tambourine), Taj Mahal (vocals, guitar), Mitch Woods (piano)
Written by Huddie Ledbetter, Folkways Music Publishing Inc.
Van Morrison appears courtesy of Exile Productions
Taj Mahal appears courtesy of Concord Records

3. KEEP A DOLLAR IN YOUR POCKET feat. Elvin Bishop
Elvin Bishop (vocals, guitar), Mitch Woods (vocals, piano), Larry Vann (drums)
Written by Oliver Perry, Sony/ATV Songs obo Venice Music
Elvin Bishop appears courtesy of Alligator Records

4. SINGIN’ THE BLUES feat. Ruthie Foster
Ruthie Foster (vocals, guitar), Mitch Woods (piano)
Written by Ruthie Foster, Bucknpony Publishing (BMI)
Ruthie Foster appears courtesy of Blue Corn Music

5. MOTHER-IN-LAW BLUES feat. John Hammond
John Hammond (vocals, national steel guitar), Mitch Woods (piano)
Written by Don Robey, Songs Of Universal, Inc.

6. CRYIN’ FOR MY BABY feat. Charlie Musselwhite
Mitch Woods (vocals, piano), Charlie Musselwhite (harmonica)
Written by Mitch Woods, Viper Music obo Mitchrich Music

7. NASTY BOOGIE feat. Joe Louis Walker
Mitch Woods (vocals, piano), Joe Louis Walker (guitar, vocals)
Written by Champion Jack Dupree, Unichappell Music Inc.

8. EMPTY BED BLUES feat. Maria Muldaur
Maria Muldaur (vocals), Mitch Woods (piano)
Written by J.C. Johnson, Songwriters Guild of America obo Record Music Pub Co.

9. BLUES MOBILE feat. Kenny Neal
Kenny Neal (vocals, guitar, harmonica), Mitch Woods (vocals, piano), Larry Vann (drums)
Written by Kenny Neal, Copyright Control
Kenny Neal appears courtesy of Booga Music

10. THE BLUES feat. Cyril Neville
Cyril Neville (vocals), Mitch Woods (piano, vocals)
Written by Taj Mahal, Norman Caesar and Cyril Garrett Neville

Disc 2:

1. SATURDAY NIGHT BOOGIE WOOGIE MAN feat. Elvin Bishop
Mitch Woods (vocals, piano), Elvin Bishop (guitar), Larry Vann (drums)
Written by Jimmy Liggins, Sony/ATV Songs
Elvin Bishop appears courtesy of Alligator Records

2. BLUES GAVE ME A RIDE feat. Charlie Musselwhite
Charlie Musselwhite (vocals, guitar, harmonica), Mitch Woods (piano)
Written by Charlie Musselwhite, Henrietta Music

3. CHICAGO EXPRESS feat. James Cotton
James Cotton (harmonica), Mitch Woods (piano, vocals)
Written by Mitch Woods, Mitchrich Music

4. NEVER GET OUT OF THESE BLUES ALIVE feat. John Lee Hooker
John Lee Hooker (vocals, guitar), Mitch Woods (piano)
Written by John Lee Hooker, Songs of Universal

5. MIDNIGHT HOUR BLUES feat. Van Morrison & Taj Mahal
Van Morrison (vocals, harmonica), Taj Mahal (national steel guitar), Mitch Woods (piano)
Written by Leroy Carr, Universal Music Corp obo Wabash Music Co.
Van Morrison appears courtesy of Exile Productions
Taj Mahal appears courtesy of Concord Records

6. IN THE NIGHT feat. Marcia Ball
Marcia Ball (piano, vocals), Mitch Woods (piano, vocals)
Written by Henry Roeland Byrd, Professor Longhair Music
Marcia Ball appears courtesy of Alligator Records

7. BLUES FOR NEW ORLEANS feat. Cyril Neville
Cyril Neville (vocals), Mitch Woods (piano)
Written by Cyril Neville

8. DON’T DIP IN MY BIZNESS feat. Kenny Neal
Kenny Neal (vocals, guitar), Mitch Woods (piano)
Written by Kenny Neal, Copyright Control
Kenny Neal appears courtesy of Booga Music

9. SOUTHBOUND BLUES feat. John Hammond
John Hammond (vocals, guitar), Mitch Woods (piano)
Written by W.R. Calaway, Clarence Williams

10. MOJO MAMBO feat. Maria Muldaur
Maria Muldaur (vocals), Mitch Woods (piano, vocals)
Written by Mitch Woods, Mitchrich Music/BMI

11. WORRIED LIFE BLUES feat. Joe Louis Walker
Joe Louis Walker (vocals, guitar), Mitch Woods (piano, vocals)
Written by Sam Hopkins

(Club 88 Rec. & MAC RADIO Pr)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiPromocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari


Koncert Songkillersa u Zagrebu


Žestoka rođendanska metal večer u Tvornici


Drugi način u Hard Placeu


GALERIJA: Jonathan u Vintage Industrialu


Škotski pirati opustošili Boogaloo


Lauba je sinoć pjevala za Massima


GALERIJA: Enter Shikari u Tvornici


Zvjezdan Ružić, Neli Andreeva i Zbor Nusha osvojili Lisinski