×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/04/24/flk.jpg, images/SGrecenzije/2008/04/24/flkm.jpg, Eric Steckel - Feels Like Home, Left} Ovaj bluz glazbenik je još kao pravi klinac bio pozvan da nastupa sa nekim od najvećih bluz imena danas. Taj mladi bluz glazbenik danas ima punih 18 godina i svojim zadnjim albumom Feels Like Home, koji je objEric avljen 14-tog travnja od strane izdavačke kuće Me & My. Radi se o mladom američkom gitaristi i vokalisti Eric Steckelu, koji je dobro uzdrmao današnju bluz scenu.

Uz potporu Duane Trucksa na bubnjevima i Mike Espositoa na basu, Eric Steckel postao je prava bluz teen senzacija. Prateći ga još od njegovih 14 -15 godina dolazim do konstatacije da je njegov bluz ili još konkretnije njegov gitaristički stil bio daleko ispred njegovih glasovnih mogućnosti. Trenutno se to osobito odnosi na album Feels Like Home, glasovne sposobnosti dosegle su gitaristički izričaj. Mutacije su prošle, glas se formirao i sada ga samo treba dobro nijansirati.

Mnogi uvaženi poznavatelji bluza ističu da nema druge riječi za njega osim fenomen. Kao dječarac oduševljavao nas je svojom svirkom, no vokalno je bilo jasno da jednostavno nije mogao slijediti svoj osebujni i virtuozni gitaristički stil. Po meni, to je bila manjkavost mnogih mladih bluz glazbenika, koji su se pojavili onako, odjednom. Naravno, da je instrumentalni dio bio gotovo kod svih barem 10 koraka iznad svega ostalog. Shodno tome, to jednostavno anulira sve ono što je bilo manjkavo i malo slabije kvalitete.

Kao dječarac Eric je uživao gledajući i slušajući svoje uzore The Allman Brothers i Stevie Ray Vaughana. Najprije se posvetio klavijaturama, no kada je dohvatio Fender Stratocaster, sve se prelomilo i povratka više jednostavno nije bilo. Sve to ubrzo je uvjetovalo da su ga pozivali na stage i kao predgrupu "prava mala bluz senzacija" mnogi poznati bluzeri kao što su: Bob Margolin, Debbie Davies, James Armstrong, Steve Guyger, Kenny Neal, Chris Beard, Tommy Castro, Joe Kubek, Bnois King, Solomon Burke, Ronnie Baker Brooks i Hubert Sumlin. Sve to ukazuje da se radi o zaista kvalitetnom i vrlo obećavajućem bluz glazbeniku.

The Eric Steckel Band svoj nastupni album, A Few Degrees Warmer snimio je uživo u travnju 2002, kada je Eric imamo samo 11 godina. Ubrzo je A Few Degrees Warmer postao najprodavaniji dječji bluz album (CD Baby Top Blues Seller) uvažavan od strane brojnih poklonika bluz gitare diljem svijeta.

U studenom 2003 The Eric Steckel Band nastupili su na Sarasota Blues festivalu, a Eric je postao glavni predmet brojnih rasprava i priča. Upravo on je bio predstavljen legendarnom John Mayallu kao najmlađa osoba, koja je nastupila na stageu sa legendarnim The Bluesbreakersima. Upravo taj trenutak bio je izuzetno bitan i važan jer je Eric sa svojim bendom cijelo iduće ljeto proveo na turneji sa John Mayall and The Bluesbreakersima po Skandinaviji. Potom snimaju album High Action (2004), a na početku 2005-te odlazi u L.A. i pridružuje se Mayallu na sessionima za njihov album Road Dogs.

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/04/24/es1.jpg, images/SGrecenzije/2008/04/24/es.jpg, Eric Steckel, Center}
(Klikni na sliku za uvećani prikaz)

U slijedećih tri godine Eric i njegov bend razvili su vjeru u sebe i stekli su bogato sviračko iskustvo, tijekom nastupa kao predgrupa eminentnim bluzerima poput: Marciae Ball, Tommy Castroa, Shemekiae Copeland i legendarnog B.B. Kinga.

Nakon što se preselio u Jacksonville na Floridu, Eric je upoznao Duane Trucksa (mlađi brat Dereka). U 2005-toj snimaju album Havana, a 2006-te, izlazi live album Live at Havana za izdavačku kuću Rounder-Europe. Sve ovo ukazuje da Eric i njegov bend permanentno radi i svakim danom stiče sve više i više iskustva, (to se osobito vidi i osjeća na ovom zadnjem albumu).

Album Feels Like Home pravi je primjer kako treba zvučati jedan moderan i nadasve pristupačan rock/bluz album. Već tamo 90-tih sa imenima kao što su Jonny Lang, Mike Welch i Shannon Curfman, stvoreni su određeni standardi, kako bi to otprilike trebalo zvučati. Eric Steckel sa svojim bendom sve je to nadogradio i svemu dodao onaj šlag, koji traži moderan bluz 21-vog stoljeća.

Od prve pa do zadnje teme Eric doslovno iznenađuje, on svojim osobitim gitarističkim stilom zasjenjuje i mnoge druge, danas već afirmirane bluz glazbenike. Treba svakako uzeti u obzir njegove godine, no neosporno je da sve to odiše nekim izvrsnim i potpuno novim bluz vidicima.

Osobno, imam zaista veliko zadovoljstvo predstaviti Vam ovako talentiranog i izuzetno kvalitetnog bluz glazbenika. Shodno tome nije mi teško trošiti riječi da Vam što više približim ovog glazbenika, a shodno tome i njegov zadnji studijski album Feels Like Home.

Ovaj mladi bluz glazbenik doslovno obara s nogu svakog tko se susretne s njegovom glazbom. Kvaliteta je neosporna, ali ono što je još važnije i značajnije jest činjenica da je s ovakvim glazbenicima budućnost bluza zagarantirana i da za nju nema apsolutno nikakvog straha. Poslušajte album Feels Like Home i sami se uvjerite u to!!!

Više o svemu možete saznati na:
www.cdbaby.com
www.ericsteckel.com

Popis pjesama:

01. Just Walk Away
02. Feels Like Home
03. Southern Skyline
04. Don"t Look Behind
05. Smiling Liar
06. C"mon In My Kitchen
07. Something Better
08. From Time To Time
09. When Ignorance Turns To Bliss
10. The Ghetto
11. Tuscany

(Me & My)