Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Da, svi znamo, danas je 22. veljače 2024. godine i album "Testifyin'" kod mene se nalazi od tamo negdje 18. siječnja i malo je napisati da se osjećam ponosno i počašćeno što sam zahvaljujući svom dugogodišnjem i predanom radu stekao takav status da sam upravo od Jeffa Schroedla dobio dozvolu i odobrenje da vam mjesec dana unaprijed glazbeni portal SoundGuardian.com i njegov neraskidivi dio Blues Corner mogu napraviti ovu ekskluzivnu pretpremijeru i prezentirati vam ovaj najnoviji studijski album Altered Five Blues Banda. Naime, "Testifyin'" ima svoj službeni "street date" točno za mjesec dana, dakle 22.ožujka i to vam vjerujem govori sve. Album je objavila poznata blues izdavačka kuća Blind Pig Records, koja se nakon nekoliko godina pauziranja ponovo vraća u biznis. Ovo je njen početak, a već nekoliko glazbenika potpisali su ugovor s ovom blues izdavačkom kućom za koju su snimali poznati blues glazbenici.

Koja vijest, koja novost "Blind Pig Records rides again!" nakon određene stanke i pauze, Blind Pig Records upravo ovim albumom "Testifyin' " Altered Five Blues Banda vraća se na velika vrata u svjetske blues krugove i nastavlja svoju misiju promicanja bluesa.

Altered Five Blues Band su ti koji su dobili čast da snažno odvale i uz veliki tresak ponovo pokrenu cijelu tu priču i osobno se veselim kako se osjećam kao dio tima koji će promovirati glazbu koju objavljuje ova izdavačka kuća.

Ovaj novi EP je snažan kao i prijašnja četiri nagrađivana albuma i dalje dio tima je proslavljeni producent Tom Hambridge, dobitnik više Grammyja i čovjek koji radi sa Buddy Guyjem, Susan Tedeschi, George Thorogoodom, Kingfishom, pokojnim James Cottonom i mnogim drugim manje poznatim blues glazbenicima . Njegove usluge traže svi... i poznati i anonimci, koji tek traže svoje mjesto pod suncem. Nema nikakve dvojbe Altered Five Blues Band dostigli su onu čarobnu granicu kada njihova glazba i prezentacijska forma ide bez ikakve sumnje na visoki nivo, ide na višu razinu umješnosti i samim time postaje snažnija i nevjerojatno efektna i pristupačna.

"A thunderstorm of original blues music" - American Blues Scene
"A creative force in modern blues" - Rock & Blues Muse

Samo su neke od izjava koju potpisuju eminentni blues čimbenici, osobno jako dobro poznajem ovaj band i znam da je njihova glazbena priča više nego opaka.

Altered Five Blues Band stalno dimi, tinja i gori a kada ga kušate on je poput gutljaja dobrog, starog i odležanog viskija. Ovaj kvintet iz Milwaukeeja poznat je po svojoj snažnoj mixaturi žestokog, originalnog bluesa i energičnih nastupa uživo. Osim sjajnog vokala, ubitačne ritam sekcije i apsolutno dorečenog gitarističkog rukopisa, koji u sebi stapa i odrješitost Howlin' Wolfa i sofisticiranost BB Kinga ovaj band od 2002.ge do danas idu samo naprijed, idu samo u smjeru koji ih vodi ka najboljim mjestima kada je u pitanju ovaj glazbeni žanr. Nakon 22. godine na svjetskoj blues sceni Altered Five Blues Band (A5BB) itekako dobro poznaju sve korelacije i pogađaju vas točno tamo gdje treba, gdje ste najranjiiviji, gdje vaša osjetila jednostavno samo upiju sve ono najbolje što nam nudi ovaj opaki band, kojeg čine:

Jeff Schroed (gitara)
Jeff Taylor (vokal)
Mark Solveson (bas)
Steve Huebler (klavijature)
Alan Arber (bubnjar)

ovaj puta pridružuju im se specijalni gosti: vanserijski harpist Jason Ricci (usna hharmonika # 2,3,4), te puhači Max Abrams (sax) i Julio Diaz (truba) u prvoj pjesmi ovog moram to napisati impresivnog EP-ija.

I opet osobno, iz svog slušalačkog iskustva jednostavno jako dobro znam da se radi o bandu, koji svojom glazbom snažno potencira svoj odnos ka snažnom, dinamičnom i nadasve efektnom soul-bluesu. Cijela ekipa, cijeli band doista snažno i efektno boji svaku pojedinu pjesmu. Nema nikakve sumnje, Jeffova gitara ima glavnu riječ, gitaristički rukopis puca mu od brojnih briljantnih fraza, bravura i riffova, sjajan osjećaj za ritam primarno i sekundarno vođen činjenicom da je dio banda, Jeff svojim inventivnim gitarističkim rukopisom doslovno fascinira brojno slušateljstvo. No, ta njegova crta, kada zna da ima glavnu riječ, ali on vještim manevrima uspijeva dati i predati ostalim članovima banda dovoljno prostora, ta njegova sposobnost i osobna crta zaista je osobita. A već sam napisao uz izvrsnu ritam sekciju i briljantnu svirku klavijatura, sve konačno dobiva zaokruženu cjelinu.

No, bez obzira na sve posebna priča je njihov pjevač izuzetnih glasovnih sposobnosti, fantastične kontrole glasa i osebujnog kolorita, on je Jeff Taylor. Namjerno ga do sada nisam isticao jer sam želio da Jeff Taylor dobije ovakav, neki poseban prostor u ovom mom tekstu. Naime, osobno mislim da on to nepobitno zaslužuje. Dragi moji, pred nama je osvanuo još jedan EP od kojeg se ne može pobjeći i kojem se ne može ama baš ništa prigovoriti.

Naime, u pjesmama Jeff nas lomi svojim vokalnim modulacijama, dok se tako dojmljivo spaja čvrsta svirka gitare i odličnih funk n' soul ritmova. Baš taj Jeffov vokal dao je snažan obol cijelom albumu. On svojim glasom čini sve što hoće i on to zapravo, jednostavno i čini. Nema nikakve dileme Atered Five Blues Band jednako dobro funkcionira u brzim, energičnim i dinamičnim pjesmama, kao i u narastajućim kompozicijama te u osjećajnim baladama. Za njih jednostavno nema nepoznanica i oni samo prezentiraju ono što osjećaju.

U konačnici njihov prezentacijski izričaj teško je opisati, budući da se eksponirana osnovna tema razvija se u nešto, u kompoziciju, koja potom, doslovno eksplodira. Shodno tome taj jureći vlak doslovno će vas pregaziti a vi, jednostavno nećete znati što vas je snašlo. S druge pak strane, bogati aranžmani kompozicija pokazuju, kako se dojmljivo, snažno i efektno svako malo sudaraju razni glazbeni utjecaji od tradicionalnog bluesa do Return to Forever i Sly Stonea. A kako i na koji način, to čini ovaj band to je ... doista teško opisati. Baš zato u svakoj skladbi imamo novu, drugačiju dramaturgiju, što ovom Epiju albumu "Testifyin' " daje vrlo izraženu posebnost i neospornu atraktivnost.

Preporuka

S ovakvim moćnim grooveom Altered Five Blues Band izvrstan je za raznovrsnu publiku, a njihov EP "Testifyin'" pravi je izbor za svaku zabavu, za svaki party uz koji će vam vrijeme doslovno protutnjati. Zato ne treba puno kalkulirati, već potražite ovaj EP i prepustite se njegovim glazbenim udarima i čarima.

Više o svemu potražite na:
www.AlteredFive.com
alteredfive.com
https://www.facebook.com/.../Altered-Five/1288063...
www.facebook.com/alteredfive
https://www.facebook.com/AlteredFiveBluesBand/
https://open.spotify.com/user/blindpigrecords si=be0d7a37d1d240ac&nd=1&dlsi=c0211d4d1d684bcc
https://twitter.com/a5bluesband
https://www.instagram.com/a5bluesband/
www.blindpigrecords.com
https://www.facebook.com/Blindpigrecord/
www.amazon.com
www.CDBaby.com
VIDEO: https://www.youtube.com/alteredfive

Popis pjesama:

1. Don't Tell Me I Can't (Schroedl)
2. Whiskey Got Me Married (Huebler/Schroedl)
3. Brand New Bone (Schroedl/Taylor)
4. I've Got the Scars to Prove It (Schroedl)
5. You Can't Win (If It Ain't Within')(Schroedl)

(Blind Pig Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - MikeIzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu