Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Naprosto nevjerojatno, samo pet dana po objavi njihovog prvog novog studijskog albuma nakon punih 15 godina informaciju o svemu donosi vam upravo Blues Corner glazbenog portala SoundGuardian.com. Da, pred vama je novi album koji potpisuju Canned Heat.

"Finyl Vinyl", objavila je njemačka blues izdavačka kuća Ruf Records, koji ima svoj "street date" 5. travnja 2024. godine. Svakako treba istaknuti da je album svojevrsna atrakcija, jer se radi o 10 novih, autorskih pjesama + 1 remix ("So Sad (The World's In A Tangle)" – pjesmu koju je napisao njihov menađer Skip Taylor, a band ju snima davne 1970. no, ona i dalje odašilje istu poruku).

Trenutna postava benda: Jimmy Vivino (vokal, gitara, klavijature), Fito De La Parra (bubnjevi), Dale Spalding (vokal i harmonika) i Rick Reed (bas) provela je veći dio 2023. godine na pisanju, vježbanju i snimanju ovog albuma uz specijalne goste Joe Bonamassu u pjesmi "So Sad (The World's In A Tangle"), koji je sam kazao da je gitarist Canned Heata Henry Vestine jedan od njegovih najranijih inspiracija. Drugi je Dave Alvin, koji je svirao gitaru i pjevao u svojoj impresivnoj glazbenoj posveti "Blind Owl" Wilsonu i koji kroz svoju ekološku zabrinutost vrlo direktno poručuje: "The odds are stacked against it, but that Sequoia somehow survives, standing strong, standing proud and that’s where the “Blind Owl” still flies!”

Ma, doista neću secirati svaku stvar s albuma, ali za mene je ovaj album doista istinsko iznenađenje, jer mnogi znaju kazati: "a kaj ti stari prdonje mogu više dati?", a samo primjera radi bend je osnovan u L.A.-u 1965 od strane Alan “Blind Owl” Wilsona (1943.-1970.) i Boba “The Bear” Hitea (1943.-1981.), bubnjar Adolfo “Fito” de la Parra bendu se priključuje 1967. i on je jedini ostao iz tog vremena. No, valja spomenuti i prvog basistu Larrya Taylora te, pored Henry Vestinea, tu je bio i Harvey Mandel. Bend je definitivno ispisivao povijest rocka, bluesa, glazbe koju mi volimo i da, možda je to toliko dirnulo moja sjećanja, moje emocije. Bend je bio na Woodstocku, svirao je s s Johnom Lee Hookerom (“Hooker ’n Heat”, 1971.), Clarence “Gatemouth” Brownom (“Gate’s On The Heat”, 1973.) i Memphis Slimom (“Memphis Heat”, 1974.). Bend je... a ne, neću se uloviti za pustu faktografiju valja se okrenuti albumu "Finyl Vinyl". I stoga, idemo odmah u sadašnjost jer gotovo 60 godina nakon osnivanja benda, Ruf Records je objavio novi studijski album i na CD-u i LP-u početkom travnja 2024.

ch

Fito de la Parra, Lovely Days Festival 2010., foto: Dragutin Andrić (arhiva SoundGuardian)

Sve su snimili u Kaliforniji. Dugogodišnjem bubnjaru Fito de la Parri pridružili su se u studiju članovi trenutne postave benda, tj. već spomenuti gitarist, klavijaturist i pjevač Jimmy Vivino, svirač usnjaka i pjevač Dale Spalding i Richard “Rick” Reed, koji je naslijedio dugogodišnjeg basistu Larryja “The Mole” Taylora nakon njegove smrti u 2019.

Činjenica je da se rani dani povijesti benda itekako odražavaju se u već spomenutoj pjesmi "Blind Owl", hommage Alanu Wilsonu koji se odnosi na njegov nadimak zbog ekstremne kratkovidnosti. Pjesmu je napisao također već spomenuti kalifornijski pjevač i tekstopisac Dave Alvin, koji je na albumu predstavljen kao gostujući gitarist i pjevač. Među ostalim pjesmama nalaze se po tri skladbe Jimmyja Vivina (“One Last Boogie”, “Goin' To Heaven [In A Pontiac]” i “When You're 69”) i Dalea Spaldinga (“Tease Me”, “You 're The One” i “Independence Day”).

Sve u svemu ovih gotovo 47' sve one koji vole i Canned Heat i ovaj glazbeni žanr zasigurno neće ostaviti ravnodušnim. A ako netko misli po naslovu albuma da je ovo neki kraj, finale velike karijere velikog benda, neka malo pričekaju. Zašto?! Pa neka odu na njihovu stranicu cannedheatmusic.com i tamo pogledaju i provjere njihov tour plan ne samo po Americi već Canned Heat dolaze u Europu u drugom dijelu ove godine! Shodno tome, ali i po sadržaju ovog albuma Canned Heat još nisu za baciti, još nisu za mirovinu, nego baš suprotno, bend ima tendenciju provoditi neki novi "revival".

Preporuka

Za tipove poput mene samo valja napisati; Canned Heat ima novi album, "Finyl Vinyl", i mi odmah krećemo u akciju i vrlo brzo u naše uši ulazi ono što nam izaziva nevjerojatnu ugodu i izrazito zadovoljstvo obuzima nam cijelo tijelo!

Za one druge svakako treba kazati da je pred njima odličan boogie, rock n' blues album i ako to volite ne razmišljajte niti sekunde, već si osigurajte svoj primjerak i krenite na jedno doista upečatljivo glazbeno putovanje.

Više potražite na:
https://cannedheatmusic.com/
https://www.facebook.com/dontforgettoboogie
Video: https://www.youtube.com/c/HAAKIE48CannedHeat/featured

Popis pjesama:

1. One Last Boogie 3:58
2. Blind Owl 6:03
3. Goin' to Heaven (In a Pontiac) 3:02
4. So Sad (The World's in a Tangle) 5:51
5. East/West Boogie (Instrumental) 4.09
6. Tease Me 3:11
7. A Hot Ole Time 4:29
8. You're the One 4:49
9. When You're 69 4:50
10. Independence Day 4:29
11. There Goes That Train 3:10

(Ruf Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar-MikeIzvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”