Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nekako imao sam ti sreću da ovog glazbenika pratim kada mnogi nisu ni čuli bilo što o njemu. JJ Grey bio je enigma za mnoge, ali zahvaljujući vlasniku jedne od najvećih blues izdavačkih kuća u svijetu, čikaškoj Alligator Records - Bruceu Iglaueru, imao sam mogućnost pratiti nevjerojatnu umjetničku nit glazbenika, pjevača i umjetnika JJ Greya.

Upravo danas, 23. veljače, izdavačka kuća Alligator Records objavljuje album "Olustee", kojeg potpisuju JJ Grey & Mofro.

Od svojih početaka JJ nikada nije bio kao svi drugi, on je uvijek bio poseban, on je uvijek bio glazbena priča za sebe. On njeguje funkificiranu rock i južnjačku soul glazbu koja je duboko prožeta "roots" elementima.

Sada, sa svojim novim albumom "Olustee", koji je njegov deseti po redu, ali i prvi u proteklih devet godina, producirao je kompletan album sam i nakon dugih devet godina JJ se vrati i to već u samom uvodu mogu slobodno napisati "vratio se na velika vrata". JJ Grey pjeva nam svoje osobne priče s univerzalnim temama iskupljenja, ponovnog rođenja, velike sreće i unutarnjeg mira. Svojom glazbom, Gray nedvojbeno slavi sve one svoje dobre trenutke s doživotnim prijateljima, često komparirajući i miješajući osjećaje s tjelesnim ugodama i svime onime što nam se pri tome vrti i događa u glavi. Njegova životna iskustva u močvarama sjeverne Floride postaju stvarnost u njegovim skladbama, koje tako dojmljivo ispjevava svojim oštrim baritonom u kome ima toliko iskrenosti, strasti i svjedočanstva koje nam prenosi poput propovjednika. S ovim novim studijskim albumom JJ Gray ponovno je pomaknuo granice vlastitog kreativnog glazbenog, lirskog i vokalnog talenta, isporučujući album kojemu je suđeno da postane klasik! I da, priznajem, trebalo mi je da više puta preslušam kompletni album i da tek tada shvatim da što sam to upravo slušao su pjesme prožete mitskim južnjačkim pričama o domu njegovih predaka na Floridi i jednostavno sve pjesme pune su ljudi iz njegovog života.

Ovih jedanaest pjesama na albumu otpjevane su potpuno čistom i nepatvorenom dušom pjesnika, umjetnika i glazbenika, koji ih je skladao i učinio tako životnim.

Nije nikakva tajna, JJ Grey & MOFRO čine pomalo čudan i nesvakidašnji spoj raznih glazbenih stilova, a najviše se osjeća utjecaj soula, funkyja te pulsirajućeg ritam i bluesa. Zaista je taj spoj poseban i nadasve neobičan, no istovremeno ovdje se radi o visoko izraženoj slušljivosti. Da, mnogi će se pitati pa gdje je tu blues; e to će ovaj puta biti malo teže eksponirati, ali tako je kako je. Naime, preslušavajući album u svakoj kompoziciji možete pronaći elemente bluesa, odnosno, možete osjetiti onaj poznati osjećaj i prizvuk, no, kao što sam već napisao, on nije primaran, što je svakako veliki korak u daljnjem radu i djelovanju same Alligator Records.

S druge strane, očevidno je da se u glazbenom radu i djelovanju JJ Greyja osjeća ogromni utjecaj velikih bendova, poput Sly & the Family Stone, a naravno da inspiracija leži u legendama bluesa poput: Muddya Watersa, J.L.Hookera, R.L. Burnsidea pa preko Tonya Joe Whitea ide poveznica do Vana Morrisona, Dr. Johna i Jamesa Browna. Kod apsolutno svih 11 originalnih kompozicija, osjeća se i vidi veliki naboj i energija, temeljeni na najboljim trenucima soul/gospel i funky glazbe.

Od prve do zadnje pjesme cijeli feeling samo raste i raste. Bez obzira što se blues otkriva i prepoznaje tek u tragovima, mora se priznati da je sam album izuzetno dobro koncipiran ali i prezentiran. Ono što je najvažnije da album nepobitno pokazuje i dokazuje JJ Greyja kao snažnog i izuzetno originalnog skladatelja, strastvenog pjevača, njegova spontana, ali izuzetno potencirana svirka gitare i usne harmonike te opušten studijski rad, doista je respektabilna furka. Na kraju još jednom iskrena pohvala JJ Greyju & MOFRO na fenomenalnoj združenoj svirci i zajedničkom združenom djelovanju kako bi sve poprimilo onaj poznati groovy ugođaj. BRAVO! BRAVO! BRAVO!

Preporuka

Album "Olustee" izvrsnih JJ Grey & MOFRO donijeli su jedno novo ozračje u Alligator Records. S druge strane, želim još jednom istaknuti da ovo nije tipičan blues album, već se radi o nadasve novom i sasvim novom glazbenom izričaju i djelu koje se temelji na najboljim trenucima soula, gospela, funkyja te pulsirajućeg ritam i bluesa. Jednom riječju ODLIČNO!!!

Provjerite i nećete požaliti!!

A evo što kaže sam umjetnik: The best songs I've ever written, I never wrote. They wrote themselves. The best show I ever played, played itself and had little to do with me or talent. To me, those things come from the power of an honest moment, and I guess I'm trying to live in that power and not force life to cough up what I want.

Dok drugi to čuju ovako:
Impassioned singing, riff-based Southern rock, cold blooded swamp funk and sly Memphis soul…Rich, funky blues celebrate life’s most fundamental joys. Grey is a singer-songwriter with unforced talent and deep feeling. - The New York Times

A deeply-rooted blend of southern-fried rock and swamp funk…richly evocative lyrics...plainspoken, blue-collar American music. - NPR

The swami of swamp rock...JJ Grey is a North Florida sage and purveyor of the funkiest swamp rock the world has ever heard…chicken-scratch guitar and bone-deep songs. - Oxford American

Više o svemu možete saznati na:
https://www.jjgrey.com
instagram.com/jjgreymusic
facebook.com/MOFROBAND
twitter.com/JJGREYandMOFRO
SmartURL:https://jjgrey.lnk.to/Olustee
AirPlayDirect.com/JJOlustee
www.alligator.com
youtube.com/ @ JJGreyMusic

Glazbenici:
JJ Grey (vokal, gitare, Dobro, klavijature, harmonika)
Craig Barnett (bubnjevi i udaraljke)
Todd Smallie(bas)
Eric Brigmond (klavijature, prateći vokali)
Pete Winders (gitare, akustične gitare)
Dennis Marion (truba)
Marcus Parsley (truba)
Kenny Hamilton (saksofon, flauta)
John Reid (truba)
Eric Mason(konge, udaraljke)
Katie Dutton (prateći vokal)
Niki Dawson (prateći vokal)
Laiken Love (prateći vokal)
Sage Grey (prateći vokal)
Paul Curtis (fagot)
Tali Rubenstein (flautafoni)
Lev Zhurbin (fadolin)
Quinn Carson (trombon)

Popis pjesama:

1. The Sea
2. Top Of The World
3. On A Breeze
4. Olustee
5. Seminole Wind
6. Wonderland
7. Starry Night
8. Free High
9. Waiting
10. Rooster
11. Deeper Than Belief

(Alligator Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - MikeIzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu